03 mei 2013

Tilburg Sourdough

Tilburg Sourdough

Al sinds de opening in augustus 2012 stond het hoog op mijn verlanglijstje: een bezoekje aan de bakkerswinkel van Luc Martin en zijn compagnon Adrian Benko: Tilburg Sourdough.
Gisteren was het dan eindelijk zover! Samen met -ook broodgek- Freerk van BreadLab treinde ik naar Tilburg om Luc nu eindelijk eens in levende lijve te ontmoeten en kennis te maken met zijn desembroden.

Tilburg Sourdough is zoals de naam al zegt gespecialiseerd in zuurdesembrood. De broden bestaan alleen uit biologische bloem en/of meel, water en zout. Gist, broodverbeteraar, vet en suiker komen er niet aan te pas. Pure en eerlijke smaken en zoals ze zelf zeggen: brood als kunst. En kunstwerkjes zijn het zeker! De broden zien er prachtig uit en ze smaken nog beter dan dat ze eruit zien. Chapeau Luc en Adrian!

Het deeg wordt iedere dag met de hand gemengd, gekneed en gevormd. Lange rijstijden zorgen voor maximale smaakontwikkeling. Pas na 24 - 36 uur worden de broden afgebakken in de Rofco B40 broodovens die ze achterin de bakkerij hebben staan. Yep, dat is dezelfde oven die ik nu heb, twee weken geleden heb ik mijn Rofco B30 ingeruild voor een B40. Tilburg Sourdough heeft twee van deze geweldige ovens in gebruik, ze staan bijna continu aan om 100 - 125 broden per dag te kunnen bakken.

Ik had graag een deel van het proces van dichtbij willen meemaken maar helaas ging dat feestje niet door. We mochten de bakkerij niet in, we mochten er alleen maar naar gluren vanuit het winkelgedeelte. Erg jammer!

Het assortiment broden wordt nog steeds uitgebreid en regelmatig -vaak in het weekend- zijn er specials te koop. Deze specials worden iedere week aangekondigd op hun Facebookpagina.

Tilburg Sourdough
Willem II Straat 82
5038 BJ  Tilburg
Telefoon: 013 7505177

Openingstijden:
Dinsdag: 10.00 - 17.30
Woensdag t/m vrijdag: -8.00 - 17.30
Zaterdag: 07.30 tot het laatste brood verkocht is!

Tilburg Sourdough
Regelmatig zijn er acties of specials

Tilburg Sourdough
Luc te midden van zijn kunstwerken

Tilburg Sourdough
Daar krijg je toch meteen trek van!

Tilburg Sourdough
Tijdens ons gesprek werd Luc regelmatig 'geroepen' door een wekker

Tilburg Sourdough
En hoppa, weer een aantal broden, knisperend en knasperend vers uit de oven

Tilburg Sourdough
Ook croissants behoren tot het vaste assortiment

Tilburg Sourdough

En uiteraard heb ik -voor het eerst sinds jaren!- een aantal broden gekocht. Het bovenste brood heeft de treinreis terug niet helemaal overleefd. Ik kon me niet bedwingen en heb er een stuk van afgebroken en opgepeuzeld.

6 opmerkingen:

Onder de knotwilg zei

Pas las ik er ook al wat over, en sinds die tijd staat een bezoekje ook op m'n verlanglijstje. Wat een prachtige broden, hé?! Kan me voorstellen dat die niet de hele treinreis overleefde :-)

Enne... gefeliciteerd met je nieuwe oven!

Diana zei

Ik heb pas een filmpje gekeken van deze bevlogen bakkers. Het pand ziet er ook prachtig uit zeg met de glas in lood ramen. Jammer dat je niet een kijkje in de keuken mocht nemen! Als ik er in de buurt ben ga ik er zeker een keer kijken. Fijn weekend! Diana

Jacomijn zei

Wat zien die broden er prachtig uit !! Zo jammer dat internet geen geur kan overbrengen, want die zal wel overheerlijk zijn !!! :o)!!!

Anna zei

Dat ziet er geweldig uit. Ik krijg er gewoon trek van.

Verder mijn complimenten voor je blog. Afgelopen week bekeek ik een aflevering van de BBC met Paul Holywood over zuurdesem(brood) en met jouw tips is het eerste desem én zijn de eerste broden perfect gelukt.

Groetjes, Anna

Louise Havinga zei

Gefeliciteerd met je nieuwe shop!

Leuk en herkenbaar: de meelzakken!
Het meel is afkomstig van de molen Nooitgedagt uit Woudrichem en is ook mijn leverancier. Geweldig meel!
Groetjes Louise

Levine zei

@Louise: dank, maar het is niet mijn webshop hoor. Ik werk ermee samen, ik schrijf de recepten en blogberichten.