Dit brood wordt met een voordeeg gemaakt, begin dus de avond van tevoren.
Brood met zaadjes
Voordeeg:
Voordeeg:
Meng bloem, gist en water en kneed in enkele minuten met de hand tot een deegje. Vorm er een bolletje van en leg het bolletje in een licht met olijfolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het voordeeg 8 - 12 uur op kamertemperatuur staan.
- 135 gram tarwebloem
- 80 gram koud water
- 1/8 theelepel (snuf) instant gist
- het voordeeg, in stukjes
- 270 gram tarwebloem
- 6 gram instant gist
- 170 gram (volle) melk, 20 - 25 ºC
- 25 gram olijfolie
- 7 gram zout
- 1 eiwit, losgeklopt met 1 eetlepel water
- sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten
- bakblik van 21 - 23 cm, ingevet
Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten, inclusief het voordeeg in stukjes, in de kom. Kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je dat doet.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten tot ongeveer dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.
Vormen: Verdeel het deeg in drie gelijke stukken. Bol ieder stuk deeg op en laat ± 20 minuten rusten. Rol ieder stukje deeg uit tot een lapje en rol het lapje op. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte eiwit en bestrooi 1 stuk deeg met sesamzaad, 1 stuk met maanzaad en 1 stuk met zonnebloempitten.
Leg het deeg naast elkaar in een broodbakblik van ± 23 cm. Dek het bakblik af (met bv een douchemuts).
Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 225 ºC (boven-/onderwarmte).
.
Bakken: Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 ºC. Haal het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.
2 opmerkingen:
Ik word van dat tweede plaatje een beetje week. Zitten ze daar gezellig opgeblazen in een schaal. Schattig.
Zo maak ik mijn brioche ook.
Vind de vorm dan mooier, staat leuk om op tafel te zetten bij een brunch.
Een reactie posten