06 oktober 2014

Review: de Jamie magazine Streekbox

Jamie Oliver Streekbox

Gemak dient de mens. Of toch niet?

Twee jaar geleden bestelde ik al eens een proefbox van de Streekbox. Ik was er toen niet zo tevreden over. De box werd op vrijdag rond 19.00 uur geleverd en ik had geen boodschappen gedaan. Ik was in de veronderstelling dat ik direct de keuken in kon duiken zodra de box was afgeleverd. In de box trof ik onder andere een grote bos raapsteeltjes aan. Raapsteeltjes kun je volgens mij niet zo lang bewaren, het plan was daarom om die avond een stamppot raapsteeltjes te eten volgens het bijgeleverde recept. Helaas was het vlees dat ik nodig had voor het recept bevroren en waren de tomaten niet rijp. Dus moest ik toch nog snel nog naar de winkel om ander vlees en rijpe tomaten te kopen. Het bevroren vlees had tegen de sla aangelegen en de sla was daardoor wat aangetast. Ik heb de sla nog wel in de koelkast gelegd, maar toen we het zondags wilden eten was het naar z’n grootje.

We zij nu twee jaar verder en als ik de site van de Streekbox lees, zijn er inmiddels wel wat dingen veranderd en de Streekbox heeft iets nieuws: de Jamie magazine familybox. Daar werd ik toch wel nieuwsgierig naar. Dus vingers op de knoppen en besteld. Er kan gekozen worden uit twee afleverdagen: donderdag en vrijdag tussen 16.30 en 21.30 (dus niet zoals op de site van Jamie staat 'op het moment dat het jou het beste uitkomt'). Daar kwam het eerste ‘probleem’ al. Ik ben vaak pas ergens tussen 18.00 en 19.00 uur thuis. Omdat ik vaak pas zo laat thuis ben, zou zo’n box handig kunnen zijn. Ik hoef dan geen boodschappen meer te doen en met de ingrediënten uit de box iets in elkaar flansen, pardon een lekker gerecht koken. Op de site van de Streekbox staat dat als je niet thuis bent op het tijdstip van leveren je dat kunt doorgeven en dat de box dan bij de buren wordt afgegeven. Maar helaas gaat dat niet op voor ons, ook alle buren zijn altijd laat thuis. Blijkbaar zijn we in ons straatje allemaal workaholics .....

Afgelopen vrijdag ontving ik de Jamie Streekbox. De dag ervoor had ik keurig een mailtje ontvangen dat de box om 17.00 uur geleverd zou worden. De box werd echter al iets na 16.00 uur afgeleverd, gelukkig was ik die dag eerder thuis.

Ik had me al de hele dag verheugd op de komst van de box. Wat zou erin zitten en wat gaan we vanavond eten? In de box zouden ingrediënten moeten zitten voor drie maaltijden voor twee personen. In het bijgeleverde receptenboekje lees ik: Alle gerechten bevatten de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten: 200 gram per persoon. En enkele keer, als het echt niet in Nederland geteeld wordt, bevat een recept een ingrediënt van over de grens, bijvoorbeeld rijst.

De box ziet er wat treurig en leeg uit en lijkt qua inhoud absoluut niet op de box die op de site als voorbeeld staat (zie de foto's onderaan). Als eerste pakte ik het receptenboekje met daarin drie recepten die je met de inhoud van de box kunt maken uit de doos. Mijn oog viel gelijk op de Taart met worst, broccoli & tomaat. Oké, wat hebben we daarvoor nodig? Worstjes, venkel, ui, kleine tomaatjes, geraspte kaas, broccoli en bloem uit de box en venkelzaad, olijfolie, knoflook, chilivlokken, bladerdeeg op rol en balsamicoazijn uit eigen voorraad. De geraspte kaas en de kerstomaatjes ontbreken echter in de box en bladerdeeg (en venkelzaad) heb ik niet in huis. Bummer, ga ik dus niet maken. Ik had op z’n minst verwacht dat er ook bladerdeeg en tomaatjes in de box zouden zitten. Dat de geraspte kaas ontbreekt beschouw ik maar als een foutje bij het inpakken. Voor de volledigheid: er zitten wel grote tomaten in de box, maar die zijn bestemd voor de garnalencurry.

