30 januari 2012

Ondertussen in de keuken van Levine (2)

koken

Wat heb ik sinds mijn vorige update allemaal uitgespookt in mijn keuken?

Mijn doel om elke week minstens twee nieuwe recepten uit te proberen en uit ieder kookboek in mijn boekenkast waar ik nog nooit iets uit heb gemaakt minstens 3 gerechten te maken heb ik deze week gecombineerd.

Het werd hoog tijd dat ik eens iets ging koken uit het leuke boek Koken met Karin - zonder pakjes en zakjes van Karin Luiten. In dit boek legt Karin uit dat al die zakjes en pakjes echt overbodig zijn en geeft ze van allerlei kant-en-klaar gerechten een doe-het-zelf versie. Bovendien geeft ze bij ieder recept nog een aantal tips en/of uitleg bij de verschillende handelingen en er staat een mooie foto bij. Nu ik dit typ lijkt het me een mooi cadeau voor mijn zus, die pakjes en zakjes handig vindt omdat ze dan zeker weet dat het gerecht iedere keer hetzelfde smaakt en ze geen uitgebreide verzameling kruidenpotjes (die altijd over de datum zijn) in de kast hoeft te hebben.

Ik ben dit keer niet eigenwijs geweest en heb Karin op haar blauwe ogen geloofd: ik heb niets, maar dan ook helemaal niets aan de recepten veranderd of anders gedaan! Dat was ook helemaal niet nodig zo bleek tijdens het proeven. Inmiddels staan er dus krulletjes bij drie gerechten (ja, ik schrijf in mijn kookboeken en ook nog eens met een pen!). De volgende recepten om te maken heb ik ook al uitgezocht (daar zitten nu papiertjes bij).

Ik heb de volgende drie gerechten uitgeprobeerd:

Bolognesesaus
Eenvoudige, maar zeer smakelijke saus. Het geheim is lang pruttelen zonder deksel. Het recept is voor een royale portie. De helft heb ik ingevroren zodat we binnenkort nog een keer kunnen smullen.

Draadjesvlees
Aan het einde van de suddertijd wordt een plak ontbijtkoek toegevoegd. Deze zorgt voor binding van de saus en zorgt voor een kruidig zoetje. Lekker! Hoe zachter het vlees suddert, hoe beter. Geen borrelen dus, maar hooguit af en toe een blub. Dit gerecht zou ook heel goed in de slowcooker gemaakt kunnen worden; ga ik volgende keer doen. Ik heb gelijk een dubbele portie gemaakt, de helft zit inmiddels in de vriezer. Eén opmerking: volgende keer doe ik er in plaats van drie kruidnagelen twee in.

Tiramisu
Anders dan anders door het toevoegen van een scheutje port, nota bene op advies en een Italiaanse vriendin van Karin. De tiramisu wordt niet in een schaal opgemaakt, maar in 1-persoons porties in een glas. Het recept is ook te vinden op haar website, in een dubbele portie en opgemaakt in een grote schaal.

Tiramisu (van Koken met Karin)

Cake 'in a mug'
Het volgende project was het uitproberen van een nieuwe rage: op internet circuleren op allerlei blogs recepten voor 'cake in a mug'. Chocoladecakejes die je snel in de magnetron bakt. Je roert alle ingrediënten in een grote mok door elkaar en je bakt de cake in een paar minuten in de magnetron gaar. Ik heb twee verschillende recepten gebruikt, zie hier en hier, maar ik ben (tot nu toe) geen fan. De cakejes worden een beetje rubberachtig en als je ze eerst laat afkoelen zijn ze helemaal niet meer te eten. Bovendien zijn de porties enorm en ik kan best wel wat hebben, maar dit was to much. Gelukkig had ik het tweede recept al over 2 mokken verdeeld. Ik vrees dat ik anders een beetje misselijk was geworden. Geef mij dan maar zo'n heerlijk cakeje met een vloeibare binnenkant die je in de oven bakt. Een recept daarvan volgt binnenkort.

Boerenkoolstamppot
Een toppertje deze week was ook weer de boerenkoolstamppot van Janneke Vreugdenhil. Ik maak deze stamppot regelmatig. Zelfs mijn zoon die altijd zegt dat hij geen boerenkool lust vindt dit gerecht 'niet tegenvallen'. De uienconfit heb ik deze keer overgeslagen. Janneke houdt van beetgare boerenkool, wij niet zo. Ik laat de boerenkool daarom 20 minuten stoven (met een klein beetje water) in plaats van de 5 - 10 minuten die in het recept vermeld staan.

Croissants
Samen met twee deelneemsters aan de workshop Stokbrood + croissants bakte in heerlijke croissantjes. Op het recept moeten jullie nog even wachten, het komt in mijn boek dat later dit jaar verschijnt :-).

