11 maart 2012

Wafels (of pannenkoeken) met zuurdesem

Wafels

Al zeker 12 jaar heb ik een elektrisch wafelijzer in de kast staan. Ooit in een opwelling gekocht en maar een paar keer gebruikt. Zo gaat dat soms met apparaten, zeker als ze ergens achterin een kast belanden. Tijd om daar verandering in te brengen!

In het onderstaande recept wordt zuurdesem gebruikt en het makkelijke is dat het geen actief desem hoeft te zijn. Je kunt het deel gebruiken dat je anders zou weggooien als je een desem ververst of een inactief desem gebruiken dat je in de koelkast hebt staan. Je hebt een desem nodig met een hydratatie/vochtgehalte van 100% (evenveel bloem als water).

Heb je geen wafelijzer? Dan kun je dit recept toch gebruiken: bak er pannenkoeken van. Ook lekker!

O ja, het is wel een recept voor een weeshuis. Je kunt er een heleboel wafels mee bakken of een hele stapel pannenkoeken.

Wafels

Wafels met zuurdesem

Voordeeg:
Beslag:
  • het voordeeg
  • 2 grote eieren
  • 50 gram gesmolten roomboter of zonnebloemolie
  • snuf zout
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)

Maak de avond van tevoren het voordeeg:
Roer de desem om en roer het met de tarwebloem, suiker, en karnemelk in grote schaal door elkaar. Dek de schaal af (tip: gebruik hiervoor een douchemuts) en laat het mengsel gedurende de nacht op het aanrecht staan.

Volgende dag:
Verwarm het wafelijzer voor volgens de gebruiksaanwijzing.

Beslag:
Klop de eieren los en meng er de afgekoelde gesmolten boter door. Mix dit mengsel met een garde door het voordeeg. Voeg het zout en de baking soda toe en mix het mengsel door elkaar. Het mengsel zal na het toevoegen van de baking soda gaan bubbelen. Begin gelijk met bakken.

Schep een grote lepel beslag in het hete wafelijzer en bak de wafels gaar en lichtbruin. Direct serveren, bestrooid met poedersuiker.

Wafels


Wafels

Wafels

Bron: aangepast recept van King Arthur Flour

4 opmerkingen:

van der vloed zei

Dat klinkt lekker! Zijn ze luchtiger dan 'normaal' beslag?
Nog een vraag: kan het ook met melk gemaakt worden ipv karnemelk? Ws heeft dat te maken met de baking soda? Of bijv. 100 gram karnemelk en de rest melk? (t liefst zonder karnemelk, is hier wat anders)

Bedankt maar weer! Maaike

Manon zei

Dag Levine, ik probeerde de wafels vorige week. Ze waren direct na het bakken en de dag zelf erg lekker, maar na een paar dagen werd de smaak steeds zuurder. Zo zelfs, dat ik ze na een dag of 3 heb weggegooid omdat ik ze echt niet meer lekker vond. Heb jij die ervaring ook, of was misschien mijn desem nog te actief?

Levine zei

Hallo Manon, dit zijn bakken en eten wafels. Niet om te bewaren.Ik heb de paar die overgebleven waren de volgende dag weggegooid.

Anoniem zei

De pannenkoeken waren geweldig! Luchtig en licht-zurig. Ik heb melk met een beetje azijn gebruikt in plaats van karnemelk, aangezien we geen melk in huis hadden. Alles bij elkaar een prima manier om van over-actief zuurdesem "af te komen".