27 april 2013

Kroningsbrood

Kroningsbrood

Weg met de eeuwige oranje tompouce. Dit jaar serveer ik op 30 april een kroningsbrood!

Door mijn zus werd ik trouwens meteen op de vingers getikt toen ik het brood aan het maken was en foto's van de vorderingen op Facebook plaatste. Er is geen kroning, maar een inhuldiging en daarom kan het geen kroningsbrood zijn. Ach, kniesoor die daarop let. Ik vind het een echt kroningsbrood geworden :-).

Als vocht heb ik sinaasappelsap gebruikt en daardoor krijgt het deeg een lichte oranje kleur. De deegvulling bestaat onder andere uit gedroogde abrikozen. Tussen de twee deeglagen in is een laag amandelspijs aangebracht. De oranje bovenkant is een eenvoudig glazuur van poedersuiker, water en oranje kleurstof.

Kroningsbrood

Deeg:
 • 375 gram tarwebloem
 • 10 gram droge gist
 • 7 gram zout
 • 50 gram kristalsuiker
 • 165 gram vers geperst sinaasappelsap
 • 1 theelepel/5 ml sinaasappelextract of de geraspte schil van 1 sinaasappel
 • 1 ei (maat M = 50 gram) , losgeklopt
 • 75 gram zachte ongezouten roomboter, in blokjes
Vulling 1:
 • 165 gram gedroogde abrikozen (ready to eat), in stukjes
 • 165 gram sultana’s (rozijnen)
 • 50 gram amandelen, grof gehakt
Vulling 2:
 • 200 gram amandelspijs
 • 20 gram citroenrasp (potje dr. Oetker) of de geraspte schil van 1 citroen
 • losgeklopt ei 
Afwerking:
 • 1 ei, losgeklopt
 • glazuur van poedersuiker + water + oranje kleurstof
Verder:
 • ronde (spring)vorm van ± 24 cm, ingevet
Wel (de avond van tevoren) de sultana’s 15 minuten in lauw water. Laat ze in een vergiet uitlekken/drogen en dep ze zonodig goed droog voor gebruik. Meng de sultana’s met de abrikozen en amandelen. Zet apart tot gebruik.

Werkwijze deeg kneden in standmixer:
Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 5 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter 1 voor 1 toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine:
Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de bak en kneed met de deeghaak in ± 5 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter 1 voor 1 toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg met de hand kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 10 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Vulling 1 door het deeg verdelen:
Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan. Kneed er dan met de hand de vulling doorheen. De abrikozen zijn kwetsbaar daarom is het beter om de vulling met de hand door het deeg te kneden.

Stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller van links naar rechts uit tot een lap ter grootte van een liggend A4-tje. Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer en vorm het dan tot een bal. Pas op dat de vulling binnenin het deeg blijft.

1e rijs:
Leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 60 minuten rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.

Kroningsbrood


Vulling 2:
Meng de amandelspijs met de citroenrasp en losgeklopt ei. Het moet een smeuïg mengsel worden dat straks makkelijk met een lepel uit te spreiden is over de deegbodem. Zet apart tot gebruik.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel het deeg met een deegsteker in twee gelijke stukken. Bol beide stukken deeg losjes op en laat ze ± 15 minuten afgedekt liggen.

Kroningsbrood


Rol één deegbal uit tot een ronde lap en leg die in de ingevette springvorm. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. Verdeel de amandelspijs over de deegbodem, laat de randjes vrij. Maak de randjes met wat water nat. Rol de andere deegbal ook uit tot een lap en leg die over de amandelspijs. Druk de randen van het deeg goed op elkaar.

Kroningsbrood


2e rijs:
Laat het deeg op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet in volume te verdubbelen.

Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 180 °C.

Bakken:
Bestrijk de bovenkant van het deeg dun met losgeklopt ei. Bak het brood in het midden van de oven in ± 35 minuten gaar en bruin. Verlaag als het brood snel kleurt na 20 minuten de temperatuur naar 160 °C. Dek zonodig de bovenkant van het brood af met een velletje aluminiumfolie.

Zet de vorm na het bakken op een rooster en los het brood na ± 5 minuten uit de vorm. Leg het brood op een rooster en laat afkoelen.

Glazuur aanbrengen:
Meng poedersuiker met een beetje water en breng op kleur met oranje kleurstof. Maak het glazuur niet te dun! Verdeel het glazuur over het brood en laat opstijven.

Kroningsbrood

Dit brood kan (zonder de glazuurlaag) prima ingevroren worden.

10 opmerkingen:

Nell zei

Da's tenminste andere koek dan zo' n stom lied.

Jos van KloskaCreAtief! zei

Wauw, die ga ik zeker een keer maken. Noem je toch gewoon k(r)oningsbrood ;-)

Caroline Brouwer zei

Ik heb alles in huis behalve de amandelspijs. Die ga ik even halen en dan morgen aan de bak! Bedankt voor het recept!
Fijne "Kroningsdag"!
groeten, Caroline

WOLfje zei

haha, whats in a name? En inhuldiging of kroning, is het niet eigenlijk hetzelfde??

Nicole zei

Vandaag nog spijs kopen en dan bakken. Hij lijkt me heerlijk en makkelijk om te maken.

Marja zei

Hoop dat ik vandaag nog wat tijd kan vinden voor de boodschappen...We hebben hier vandaag ook een verjaardag te vieren, dus druk druk druk. Ziet er zo lekker uit dat ik dit perse wil maken ;-)

Onder de knotwilg zei

Mmmmm...! Doen we toch gewoon extra naast de oranjetompouchen :-)

Judith zei

Ziet er weer heeerlijk uit! leuk bedacht ook weer!

Anoniem zei

Dan voor alle kniesoren die er toch op letten, noemen wij dit mooie brood de Huldebol absoluut niet te verwarren met krullebol of ragebol en zelfs niet met krentebol

Unknown zei

Hoi Levine,
Klopt dit recept nog wel? Ik heb veel recepten succesvol gebakken door jou, maar deze wil echt niet lukken.

Temperatuur/tijd verhouding lijkt niet te kloppen, deeg is na 35/180 nog niet gaat en bruin, het spijs zelfs nog niet gestold. Wellicht ook veel boter in verhouding?

Ben benieuwd!

Groetjes, Pieter

Lesson learned: altijd eerst een broodje proef bakken voordat je de seriebak start voor de straat...