07 augustus 2009

Sinaasappelcake met pijnboompitten

Sinaasappelcake met pijnboompitten

Mijn dochter woont op zichzelf, maar komt - heel gezellig - regelmatig eten of zomaar even langs voor een kletspraatje. Zo stond ze onlangs op een avond opeens voor de deur met de mededeling "zo mam, ik kom even bij jou een paar cakes bakken". Ik mocht een klein stukje proeven (lekker!) en de rest ging aan het eind van de avond in haar tas mee naar huis. In de tijd dat de cakes in de oven stonden heb ik gauw het recept overgetypt en inmiddels heb ik ze zelf ook gebakken.

Sinaasappelcake met pijnboompitten (2 stuks)
Recept printen
  • 4 eieren, gesplitst
  • 2 theelepels vanille extract
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml olijfolie
  • 400 gram bloem
  • 1 flinke theelepel bakpoeder
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 250 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 springvormen van 20 ø
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet twee springvormen van 20 cm ø in, bekleed de bodems met bakpapier en vet dit ook in. Bestuif met bloem, klop het teveel uit bloem eruit.

Klop de eiwitten in een grote kom tot ze stevig en sneeuwwit zijn. Mix de eidooiers met het vanille extract. Klop de kristal- en basterdsuiker erdoor, voeg goed roerend en beetje bij beetje de olijfolie toe. Voeg bloem, bakpoeder, sinaasappelschil en sinaasappelsap toe en klop tot een glad beslag. Spatel de eiwitten er voorzichtig door.

Verdeel het beslag over de twee springvormen en strooi de pijnboompitten erover. Bak de cakes 35 - 40 minuten, of tot ze aan de bovenkant goudbruin en krokant zijn en een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen en serveer.

Eet smakelijk!

Bron: Alle smaken van de regenboog van Tessa Kiros

5 opmerkingen:

Eline zei

ziet er erg lekker uit!

Anoniem zei

Erg lekker en mooi. Raar idee dat er zoveel olijfolie in zit maar dat geeft waarschijnlijk net dat iets kruidige tintje eraan. Toprecept. Bedankt, Rijk

Annemieke Verboon zei

Deze cake zit nu voor de tweede keer in de oven. Ik vond hem perfect, en fijn om te maken. De overige huisgenoten vonden hem niet zoet genoeg. Dit keer heb ik het sinaasappelsap aangevuld met wat limoensap (en wat extra suiker). Ik ben benieuwd.

Ik heb ook een brandende vraag: waarom gebruik je soms zelfrijzend bakmeel en soms bloem met bakpoeder? Kan ik zelfrijzend bakmeel altijd vervangen door meel met bakpoeder? Ik woon in Frankrijk waar 'farine (de ble)' en 'farine (de ble) avec levante' verkrijgbaar is. 'Bloem' heb ik hier nog niet gezien.

Je hebt mooie recepten op je blog staan. Bravo.

Annemieke

Levine zei

Hallo Annemieke,

Bedankt voor de complimenten, altijd leuk om te horen :-).

Je kunt in principe altijd zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem en bakpoeder en vice versa. Je kunt ook farine de ble, type 45 + losse bakpoeder gebruiken. Farine de ble, type 45 is gewone (patent)bloem.

Annemieke Verboon zei

Arden, Bedankt voor je reactie.