03 september 2009

Broodpudding

Broodpudding

Dit toetje doet me denken aan vroeger. Mijn moeder maakte het zo af en toe als ze oud brood over had. Het was altijd feest als ze het maakte, de hele schaal werd tot de laatste kruimel leeg gegeten. Hoe zij het precies maakte weet ik niet, als ik me goed herinner deed ze er ook melk in of misschien gebruikte ze alleen maar melk in plaats van slagroom. Afijn, deze versie is heel lekker, heel machtig en heel slecht voor de lijn.

Voor dit heerlijke toetje kan allerlei oud brood gebruikt worden: bijvoorbeeld wit of briochebrood. Voeg dan nog rozijnen/krenten toe. Extra lekker met rozijnen-/krentenbrood of deze kaneelbroodjes, de hoeveelheid extra rozijnen/krenten kan dan weggelaten of verminderd worden. Bij gebruik van de kaneelbroodjes kan de kaneel weggelaten worden.

Broodpudding
  • ± 300 gram oud wit, rozijnen- of krentenbrood
  • 600 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • ¼ - ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel vanille extract
  • 100 – 150 gram rozijnen/krenten (optioneel)
  • 1 ovenschaal of meerdere kleine schaaltjes, ingevet
  • eventueel poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de korstjes van het brood en snijd het vervolgens in blokjes. Doe de broodblokjes in de ovenschaal. Strooi de rozijnen/krenten erover (optioneel).

Broodpudding

Verwarm de slagroom in een steelpan tot het gaat bubbelen. Haal van het vuur en zet even apart.

Klop de eieren, eidooiers, suiker, kaneel en vanille extract met een garde door elkaar. Voeg al roerend de warme slagroom toe.

Schenk het slagroommengsel over de broodblokjes in de schaal.

Broodpudding

Zet de schaal op een bakblik en bak de broodpudding in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar. De custard is dan net gestold. Laat 5 minuten staan en serveer. Bestrooi desgewenst met poedersuiker.

Broodpudding

In de broodpudding op bovenstaande foto's heb ik een deel kaneelbroodjes en een deel wit brood gebruikt. Van de kaneelbroodjes heb ik niet de korstjes/buitenkant afgesneden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

ik maak het nog zoals we het vroeger thuis aten.
2 eieren met 60 gr suiker kloppen, 5 dl melk erdoor roeren. Wit brood zonder korstjes in laagjes in een ovenschaal leggen met krenten en rozijnen. Elke laag overgieten met het melkmengsel op de laatste laag wat kaneel strooien en dan 40 minuten bij 180 graden.
Dit is op voordat het koud is!

Annelies zei

In mijn ouderwetse recept gaat er nog custardpoeder door de melk en de eieren.

Judith zei

Ik heb het uitgeprobeerd en het was superlekker! En zo eenvoudig! Bedankt!