11 maart 2010

Brownies

Brownies

In deze heerlijke brownies is ongezoete chocolade verwerkt. In Nederland lastig te vinden, in de USA ligt het echter in (bijna) iedere supermarkt (van het merk Baker’s) in de schappen. Het is geen chocolade om zo te eten, de smaak is verschrikkelijk, maar om mee te koken en te bakken perfect. Tijdens mijn laatste bezoek aan New York City heb ik een aantal verpakkingen gekocht, maar helaas begint de voorraad nu op te raken. Omdat een reisje naar de USA er nu even niet in zit, heb ik naar vervanging gezocht en gelukkig gevonden: 99% chocolade van Lindt.

Brownies
Recept printen
  • 225 gram ongezouten zachte roomboter
  • 115 gram ongezoete chocolade, fijn gehakt
  • 4 grote eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram patentbloem
  • snufje zout
  • 115 gram pecannoten, grof gehakt
  • bakvorm van ± 22,5 x 32,5 cm (9 x 13 inch), ingevet en bekleed met bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van de bakvorm met bakpapier (of aluminiumfolie). Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.

Smelt de boter met de chocolade ‘au bain marie’ (zie het recept voor Brownies met hazelnoten) of in de magnetron. Laat wat afkoelen.

Mix de eieren (met handmixer of platte of ballon klopper standmixer) met de kristalsuiker en de basterdsuiker tot het het mengsel dik wordt. Voeg het vanille extract toe en mix erdoor.

Meng het boter-/chocolademengsel er met een spatel door. Zeef de bloem en het zout boven het mengsel en schep er voorzichtig door. Schep er als laatste de pecannoten door.

Schep het beslag in de bakvorm en bak de brownies in 25 – 30 minuten gaar. Aan een in het midden gestoken prikker mogen nog wat kruimeltjes kleven. Lift de gebakken koek met behulp van het bakpapier uit de vorm en zet op een rooster. Laat volledig afkoelen voor het in vierkantjes snijden.

Brownies

Bron: Food&Wine

11 opmerkingen:

Anoniem zei

de 99% chocolade van Lindt heb ik gevonden in een supermarkt in Brussel.
wel buitenland. maar niet zo ver als NYC!

en bedankt. nu kan ik eindelijk deze repen gebruiken!

Marjoke zei

Geweldige tip, Arden. Deze zomer ga in op vakantie naar Amerika en dit wordt in ieder geval een van de dingen die ik mee ga nemen.

Momo Luna S!gnals zei

Hmmmm lekker, ik krijg gelijk zin om te gaan bakken. Ik heb heerlijke recepten hier zien staan. Ik kom zeker terug, jammer dat je geen followers mogelijkheid hebt.

Groetjes!

Kom Achterom zei

Oh wat veeel veeel veeeel recepten zeg!!
Ik vind het helemaal geweldig!!
Ik ben op zoek naar je volglijst gegaan maar kon het niet vinden.
Ik zou heel graag bij je terug komen kun je mij vertellen waar ik me bij jou op de site kan melden?
Zou ik erg fijn vinden want ik heb zoveel lekkers gezien bij jou
Bedankt alvast en hopenlijk tot jou berichtje
groetjes en een fijn en lekker weekend Yolanda

Levine zei

Momo Luna en Kom Achterom: jullie hebben zelf een weblog bij Blogger, als je daar ingelogd bent kan je aangeven dat je mij wilt volgen, dan krijg je automatisch updates in je bloggerscherm. Je kunt je ook abonneren via rss of atom, ook dan krijg je updates. Voor atom: zie onderaan links op mijn pagina. In o.a. Internet Explorer zit ook een mogelijkheid om je te abonneren via rss.

En natuurlijk bedankt voor de complimenten he :-).

Hanaâ zei

Trouwens, je kunt met cacao poedere en boter, ongezoete chocolade (unsweetened chocolate) simuleren. Dit heb ik voor je gevonden via JoyOfBaking.com:

Substitution for 1 ounce (30 grams) unsweetened chocolate: 3 tablespoons (18 grams) unsweetened natural cocoa powder plus 1 tablespoon (17 grams) unsalted butter or shortening.

Levine zei

@Hanaâ: bedankt voor de tip :-). Ik snuffel ook regelmatig bij JoyofBaking, maar was dit nog niet tegengekomen.

Hanaâ zei

Graag gedaan. Via Baking911.com heb ik wat extra details gevonden: je moet de boter smelten en daarin de cacao poeder oplossen.

Bonbons en Chocolade | VANDERDONK zei

Altijd heerlijk een goeie chocolade brownie! We hebben ze afgelopen weekend gemaakt met de ongezoete chocolade van het Franse topmerk Valrhona. Echt een aanrader!
Omdat er veel vraag is naar ongezoete chocolade hebben wij een lijst gemaakt van chocoladesoorten zonder suiker die ook in NL verkrijgbaar zijn:
http://www.vanderdonkchocolates.nl/woordenboek/ongezoete-chocolade/
Groeten, Marcel.

Marieke zei

Nu lust ik hélemáál geen noten! Als ik die pecannoten weg wil laten, moet ik het dan nog ergens voor vervangen?

Levine zei

Marieke: je kunt ze weglaten.