Croissants

Broodtaart met gekonfijte sjalotten, pancetta en mascarpone
Ik ben lid van de redactie van het boek Koken met sjalot. We hebben inmiddels een leuke en inspirerende redactievergadering achter de rug. Leuk om nieuwe mensen te ontmoeten die allemaal met koken en eten bezig zijn, zowel op amateurniveau als professioneel! De ideeën vlogen al 'brainstormend' over de tafel. Aan een ieder uiteraard het verzoek recepten aan te leveren. Omdat brood mijn specialiteit is heb ik deze hartige taart met een bodem van brooddeeg aangeleverd. In de volgende redactievergadering gaan we ook koken bij Studio Roosmarijn en wellicht gaan we dan wel deze taart maken of in ieder geval bespreken. Of dit recept in het sjalottenkookboek komt weet ik uiteraard nog niet, maar als dat niet het geval is komt het zeker in mijn eigen boek.

Broodtaart met gekonfijte sjalotten, pancetta en mascarpone

Acme's Cinnamon-Currant Bread with Walnuts
Dit brood heb ik 6 jaar geleden ook al eens gemaakt. Toen wist ik nog niet zoveel over brood bakken als nu en ik kan me nog herinneren dat ik wat moeite had met het kleverige deeg. Inmiddels ben ik wijzer geworden en toen ik het recept onlangs opnieuw bekeek zag ik wat ik vorige keer fout had gedaan. Achter het recept staat netjes de bakers formula oftewel de bakkersformule vermeld. Een bakkersformule bestaat uit een opsomming van alle ingrediënten in procenten uitgedrukt. Aan de hand daarvan kan je een recept op de gram (of ounce of wat dan ook) uitrekenen. Uitgangspunt is altijd de hoeveelheid bloem (of meel), die is altijd 100%. Meer over het uitrekenen van recepten en de bakkersformule volgt nog. Ook het recept van dit lekkere zoete - heel slecht voor de lijn - brood volgt nog.

Acme's Cinnamon-Currant Bread with Pecans

Semolinabrood in de vorm van een pain fendu en zuurdesembrood met zonnebloempitten
Ik ben wat aan het stoeien met het vormen van brood op verschillende manieren. Van de week maakte ik weer eens een brood in de vorm van een 'pain fendu'. Er staan al wat artikelen op mijn blog over het vormen van brood zoals een batard, knoopbroodjes en een hoge viervlecht, hoe je een pain fendu vormt volgt binnenkort, inclusief stap-voor-stap foto's. Ook bakte ik zuurdesembroden met zonnebloempitten. De zonnebloempitten had ik de avond van tevoren 'in de week' gezet. Lekker brood, ook alweer voor herhaling vatbaar.

Semolinabrood in de vorm van een pain fendu en zuurdesembrood met zonnebloempitten

Speltbrood met pompoenpitten
Dit brood is een 100% speltbrood, gemaakt van speltbloem en speltmeel. Als smaakmaker heb ik pompoenpitten gebruikt, zowel door het deeg als bovenop. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de structuur van het brood. Daar moet ik dus nog aan werken!

Speltbrood met zonnebloempitten

Op naar de nieuwe week, nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen :-).

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat jij nog niet kogelrond bent mag een wonder heten!!

Diana zei

Ik heb ook de bolognese saus en het draadjesvlees gemaakt uit dit super leuke boekje. Vielen ook erg in de smaak. De andere baksels zien er ook super smakelijk uit.
Groetjes Diana

Eetlust zei

Sjongejonge wat ben je weer ijverig geweest. De broden zien er heerlijk uit en.. ben nu al benieuwd naar je boek!
Groetjes, Els (Eetlust)

Nina zei

Ja, Koken met Karin is ook voor een vriendin van mij die dacht dat pakjes & zakjes noodzakelijk zijn voor de smaak een grote hit. Ik heb het haar cadeau gedaan voor haar verjaardag en nu gebruikt ze geen pakjes & zakjes meer. Doel bereikt.
Nog een vraag van mij: Hoe zorg je ervoor dat de pompoenpitten op de korst van je brood blijven zitten? Ik bak altijd (volkoren)brood in de oven en bestrooi het brood soms met pompoenpitten. (voor de tweede rijs deeg natmaken, dan pitten erop) Maar ze vallen er altijd bijna allemaal af als ik het brood ga snijden. Als dat bij jou niet gebeurt, ben ik benieuwd naar je tips!

Levine zei

Ik doe het ook vaak met water en druk ze dan met mijn hand aan. Er vallen kan inderdaad vaak wat pitten vanaf.

Wat beter plakt: klop een eiwit los, eventueel met een klein beetje water, en bestrijk daar het deeg mee, pitten erover strooien en even aandrukken. Dan blijven ze veel beter plakken!

Nina zei

Dankjewel, dat ga ik proberen! (logisch ook natuurlijk, dat eiwit beter werkt) En dan meteen een omeletje of zo bakken van het overgebleven eigeel.