03 maart 2010

Gevlochten amandelbrood

Gevlochten amandelbrood

Gevlochten amandelbrood
Recept printen

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 65 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 9 gram zout
  • 150 gram melk, lauwwarm
  • 80 gram water, lauwwarm
  • 55 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 1 ei + 1 eigeel, samen 70 ml (bewaar het eiwit voor de vulling)
Vulling:
  • 175 gram amandelspijs
  • 50 gram amandelen, fijn gehakt
  • 1/2 - 1 eiwit
  • handje gedroogde cranberry's
Afwerking:
  • 1 ei losgeklopt met 1 eetlepel water
  • amandelschaafsel
Werkwijze deeg maken in KitchenAid/standmixer: meng 140 gram tarwebloem, gist en geraspte citroenschil door elkaar. Meng met de platte klopper melk, water en boter erdoor. Voeg vervolgens het ei en de eidooier en 70 gram tarwebloem toe. Mix dit mengsel ± 2 minuten met de platte klopper. Voeg geleidelijk de rest van de tarwebloem toe. Voeg als laatste het zout toe. Verwissel de platte klopper voor de kneedhaak en kneed in ± 15 minuten tot een soepel deeg.

1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 1 uur in rijzen, het zal waarschijnlijk niet helemaal in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het in drie gelijke stukken. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze afgedekt 20 minuten liggen.

Gevlochten amandelbrood

Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 55 x 12 cm.

Gevlochten amandelbrood

Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar en verdeel het gelijkmatig over de drie deeglappen. Verdeel er de cranberry's over.

Gevlochten amandelbrood

Rol iedere deeglap vanaf een lange kant op. Knijp de naad en de uiteinden dicht.

Leg de rolletjes deeg met de naad naar beneden naast elkaar. Begin vanuit het midden te vlechten (dan krijg je een mooiere vlecht). Vlecht eerst 1 kant en dan de andere kant. Zie foto's bij het Kaneel-pecannotenbrood. Knijp de uiteinden bij elkaar en stop netjes onder het deeg.

Gevlochten amandelbrood

Let er bij het vlechten op dat je niet teveel aan het deeg trekt anders scheurt het deeg bij het bakken. Leg de vlecht in een halve cirkel op een met een bakmatje of bakpapier bekleedde bakplaat.

Gevlochten amandelbrood

2e rijs:
Laat de vlecht afgedekt 45 – 60 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.

Bakken:
Bestrijk het deeg met het met water losgeklopte ei en bestrooi met geschaafde amandelen.

Gevlochten amandelbrood

Bak het brood onderin de oven in ± 35 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen op een rooster.

8 opmerkingen:

Cor zei

Een mooi en lekker brood Arden,heb dit even bij mijn favorieten gezet om het ook eens te maken,maar ik ga dan voor de vulling van de deegworsten voor het vlechten ipv. cranberry's,rozijnen gebruiken...Zodra het ervan komt laat ik je het resultaat op het forum zien.

Monique zei

Dit ziet er lekker uit, en gelijk een goede manier om mijn amandelspijs eens op te maken!
Als ik het brood gemaakt heb, en het er fatsoenlijk uitziet, zal ik hem ook 'showen' op mijn blogje.

Groeten,
Monique

gipskruit zei

Wat ziet het er weer MOOOI uit.
En zo`n mduidelijke reportage Top "arden"

Hanaâ zei

Dat ziet er heeeeerlijk. Yum! Bedankt voor het recept. Ik begin beetje bij beetje meer brood en andere dingen met gist te maken.

Arden zei

@Hanaa: als je vragen hebt over brood bakken dan weet je me te vinden :-).

Floris zei

Lekker voor de Pasen, ipv citroen heb ik sinaasappel gebruikt. Resultaat een zacht brood met een goede karakteristieke smaak. Ben er nog niet over uit of het amandel schaafsel de vorm van het brood qua aanblik verstoord. Kortom een lekker paas brood en vast ook een goed kerst brood.

Anoniem zei

Hallo Arden,

Ik heb meer dan een halve kilo amandelmeel over, heb je daar ook nog een goed recept mee? Ik hoopte dat dit recept ook met amandelmeel zou zijn maar helaas.

Mvg,

Laila

Levine zei

Hallo Laila, er staat verschillende recepten op mijn blog waar amandelmeel of gehakte amandelen in verwerkt worden.
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2011/10/24kitchen-kaneelbollenkanelbullar.html
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2010/06/broodjes-met-sinaasappel-en-amandelen.html
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2011/06/amandel-kaneelbroodjes.html
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/11/gevulde-fruitkrans.html

In het volgende recept kun je de gemalen hazelnoten vervangen door amandelmeel: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/09/hazelnootkrans.html