24 april 2013

Snelle chocoladecake

Chocoladecake

Dit is de snelste en makkelijkste chocoladecake die ik ooit heb gebakken! Bovendien ook nog eens erg lekker. Makkelijk als je onverwachts visite krijgt; binnen 50 minuten staat deze cake op tafel. Je hebt alleen 2 kommen en een garde nodig om het beslag te maken, de mixer kan in de kast blijven.

Je kunt deze cake zelfs mengen in de bakvorm waar je hem ook in bakt. Nadeel is dan wel dat je de cake niet heel uit de vorm krijgt. Ik heb het cakebeslag daarom gemengd in een aparte kom en gebakken in een ingevette vorm met op de bodem een stukje bakpapier. Na het bakken en afkoelen kan de cake dan zonder problemen uit de vorm gelost worden.

Ik heb er als finishing touch poedersuiker over gestrooid, maar je kunt de cake ook na het bakken bestrijken met chocoladeglazuur. Een makkelijk recept voor chocoladeglazuur staat bij het recept voor de brownies met hazelnoten

Het recept van deze chocoladecake is afkomstig van King Arthur Flour, hier is het recept ook stap voor stap te volgen.

Chocoladecake

Chocoladecake
Recept printen
  • 200 gram patentbloem
  • 200 gram suiker
  • 23 gram cacao
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel espressopoeder
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 15 ml (cider)azijn
  • 70 gram zonnebloemolie
  • 240 gram (volle) melk (of water of koffie)
  • ronde of vierkante vorm van ± 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier (geen springvorm)
  • poedersuiker (of chocoladeglazuur)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng in een kom de droge ingrediënten (bloem, suiker, cacao, zout, espressopoeder en baking soda) door elkaar.
  3. Meng in een andere kom de natte ingrediënten (vanille extract, azijn, zonnebloemolie en melk) door elkaar. 
  4. Meng de droge en de natte ingrediënten met een garde door elkaar.
  5. Giet het beslag in de vorm.
  6. Bak de cake in 30 - 35 minuten in het midden van de oven gaar.
  7. Laat de cake in de vorm afkoelen. 
  8. Bestrijk eventueel met chocoladeglazuur en laat het glazuur hard worden. Of bestrooi de cake voor het opdienen met poedersuiker.

Chocoladecake




10 opmerkingen:

Lize zei

Dat is idd snel zeg! Ziet er lekker uit en die poedersuiker maakt het af.

Anoniem zei

moet er geen eieren in?

Levine zei

Nee, geen eieren.

Anoniem zei

hoe groot is de cakevorm dat je hebt gebruikt?

Anoniem zei

sorry voor de zoveel vragen ik heb net de cake gemaakt, ben benieuwd naar de smaak, hij staat nu af te koelen, ik begreep alleen de melk en olie in grammen? heb dus gewoon ml genomen

Levine zei

Hoe groot de vorm moet zijn staat in het recept aangegeven.

Ik geef juist van de meeste ingredienten de hoeveelheden in grammen aan omdat dat veel nauwkeuriger is. Mastbekers wijken af. En 70 gram olie is natuurlijk geen 70 ml ...... Dat gaat alleen voor water op: 1 ml water weegt 1 gram. Maar omdat maatbekers afwijken is het beter om ook water af te wegen.

Anoniem zei

Waarom raad je een springvorm af?
Druipt het beslag daar soms uit? In dat geval is een vorm met uitneembare bodem zeker ook niet handig...

Groetjes, Mayken

Levine zei

@Mayken: het beslag is vrij dun .....

Karin zei

Vanavond dit recept geprobeerd. Ik had geen espressopoeder, maar ook zonder dit is het een overheerlijke cake geworden!

Bedankt Levine, voor telkens weer een succes uit mijn oven!

Sanne Terlingen zei

Hij staat nu in de oven. Gegoogled op snel recept zonder ei en toen kwam ik hier terecht. Ben benieuwd!