30 september 2009

Kaneel-pecannotenbrood

Kaneel-pecannotenvlecht

Deze broden lijken ingewikkelder dan ze zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn hart vasthield toen ik eraan begon, vooral de gevulde rollen maken leek me lastig, maar dat viel alleszins mee. Met het vlechten zelf is het even oppassen geblazen. Let erop dat je niet teveel aan het deeg trekt anders scheurt het bij het bakken. Ook is het verstandig om in 1 keer goed te vlechten, als je overnieuw moet beginnen is er ook kans dat het deeg scheurt.

Over het uiterlijk ben ik nog niet helemaal tevreden, dat moet beter kunnen. Ik ga ze zeker nog een keer maken, want ze vielen erg in de smaak bij zowel mijn collega's als die van mijn echtgenoot.

Kaneel-pecannotenbrood (2 vlechtbroden)


Deeg:
  • 800 gram tarwebloem
  • 12 gram droge gist
  • 15 gram suiker
  • 380 gram melk, lauwwarm
  • 110 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 grote eieren, los geklopt
  • 14 gram zout
Vulling:
  • ± 30 gram roomboter, gesmolten
  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
Afwerking:
  • 1 ei, los geklopt met 1 eetlepel water
Afwerking:
  • poedersuiker of
  • een glazuur van poedersuiker en wat water
Kaneel-pecannotenvlecht

Deeg in een standmixer kneden:
Doe de helft van de bloem, gist en suiker in de kom en roer door elkaar. Wrijf de boter er met je vingers door, dit kan je ook doen met de platte klopper. Voeg de melk en de eieren toe en roer met een pollepel of de platte klopper door elkaar. Voeg het zout en de rest van de bloem toe. Kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het plakt nog iets aan de bodem.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Vulling: Hak de pecannoten met een mes of in een foodprocessor fijn. Meng de pecannoten en de kaneel door de bruine basterdsuiker. Zet weg tot gebruik.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het in 6 gelijke stukken en bol de deegstukken licht op. Dek de deegbollen af en laat ze ± 15 minuten rusten. Smelt intussen de boter in de magnetron of in een pannetje op heel laag vuur.


Kaneel-pecannotenvlecht

Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 30 x 16 cm.
NB: begin met 3 deeglapjes (= voor 1 vlechtbrood) en laat de rest van het deeg afgedekt liggen.

Kaneel-pecannotenvlecht

Bestrijk ieder deeglapje met gesmolten boter en verdeel er 1/6 van de vulling over. Laat de randen vrij.

Kaneel-pecannotenvlecht

Rol ieder lapje vanaf een lange kant op.

Kaneel-pecannotenvlecht

Knijp de uiteinden en de naad dicht.

Kaneel-pecannotenvlecht

Leg de rolletjes deeg naast elkaar.

Kaneel-pecannotenvlecht

Begin vanuit het midden te vlechten.

Kaneel-pecannotenvlecht

Vlecht eerst 1 kant en vervolgens de andere kant.

Kaneel-pecannotenvlecht

Knijp de uiteinden bij elkaar en stop netjes onder het deeg.

Kaneel-pecannotenvlecht

Let er bij het vlechten op dat je niet teveel aan het deeg trekt anders scheurt het deeg bij het bakken. Leg de vlecht op een met een bakmatje of bakpapier bekleedde bakplaat. Zet afgedekt weg. Maak op dezelfde wijze de andere vlecht. Leg de andere vlecht ook op de bakplaat, laat voldoende tussenruimte zodat de vlechten niet aan elkaar bakken.

Kaneel-pecannotenvlecht

NB: als er geen 2 vlechten op de bakplaat passen zet dan de bakplaat met de tweede vlecht - goed afgedekt, bijvoorbeeld in een grote plastic zak - direct na het vormen in de koelkast. Haal de vlecht uit de koelkast als de eerste vlecht de oven ingaat en laat afgedekt verder rijzen.

2e rijs: Laat de vlechten afgedekt 45 – 60 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei. Bak het brood onderin de oven in ± 35 minuten gaar en goudbruin.

Kaneel-pecannotenvlecht

Laat de broden op een rooster afkoelen. Bestrooi voor het opdienen eventueel met wat poedersuiker of bedruip met glazuur.

Kaneel-pecannotenvlecht

Bron: aangepast recept van Taste of Home

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Aan dat verzoek is snel voldaan : )

gipskruit zei

Wat ziet die er mooi uit "arden"was ie lekker?....Denk dat ie al op is ;-)

Anoniem zei

Dank Arden!

ik ga er meteen aan beginnen, eerst even de bruine melkbollen in de oven zetten ;)

groeten alice, zweden

luciafix zei

Beste Arden,

Wat maak je toch heerlijke broodjes.
Naar aanleiding van jouw vlechtbrood heb ik vier vragen: Heb je een suggestie voor een ander vulling, zonder noten, omdat ik geen noten eet? Ik dacht zelf aan gedroogde zuidvruchten als vervanging, maar moet je dan nog rekening houden met andere gewichten, vocht, baktijden?
Wij hebben nog twee kilo durum tarwe staan, voor pasta. Is dit meel ook geschikt voor brood?
Heb jij suggesties om kastanjemeel te verwerken?
Wat is precies semolinameel en hoe onderscheidt zich dat in de verwerking?

Arden zei

Je kunt inderdaad gedroogd/gekonfijt fruit gebruiken als vulling. Baktijd hoeft niet aangepast te worden als je een andere vulling gebruikt.
Als je met durum 'semolinameel' bedoelt: ja dat kan zeker gebruikt worden om brood mee te bakken. Ik gebruik het zelf regelmatig. Zie diverse recepten in de linkerkolom.
Uitleg over semolinameel staat in dit bericht: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2008/07/semolinabrood-1.html
Recept voor brood met kastanjemeel: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/12/kastanjebrood.html

Als je nog vragen hebt kan je me ook mailen, dan kan ik er uitgebreider op ingaan. Zie mijn mailadres in de linkerkolom bovenaan.

Succes

Anoniem zei

Ik heb dit recept gemaakt met een vulling van bruine suiker, aandeelmeel en callebout puur. Ongeveer 50/100/200 gram. Die broden worden niet oud.

Anoniem zei

Heb het brood ook gemaakt, en hij was erg lekker. Heel erg bedankt voor dit heerlijke recept.

Grt. Janien