07 april 2013

Foodblogswap maart 2013

Havermoutmuffins
Vorige maand heb ik meegedaan aan de 1e Nederlandse foodblogswap. Het idee ontstond in de Facebookgroep voor Nederlandse foodbloggers. Je kookt of bakt een recept van een ander foodblog en schrijft daarover op je eigen blog.

Ik kreeg de blog Kiwi&zo toegewezen. Deze blog wordt geschreven door Lisette en zij schrijft:
Voor mij is dan ook de ultieme uitdaging om én gezond, én lekker, én goedkoop én snel te koken. Natuurlijk zal niet elk gerecht aan alle punten kunnen voldoen, hoewel gezond, goedkoop en lekker toch een minimum vereiste zijn voor deze site. Ook zal ik het hebben over het veranderen van gewoontes, wat erg belangrijk is voor mij om gezond te leven, dus ik denk ook voor jou.
Het eerste dat mij opviel toen ik de blog van Lisette doorlas waren de woorden voedselzandloper, vetvrij, suikervrij, vegetarisch, veganistisch, vervang brood. Tsjee ....... ik verschoot er bijna door van kleur moet ik eerlijk bekennen. Dat is wel heel anders dan de recepten die op mijn blog staan.

Na lezing van de recensie en het artikel Gezonde producten volgens de voedselzandloper op de blog van Lisette ben ik tot de conclusie gekomen dat de methode beschreven in het boek de Voedselzandloper (nog?) niet aan mij besteed is. Ik zou me doodongelukkig voelen als ik op die manier zou moeten eten. Mijn dochter daarentegen is juist wel nieuwsgierig naar deze methode. Als ik me niet vergis heeft zij het boek inmiddels aangeschaft of gaat ze het kopen. Ik blijf de blog van Lisette volgen, want je bent nooit te oud om te leren en om gewoontes te veranderen en anders te gaan eten.

Met wat vertraging (ik had eigenlijk al ruim een week geleden deze post moeten plaatsen op mijn blog, excuses daarvoor Lisette) heb ik dan eindelijk een recept gemaakt: havermoutmuffins. Deze muffins voldoen aan alle eisen van de Voedselzandloper. Ze bevatten geen suiker, vet en geen tarwe. In plaats van 85% chocolade heb ik een flinke hand chocoladedruppels gebruikt. Die mogen natuurlijk niet volgens de voedselzandloper ;-). De walnoten heb ik vervangen door pecannoten en ik heb de appel wel geschild. Lisette schrijft dat je minstens een kwartier moet wachten met opeten omdat ze anders uit elkaar vallen. Mijn muffins vielen niet uit elkaar, ze waren eerder een beetje taaiig. Zoet door de banaan en de appel en natuurlijk de chocoladedruppels en absoluut niet droog. Ik zou ze niet zo snel bij de koffie serveren, maar als tussendoortje of als snel ontbijt zijn ze prima. We hebben ze allemaal opgegeten en ik denk dat dat genoeg zegt :-).

Havermoutmuffins (10 stuks)
  • 100 gram havermout
  • 1 rijpe banaan
  • 1 appel, zonder schil en klokhuis en in stukken
  • 2 biologische eieren, maat M
  • 1 theelepel bakpoeder
Vulling:
  • handje pecannoten, in stukjes gebroken
  • handje chocoladedruppels of gehakte 85% chocolade
Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Maal de havermout in een foodprocessor fijn. Voeg hier de banaan, de stukken appel, de eieren en het bakpoeder aan toe. Laat de keukenmachine draaien tot alles goed gemengd is. Schep er tenslotte met een spatel de stukjes pecannoten en chocoladedruppels door.

Verdeel het mengsel over een muffinvorm met daarin papieren cakevormpjes. Bak de muffins in 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.

Kijk voor meer variaties op de blog van Lisette.

6 opmerkingen:

Sofie zei

Mmmmmm, ze zien er heel lekker uit!
Ik zal het ook eens uitproberen...
Groetjes Sofie 'Fie bakt, haakt en naait!'

Manjo (aka rarekoekebakker) zei

Ik ben op zoek naar weer eens iets anders als tussendoortje voor als mijn vegan zoon en schoondochter komen logeren. Dit lijkt me heel geschikt, ik hoef alleen de eieren te vervangen door no-egg en wat water.
Laatste weekend van april zijn ze hier, daarna weet ik wel te melden hoe het beviel.

Caroline Brouwer zei

Hoewel ze blijkbaar wel lekker waren, zou ik dit soort recepten ook niet snel maken!

greetvelde zei

Ha Levine,
Als trouwe volger van jouw blog ben ik natuurlijk ook benieuwd welk recept van jou door een andere foodblogger is gemaakt. Heb je ook een linkje naar dat blog? Leuk idee, foodblogswap!

jolly zei

Ik heb de voedselzandloper ook in huis en uitgelezen en helaas voor mijn broodbakhobby, ik neem langzamerhand veel ove, Kiwi & Zo staat bij mijn favorieten, net zoals jou blog, ik bak en eet nog wel brood, alleen nu niet meer zoveel en alleen met speltmeel. Deze kerst ga ik nog wel een stol bakken, van speltbloem en vol met gezonde noten en wat lekkere broodjes........dit recept heb ik al gemaakt, met havermuffins met blauwe bes is ook een aanrader

Marianne zei

Heerlijk, deze recepten. Ik smul keer op keer wat je achterlaat op het web aan tips. Erg fijn bakken in mijn nieuwe keuken, die ik nu echt goed kan gebruiken.