Op naar de garnalencurry dus. Bij de ingrediënten bij ‘zelf toevoegen uit eigen voorraad’ wordt een chilipeper en koriander genoemd maar gek genoeg zitten die wel in de box. Uien, tomaten, rijst, rauwe garnalen, kokosmelk en gember tref ik aan in de box en wat er verder nog toegevoegd moet worden heb ik in huis (olijfolie, kurkuma en knoflook).
De rijst in de box is een Italiaanse rijst. Goed voor main dishes and dessert staat er op het doosje. Het blijkt een enorm plakkerige rijst te zijn (wat ik eigenlijk ook verwacht had). Ik zou zelf deze rijst nooit bij de garnalencurry uitkiezen, maar een kniesoor die daarop let.

Het bijbehorende recept is wat krakkemikkig (en dat gaat op voor alle recepten). Het is een beetje kromme samenvatting van het recept zoals het op de site van Jamie Oliver staat ontdek ik later. In het recept op de site worden tomaten uit blik gebruikt, in de box zitten echter verse tomaten. Ook zie ik op de foto en in het recept op de site grote garnalen, in de box zitten echter vacuüm verpakte ieniemienie garnalen. Het gerecht blijkt snel te maken en is lekker!

Het derde gerecht dat met ingrediënten uit de box kan worden gemaakt is een aubergine-kikkererwtensalade met couscous. De aubergine in de box weegt slechts 175 gram. Voor twee personen kom ik dus bij lange niet aan de 200 gram groenten zoals beloofd wordt. Voor 2 personen worden de volgende hoeveelheden aangegeven: 200 gram kikkererwten (uit blik), 50 gram couscous en de aubergine. Nou, dat wordt op een houtje bijten. Ik vind het weinig voor een hoofdmaaltijd! Het blik kikkererwten en het zakje couscous zijn inmiddels in de kast verdwenen, die vinden hun weg wel in andere gerechten.

Mijn conclusie
Voor de Jamie magazine familybox betaalde ik in totaal € 41,95: 34 euro voor de box en 7,95 verzendkosten. Ik vind het te duur voor wat je krijgt en een echte tegenvaller. Ik had er echt meer van verwacht. Er zat niks bijzonders in de box (maar misschien ben ik wel een verwend kreng …..). Ik had alles ook in de winkels om de hoek kunnen kopen en dan was ik veel voordeliger uit geweest.

De recepten en ingrediënten in de box komen niet overeen met de recepten en ingrediënten die op de site van Jamie Oliver staan. Er ontbreken essentiële ingrediënten om de gerechten te kunnen maken. Iedereen die kookt heeft een basisvoorraad met kruiden en olijfolie en dat soort dingen. Ik snap ook wel dat die ingrediënten niet in de box zitten. Het kan in mijn ogen echter niet zo zijn dat je toch nog naar de winkel moet om kerstomaatjes, bladerdeeg en geraspte Parmezaanse kaas te kopen om één van de gerechten te kunnen maken. Die horen in de box te zitten.

Ik vind het jammer dat je geen aflevertijd kunt kiezen. Bijvoorbeeld kiezen uit twee mogelijkheden: tussen 16.30 en 18.30 en 18.30 en 21.30. Zo’n box is handig voor mensen die werken en minder tijd hebben om boodschappen te doen. Wij zijn nooit om 16.30 uur al thuis en eerder naar huis komen om de box in ontvangst te nemen zit er niet in. Verder vind ik de afleverdagen (donderdag of vrijdag) niet handig. Ik zou liever kiezen voor maandag of dinsdag.

Het concept blijf ik leuk vinden, maar er mag van mij wel meer aandacht besteed worden aan de inhoud. Ik blijf er voorlopig weer van weg en doe zelf mijn boodschappen.

JamieOliverStreekbox

13 opmerkingen:

Spaarmoeder! zei

Jammer dat het ook nu is tegengevallen en inderdaad best duur! Ga je dit ook nog melden aan de streekbox zelf? Ik ben benieuwd naar hun reactie.

