28 oktober 2014

Bananencake met pecannoten en chocolade

Bananencake met pecannoten en chocolade

Wat doe je met een overschot aan rijpe bananen? Ja juist, je bakt een bananencake!

Het recept vond ik op Hint of Vanilla. Ik heb minder bananen gebruikt, de suiker heb ik vervangen door palmsuiker en in plaats van zure room heb ik Griekse yoghurt gebruikt. Update: in plaats van palmsuiker kun je ook lichtbruine basterdsuiker gebruiken.

In de cake wordt baking soda, oftewel natriumbicarbonaat, zuiveringszout of maagzout, gebruikt. Zuiveringszout is te koop bij iedere drogist in een groen pakje, je moet ernaar vragen bij de kassa. Verder is het ook te koop bij Dille & Kamille, toko's, (online) winkels voor taartbenodigdheden en (voor wie een pasje heeft) bij de Sligro. Ik gebruik altijd de oranje pakjes van Arm & Hammer. Update 2016: baking soda is tegenwoordig bij bijna iedere supermarkt te koop in kleine zakjes van Dr. Oetker. Naast ermee bakken kun je er nog veel meer mee doen, zoals schoonmaken of je tanden poetsen! Kijk voor meer ideeën eens bij dit artikel op Laura's Bakery.

Bananencake met pecannoten en chocolade
  • 80 gram chocolade chips of pure chocolade in stukjes gehakt
  • 35 gram pecannoten
  • 180 gram patentbloem
  • 1 ¼ theelepel baking soda/natriumbicarbonaat
  • ¼ theelepel zout
  • 270 gram geprakte bananen
  • 47 gram zonnebloemolie
  • 100 gram (palm)suiker of lichtbruine basterdsuiker
  • 1 M ei
  • 58 gram Griekse yoghurt
  • cakevorm van ± 20 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verdeel de pecannoten over een bakplaat en rooster ze in de oven 7 – 8 minuten. Let op dat ze niet te donker worden. Laat ze afkoelen op een bord en breek ze in stukjes of hak ze grof. Als je haast hebt kun je het roosteren van de noten ook overslaan.

Meng de chocolade chips en de pecannoten in een schaaltje door elkaar en zet apart tot gebruik.

Zeef de bloem met de baking soda in een schaal en meng het zout erdoor. Zet apart tot gebruik.

Mix met handmixer of in standmixer de geprakte bananen, olie, suiker, ei en yoghurt tot alles goed gemengd is. Voeg het bloemmengsel toe en mix op lage stand erdoor tot alles net gemengd is. Meng er als laatste de chocolade chips en pecannoten door.

Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bestrijk de snijkant van een deegschraper of deegsteker in met zonnebloemolie en maak overlangs een snede in het midden van het beslag. De cake gaat op die plek mooi openscheuren.

Bak de cake in 60 – 70 minuten gaar. Leg er eventueel (na ± 40 minuten ) een vel aluminiumfolie over als de cake te donker dreigt te worden. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Zet de vorm op een rooster en laat de cake ± 15 minuten staan. Verwijder de vorm en laat de cake op het rooster verder afkoelen.

Bananencake met pecannoten en chocolade

10 opmerkingen:

Spaarmoeder! zei

het ziet er heerlijk uit!

Nicole zei

Hij ziet er heerlijk uit. Nu nog wachten tot de bananen op de schaal iets rijper zijn.

Martine zei

Jammie, dit ga ik zeker maken. Dank voor het recept.

Madame Mouton zei

Lekker!
Ik kijk zó uit naar je boek!

Anoniem zei

MMMmm hij is heerlijk.
Heb de cake gebakken en we hebben er heerlijk van gesmult.
Ook mijn collega's vonden hem erg lekker.

Anoniem zei

Ik zag dat de Jumbo de baksoda nu ook gewoon in de schappen heeft staan, bij de bakproducten!

Patrizia zei

Gisteren gemaakt. Heerlijk!!! Wordt een blijvertje hier. Bedankt Levine!

Chris zei

Super makkelijk recept en heel lekker 👍🏻

Anoniem zei

De eerste keer heb ik gewoon bakpoeder gebruikt maar toen was hij behoorlijk ingezakt. Evengoed lekker maar vandaag met echte baking soda en nu zo mooi hoog!

Anoniem zei

Heerlijk! Tot nu toe al veel bananenbrood/-cake geprobeerd, maar deze is de lekkerste! Ik heb er nog een eetlepel cacao aan toegevoegd.