14 juni 2012

Brownies met een hoedje van witte chocolade

Mini brownies met witte chocolade


Je bakt deze eenhaps brownies in een mini muffinvorm en bestrijkt ze na het bakken met gesmolten witte chocolade. Om je vingers bij op te eten!

Alweer een succesrecept uit Baking, from my home to yours van Dorie Greenspan. Ik kocht het boek alweer 5 jaar geleden in New York City en het verveeld nog steeds niet. Ik bak er nog steeds regelmatig uit. Als je nog een bakboek zoekt is dit een aanrader!

Brownies met een hoedje van witte chocolade
Recept printen

Brownies:
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 5 gram suiker
  • 50 gram patentbloem
  • snuf zout
  • 57 gram zachte ongezouten roomboter, in 4 stukjes
  • 70 gram pure chocolade, in kleine stukjes
  • 65 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 groot ei
Glazuur:
  • 60 gram witte chocolade, in kleine stukjes
Verder:
  • mini muffinbakvorm, voor 24 stuks, ingevet

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Wrijf de geraspte sinaasappelschil met je vingers door de suiker.
Meng de bloem met het zout.
Smelt al roerend de boter met de pure chocolade en basterdsuiker op heel laag vuur, au bain marie* of in de magnetron**. Roer door elkaar tot een glad mengsel en laat een paar minuten afkoelen.

Roer vanille extract, ei en sinaasappelsuiker door het chocolademengsel. Voeg de bloem toe en roer er voorzichtig door tot alles net gemengd is.

Verdeel het mengsel over 16 - 18 holtes in de muffinbakvorm, vul ze voor ¾. Doe in de lege holtes een klein beetje water.

Bak de brownies in ± 14 minuten gaar. De bovenkant van de brownies springt terug als je erop drukt.

Zet de bakvorm op een rooster en laat ± 3 minuten staan. Los dan de brownies uit de vorm en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

Smelt voor het glazuur de witte chocolade au bain marie*. Blijf constant roeren en haal van het vuur zodra de chocolade is gesmolten! Witte chocolade brandt snel aan of wordt korrelig.

Dip de brownies 1 voor 1 in de gesmolten chocolade of bestrijk ze met een paletmes met de chocolade. Zet de brownies ± 15 minuten in de koelkast om de chocolade te laten stollen.

Ze blijven 2 dagen in een goed afgesloten trommel goed. Invriezen, met of zonder glazuur, kan ook. 

*Au bain-marie: breng in een pan een laagje water tot net tegen de kook aan, zet een schaal met daarin de boter, stukjes chocolade en basterdsuiker in de pan, zorg ervoor dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Laat het mengsel onder af en toe roeren smelten. Pas op dat er geen water bij de chocolade komt!

**Magnetron: boter, chocolade in stukjes en basterdsuiker in bakje afgedekt 1 - 2 minuten op 500 Watt verwarmen. Uit magnetron nemen en blijven roeren tot alle chocolade is gesmolten. Herhalen als nog niet alle chocolade is gesmolten.




4 opmerkingen:

Brenda (KookT!) zei

Deze lijken me heerlijk!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Deze brownies lijken me ook erg lekker - denk alleen niet dat ik het bij 1 zou kunnen laten ;-)

Ben ook erg blij met mijn exemplaar van dit boek: heerlijke baksels! M'n vriend heeft 't helemaal voor me meegesleept uit de VS (lief hè).

Was leuk je gisteren te ontmoeten!

Groetjes, Kelly

Astrid zei

Heb vandaag samen met mijn dochter deze brownies gemaakt. Echt heerlijk! Er is geen kruimel meer over.
Bij gebrek aan een mini muffinvorm heb ik het gebakken in een springvorm van 20 cm doorsnede. Alleen wel wat langer: 20 minuten op 175 graden. Daarna bestreken met witte chocolade. Na het afkoelen in mooie kleine puntjes gesneden. Geserveerd met een klein bolletje ijs en vers geklopte slagroom. Onze gasten vroegen om een extra puntje, zo lekker!
Een succes nummer!

Groet, Astrid

Levine zei

Astrid: dat is ook een goed idee, ga ik onthouden :-).