Anoniem zei

Beter de hello fresch box proberen , daar zit alles in en beviel mij erg goed.

Gr Jitske

Caroline Brouwer zei

Ik ben nu helemaal overtuigd dat zo'n box niets voor mij is!

Tinneshobbyworld zei

Dan vind ik zo'n streekbox van Jamie toch geen grote hulp als je dan uiteindelijk toch nog naar de winkel moet. En voordelig is het ook niet zo te lezen.
Bedankt voor deze uiteenzetting.
Groetjes, Tinne

Judith zei

Ik heb een tijdje de specialsbox gehad, maar waar er in het begin veel van alles in zat, werd het steeds meer afgepast. Totdat er zelfs voor een stoofgerecht met wortel een miezerig winterworteltjes inzat dat zelfs voor bospeen door kon gaan (dan wel een kleine). Toen ben ik er mee gestopt. Aan de hoeveelheid groenten kwam je niet. Ik heb het aangegeven bij streekbox en kreeg alleen terug te horen dat ze dat vaker hoorden. Ik ga sindsdien naar de boer om de hoek en haal daar een grote box met groenten.

Janny zei

Jammer dat het tegenviel, je betaalt best veel!
Wij hebben al een tijdje de Hello Fresh box en die bevalt prima, je hoeft alleen maar zelf basisingrediënten toe te voegen zoals b.v. olie, boter, azijn of mosterd en die heeft iedereen wel in huis. Je hoeft ook geen verzendkosten te betalen.

Bed, breakfast en quilts zei

Ooit had ik het Odin groentenpakket, dat beviel prima. Op een gegeven moment raak je toch uitgekeken, zeker als er ook in de zomer twee dagen kool on zit. Jamie hoef ikniet te proberen begrijp ik uit het verhaal.
Gewoon lekker naar de boer; verser en goedkoper!

Florina Blokland zei

Niet alles wat Jamie aanraakt, verandert in goud.
Goed van je dat je kritisch bent. Te vaak wordt in blog op kritiekloze manier geschreven over produkten die foodbloggers toegestuurd krijgen of zelf aanvragen. Ik vind dat er verplicht 'advertorial' boven zo'n blogpost moet staan.

En de opmerking van Bed, breakfast en quilts kan ik beamen. Haal agf, zuivel en streekprodukten vers bij de boer. Geen tussenhandel en een boer doet zo'n winkel omdat hij of zij áchter zijn eigen geteelde (of van collega's)verkoopwaar staat.

En ja, ik ben een melkveehouder, maar heb geen winkel. Ik weet hoe de grote supermarkten omgaan met hun leveranciers (ja, ook boeren). Soms wil je dat dus 'echt niet weten'.

Marion Blogt zei

Voor mij ook geen boxen dus. Houd meer van ECHT vers en vrijheid in de keuze van je maaltijd. Vind dit heel erg duur. Duidelijk verhaal.Bedankt!

Levine zei

Florina: het is tegenwoordig verplicht erbij te zetten als je gesponsord wordt of als je een product gekregen hebt om er een review over te schrijven.
Gaat in dit geval niet op voor mij, want ik heb zelf de box besteld en ook betaald.

Boodschappen doen bij de boer zit er voor mij helaas niet in. Woon in de stad en we hebben geen auto. Wel bestel ik af en toe vlees bij een biologische vleesboerderij. Het vlees wordt dan bij ons thuis bezorgd.

Petra zei

Bedankt voor je review. Ik had een paar jaar geleden dezelfde ervaring en weet nu dus dat ik ook niet voor de Jamie box hoef te gaan!

Bo zei

Jammer dat het dit keer ook tegen is gevallen. Goede review!

Judith VdN zei

Fijn zo'n uitgebreid verslag, maar wat een waardeloze box zeg! Het is best duur, maar dat is ok als je daarvoor 3 gezonde maaltijden kunt maken, zonder dat je boodschappen hoeft te doen. Gemak mag iets kosten.
Ik zou er flink van balen als er dan ingrediënten missen en je alsnog naar de supermarkt kunt.
Over HelloFresh heb ik wel goede verhalen gehoord. Dan ga ik dat eens proberen ipv deze box.
Groet Judith