04 mei 2008

Brood met zaadjes (3) - Buttermilk Seed Bread

Brood met zaadjes - Buttermilk Seed Bread

Brood met zaadjes (2 broden)
  • 550 gram tarwebloem
  • 240 gram volkorenmeel
  • 25 gram lijnzaad
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 20 gram (geroosterde) sesamzaadjes
  • 15 gram maanzaad
  • 7 gram instant gist
  • 15 gram zout
  • 180 gram water, 20 - 25 °C
  • 355 gram karnemelk, 20 - 25 °C
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 30 gram honing
  • 2 broodbakblikken van ± 23 cm, ingevet

Werkwijze deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Tip: Vet je handen als je het deeg uit de machine haalt in met een beetje olie dan plakt het niet aan je handen. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af (douchemuts) en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot ongeveer in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette of bebloemde werkplek. Verdeel het met een deegsteker in twee gelijke stukken. Bol beide deegstukken losjes op. Laat het deeg afgedekt 20 - 30 minuten liggen. Vorm van ieder stuk deeg een brood, klik hier voor een filmpje of  hier voor een fotoserie hoe je dat doet. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakblikken.

2e rijs: 60 - 90 minuten op kamertemperatuur. Dek de bakblikken af (douchemuts). Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terug veert.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 190 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak de broden in 35 - 40 minuten gaar. Los de broden direct uit het bakblik en laat ze op een rooster afkoelen.

15 opmerkingen:

Gea zei

Don't blame it on the sunshine :-)

Dit lijken mij prima broodjes om straks te gaan bakken. Gaat het ook zeker doen, maar vervang dan alle zaadjes door enkel lijnzaad: is goed voor de darmpjes, zal maar zeggen ;-)

Anoniem zei

Heb 't vandaag gebakken, heerlijk brood!
Monica

Anoniem zei

Hoi Levine,
Allereerst: bedankt dat je zoveel geweldig goede brood recepten op je site hebt gezet! Ik woon in Hong Kong en ben sinds kort begonnen met brood bakken, want goed brood is hier lastig te vinden.
Ik heb ook alleen maar een gasoven met onderwarmte en dat is lastig bakken maar nu bak ik alles af in een keramieken pan à la Jim Lahey en dat gaat heel goed.
Ik heb een vraagje over karnemelk. Dat hebben wij niet hier! Kan ik dit vervangen door een deel yoghurt en een deel magere melk? Wordt het brood dan ook langer houdbaar en helpt het ook bij roggemeel zoals zuurdeeg? Alvast bedankt voor je antwoord!

Siesie zei

Hallo Levine,
Denk je dat ik de volkoren- of speltmeel in dit recept kan vervangen door Semolina 176? Ik heb voor het eerst een brood met semolinameel gebakken (volkoren semolinabrood)en ik vind dat ontzettend lekker. Kan ik in elk recept een deel van het meel vervangen door semolina?
Alvast bedankt voor jouw antwoord.

breistertje zei

Dit lijkt me een heerlijk brood, ik heb alleen geen goede mixer om het zware werk voor me te doen. Hoe lang zou ik met de hand moeten kneden? Of is er een trucje om te zien dat het deeg genoeg gekneed is?
Alvast bedankt,
Corinne

Levine zei

Corinne: met de hand kneden duurt zeker 20 minuten. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie het filmpje via het tabblad Broodbaktips.

Anoniem zei

Ik ben dit brood nu aan het maken ,maar het viel me op dat het deeg nauwelijks wilde rijzen. De gedroogde gist is vers en alles staat op kamertemperatuur. 7 Gram gist op twee broden is dat niet te weinig? Ik heb daarom nog wat opgeloste gist door het deeg gekneed en het staat nu opnieuw te rijzen. Je recepten kloppen altijd maar nu slaat de twijfel toch toe....
Ben benieuwd naar je antwoord!

Levine zei

Hoi Nadine, nee dat is niet te weinig. Je kunt met de hoeveelheid gist variëren. Hoe minder gist, hoe langer de rijstijden worden en hoe meer smaak het brood krijgt. Als je meer haast hebt, kun je iets meer gist gebruiken, bijv. 10 gram.

Anoniem zei

Hoi Levine, Dankjewel voor je reactie. Dat er vaak maar weinig gist nodig is, en de rijstijd dan langer is, wist ik. Het kwam door de vulling, de zaadjes, waardoor ik dacht dat het deeg te zwaar was voor zo weinig gist. Maar ik laat het de volgende keer gewoon langer rijzen. Nu heb ik 12 gram gist gebruikt en is het dan ook erg snel gerezen en het brood heel luchtig geworden. Sorry dat ik twijfelde hoor. Dat komt vast door de oude manier van brood bakken die nog in mijn hoofd zit ;-)
Het brood is hoe dan ook erg lekker!

Levine zei

Goed te horen dat de broden gelukt zijn Nadine!

Petra zei

Kan ik dit recept ook in een broodbakblik doen van 30 cm?? Heb geen kleinere..
Groetjes petra

Petra zei

Kan ik dit recept ook in een broodbakblik doen van 30 cm?? Heb geen kleinere..
Groetjes petra

Levine zei

Nee, deze hoeveelheid is te veel voor 1 blik van 30 cm. Als je het recept eerst uitekent naar %, dan kun je het makkelijk omrekenen naar de juiste hoeveelheden. Zie de uitleg in mijn boek over de bakkersformule. De totale hoeveelheid bloem/meel is 100% en is het uitgangspunt om verder te rekenen.

Marie zei

Vandaag weer deze broden gebakken! Zo lekker! Weer juichende kinderen vandaag.

Henriëtte zei

Geweldig gelukt mijn twee broodjes. Ik heb het met houdbare karnemelk gebakken en er ook mijn twee anders weg te gooien volle eetlepels zuurdesem in verwerkt. Verder met speltmeel. Wat ik zo fijn vind Levine is dat jouw recepten zo goed kloppen dat geeft enorm vertrouwen bij het bakken en kan ik ook nog meestal iets veranderen zoals de wuurdesem.