Van de week had ik weinig tijd, maar wilde nog wel iets lekkers bakken voor bij de koffie. De oplossing: scones. Het deeg is snel gemaakt, het vormen en snijden kost ook weinig tijd. In ongeveer 20 minuten zijn ze afgebakken, 5 minuten laten afkoelen en smullen maar!
Je kunt ze zo eten, met een likje roomboter ertussen of zoals de Engelsen met wat jam en een schep clotted cream (te vervangen door slagroom).
Vers gebakken zijn ze het lekkerst, ze kunnen ook goed ingevroren worden.
Scones met gedroogd fruit en cardamom
- 270 gram tarwebloem
- 65 gram (riet)suiker
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel cardamompoeder
- ½ theelepel baking soda
- ¼ theelepel zout
- 85 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes
- 1 ei
- 120 ml karnemelk
- 1 theelepel vanille extract
- 120 gram gedroogd fruit (bijvoorbeeld rozijnen/krenten/kersen/cranberries/ananas/abrikozen/pruimen/dadels)
Bekleed een bakblik met een bakmatje of bakpapier.
Doe de bloem, suiker, bakpoeder, cardamom, baking soda en zout in een kom. Verdeel de boter in klontjes over het bloemmengsel en snijd met twee messen of een pastryblender tot de grootte van een erwt. Dit gaat ook heel goed met de platte klopper van de KitchenAid: bloemmengsel in de kom doen en met de platte klopper op stand 2 in ± 2 minuten de boter erdoor mengen. De stukjes boter worden dan kleiner, maar moeten wel zichtbaar en herkenbaar blijven.
Klop het ei en het vanille extract door de karnemelk en voeg aan het bloemmengsel toe. Snel erdoor roeren (met een houten lepel of platte klopper van de KA) totdat alles net gemengd is. Roer de vulling erdoor. Niet te lang kneden, anders worden de scones taai.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkplek. Vorm er een lange rol van. Als het deeg te erg kleeft gebruik dan wat extra bloem.
Snijd de rol in 8 - 10 schuine stukken en leg deze op de bakplaat.
In 15 - 20 minuten gaar en bruin bakken. Even af laten koelen op een rooster en serveren.
Meer recepten en uitleg over waar de scone vandaan komt kan je vinden op de site van Joy of Baking.
Eet smakelijk!
16 opmerkingen:
hoi Arden,
de scones zitten in de oven en ruiken alvast heerlijk. Ik gebruikte 'wijnsteenbakpoeder' ipv bakpoeder en soda. Waar haal jij 'baking soda'???
En een heel ander vraagje: kan ik maizena in recepten gewoon vervangen door aardappelzetmeel? Het 1ste mag ik niet eten, het tweede wel, vandaar de vraag?
Baking soda oftewel natriumbicarbonaat is bij de meeste drogisten te koop en soms ook bij reformwinkels. Het is ook te koop via internet. Als je internetadressen daarvoor wilt weten dan hoor ik het wel.
Volgens mij kan je maizena in recepten vervangen door aardappelzetmeel.
hoi, ik kocht altijd baking soda in Engeland als ik daar was, maar bij onze 'hollandse' toko verkopen ze het ook.
natriumbicarbonaat zit ook in baking soda, maar ik vind het zeker betere smaak opleveren.
even vragen als je langs de toko loopt, grote kans dat ze het hebben!
groetjes Wendy
@Wendy: natriumbicarbonaat is hetzelfde als baking soda. Het is in Nederland goed verkrijgbaar zoals ik al in het antwoord aan Vera schreef en inderdaad ook vaak bij toko's verkrijgbaar.
Is de tarwebloem eventueel te vervangen door speltbloem?
Ja hoor dat kan!
Geweldig ga ik direct proberen! Bedankt voor het recept.
Super lekker recept, vandaag gebakken voor een high tea met vriendinnen. Ze waren super enthousiast over de lekkere smaak.
Ik had de scones gemaakt en ongebakken ingevroren, een paar uur van te voren uitgehaald en afgebakken. Ging heel goed.
Geserveerd met clotted cream en zelfgemaakte bramenjam.....
Bedankt voor het recept!
Levine,
Bedankt ook weer voor dit recept!
Heb ze net gebakken en even af laten koelen. Daarna bij de koffie gegeten.
Iedereen vond ze heerlijk!
Dit is een blijvertje, volgens mij zijn al jouw recepten blijvertjes;-)
Groet,
Anita
Hi Levine,
Wat zo apart is aan scones is, is dat de structuur zoveel op brood lijkt (net zo luchtig en stevig maar dan met bakpoeder/baking soda en de combinatie met ei & karnemelk zal er ook wel iets mee van doen hebben?).
Heb je voor ons ook een recept voor *brood* zonder gist (of harde of zachte bolletjes als de hoogte maar beperkt is) maar dan op basis van bakpoeder/baking soda? Ik zoek zoiets al een tijdje om brood te kunnen maken als ik geen tijd heb voor het langdurig rijzen en regelmatig doorslaan/vouwen/kneden van het deeg.
Is er een limit aan de hoogte (of volume per eenheid) en/of zijn er kenmerkelijke verschillen qua temperatuur/baktijd als je broodachtig deeg op basis van bakpoeder i.p.v. gist maakt?
En misschien de houdbaarheid of ideale (maximale) tijd van nuttigen na bereiding?
Groetjes,
Michel.
@Michel, je kunt geen brood maken dat op 'gewoon' brood lijkt met bakpoeder/baking soda. Je hebt dan gist of desem nodig, het deeg moet goed gekneed worden en moet minstens 2 x rijzen. Als je met bakpoeder/baking soda gaat werken krijg je de structuur van scones of Irish Soda Bread.
Dan heb ik nog 1 vraag: in het recept staat:
•1 theelepel cardamompoeder
•½ baking soda
•¼ theelepel zout
hoeveel baking soda is dat?
1/2 theelepel? 1/2 eetlepel? 1/2 kilo?
En aangezien er zoveel verschillende maten thee- en eetlepels zijn, kun je het in precieze grammen geven?
Bij voorbaat dank,
Michel.
Michel: dat moet een 1/2 theelepel zijn, ik heb het gewijzigd in het recept. Bedankt voor de oplettendheid. In al mijn recepten waar gesproken wordt over eetlepels en theelepels maak ik gebruik van standaard maten: een theelepel heeft een inhoud van 5 ml, een eetlepel heeft een inhoud van 15 ml. Deze standaard lepels zijn in kookwinkels te koop.
Dank je voor de verduidelijking. Nog twee laatste vragen:
1. Is in dit recept evt bloem+bakpoeder 1-op-1 uitwisselbaar met zelfrijzend bakmeel? (en dan nog wel de 1/2 t.l. baking soda toevoegen?
2. wat is eigenlijk de reden om zowel bakpoeder als (extra) baking soda toe te voegen?
À propos: de meeste Albert Heijns (en mogelijk andere supermarkten) verkopen tegenwoordig ook Baking Soda van Steensma in verpakkingen van 250gr (met als Nederlandse naam "Rijsmiddel").
Mvg,
Michel.
Ik weet het niet. Vaak wordt er als er zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt ook nog bakpoeder aan het mengsel toegevoegd.
Baking soda reageert op zuur, in dit geval de karnemelk.
hoi levine,
vandaag deze scones gemaakt en heb ipv karnemelk griekse youghurt gebruikt omdat ik geem karnemelk in huis had
Ik weet niet of het invloed op jouw recept heeft, maar ze zijn prima van smaak
Bedankt voor het heerlijke recept
groetjes
Pieter
Een reactie posten