15 mei 2008

Brood met zaadjes (4)

Brood met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten

De één wil brood met maanzaad erop, de ander met sesamzaad of nee toch maar met zonnebloempitten. Daarom 3 vliegen in een klap: 1 brood met daarop - apart - maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten. 

Dit brood wordt met een voordeeg gemaakt, begin dus de avond van tevoren. 

Brood met zaadjes 

Voordeeg:
  • 135 gram tarwebloem
  • 80 gram koud water
  • 1/8 theelepel (snuf) instant gist
Deeg:
  • het voordeeg, in stukjes
  • 270 gram tarwebloem 
  • 6 gram instant gist
  • 170 gram (volle) melk, 20 - 25 ºC
  • 25 gram olijfolie
  • 7 gram zout
Verder:
  • 1 eiwit, losgeklopt met 1 eetlepel water
  • sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten
  • bakblik van 21 - 23 cm, ingevet

Voordeeg:
Meng bloem, gist en water door elkaar en kneed in enkele minuten met de hand tot een deegje. Vorm er een bolletje van en leg het bolletje in een licht met olijfolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het voordeeg 8 - 12 uur op kamertemperatuur staan. 

Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten, inclusief het voordeeg in stukjes, in de kom. Kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Klik hier voor een filmpje om te zien hoe je dat doet.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbak in een licht met olijfolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten tot ongeveer dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.

Vormen: Verdeel het deeg in drie gelijke stukken. Bol ieder stuk deeg op en laat ± 20 minuten rusten. Rol ieder stukje deeg uit tot een lapje en rol het lapje op.  Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte eiwit en bestrooi 1 stuk deeg met sesamzaad, 1 stuk met maanzaad en 1 stuk met zonnebloempitten. Leg het deeg naast elkaar in een broodbakblik van ± 22 cm. Dek het bakblik af (douchemuts of bubbeltjesfolie).

 
Brood met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten

2e rijs: Laat het deeg in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 225 ºC (boven-/onderwarmte).
.
Brood met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten

Bakken:
Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 ºC. Haal het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het afkoelen op een rooster.

 
Brood met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik word van dat tweede plaatje een beetje week. Zitten ze daar gezellig opgeblazen in een schaal. Schattig.

Anoniem zei

Zo maak ik mijn brioche ook.
Vind de vorm dan mooier, staat leuk om op tafel te zetten bij een brunch.