26 november 2007

Rozen Panna Cotta

Dit puddinkje zou wel eens ons kerstdessert kunnen worden op één van de Kerstdagen! Hoewel? Tegen die tijd ben ik - mezelf kennende - waarschijnlijk alweer vijf keer van gedachten veranderd ..... Eigenlijk hadden we bedacht om dit jaar weer eens met Kerst uit eten te gaan, maar inmiddels zijn de plannen weer gewijzigd. We blijven beide dagen thuis en gaan zelf koken. Dit is een heel makkelijk dessert dat 1 tot 2 dagen van tevoren gemaakt kan worden.

Panna Cotta is een Italiaans dessert, gemaakt van melk, slagroom, suiker en gelatine. In deze versie is ook nog yoghurt, crème fraiche en rozensiroop toegevoegd. De rozensiroop geeft er een hele aparte smaak aan. Voor de yoghurt gebruik ik dikke Griekse yoghurt met een vetpercentage van 10%.

Rozen Panna Cotta
 • 120 ml volle melk
 • 120 ml slagroom
 • 1/2 vanillestokje
 • 1 ½ - 2 blaadjes gelatine *
 • 30 gram suiker
 • 60 ml volle (Griekse) yoghurt
 • 60 ml crème fraiche
 • 60 ml rozensiroop **
 • zonnebloemolie (om schaaltjes mee in te vetten)
 • 4 - 5 kleine schaaltjes
 • 50 ml slagroom
 • ± 1 eetlepel rozensiroop
* Als je de Panna Cotta op de dag zelf maakt gebruik dan 2 blaadjes gelatine, maak je het 1 of 2 dagen van tevoren dan is 1 ½ blaadje genoeg.
** Rozensiroop is te koop bij toko's.

Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap de zaadjes eruit. Breng de melk, slagroom, vanillestokje + zaadjes in een steelpan aan de kook. Haal van het vuur en zet afgedekt 5 minuten weg.

Laat intussen de blaadjes gelatine in ruim koud water 5 minuten weken.

Verwijder het vanillestokje uit de melk. Knijp de gelatine goed uit en los op in de hete melk. Voeg de suiker, yoghurt, crème fraiche en de rozensiroop toe. Goed door elkaar roeren. Laat afkoelen (eventueel in een bakje met koud water met wat ijsblokjes) en laat lobbig worden voordat je het in de schaaltjes giet.

Vet 4 schaaltjes licht in met de olie. Giet de Panna Cotta in de schaaltjes, dek af en laat tenminste 5 uur in de koelkast opstijven.

Snijd met een mes langs de zijkant van de Panna Cotta om los te maken, zet dan de bodem van de schaaltjes een paar tellen in heet water. Maak de bakjes droog en zet de schaaltjes omgekeerd op 4 bordjes. Los de puddinkjes door voorzichtig te schudden. Meng de resterende slagroom met de rozensiroop, schep een beetje over en naast ieder puddinkje en garneer met wat vers rood fruit.

PS 1: Kan je geen rozensiroop vinden gebruik dan een andere smaak siroop.
PS 2: ook katten vinden dit toetje erg lekker ......

Bron: aangepast recept van Food & Wine

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Interessant toetje, Arden! Ik zou het wel eens willen maken, maar denk dan gelijk: wat doe ik daarna met zo'n enorme fles rozensiroop?
Denk je dat je van dit gerecht ook een smakelijk ijsje kunt bereiden? Gewoon de gelatine weglaten en tot ijs draaien?

Groetjes, mamuffin.

Gea zei

Dit lijkt mij een heerlijk toetje, Levine. Ik houd het in gedachten.

Anoniem zei

Een heerlijk recept, beter dan het basis recept dat ik al had. (Culinairia 'd Italia)

Natuurlijk heel lekker met een licht gebonden bosbesen of frambozensaus er bij.

Remi

Levine zei

Mamuffin: ik zou het wel aandurven om er ijs van de maken.

Wat betreft de rest van de fles rozensiroop opmaken: scheutje over ijs, yoghurt, vla is ook lekker. Of een scheutje aanvullen met koud water of spa en opdrinken :-).

Anoniem zei

Rozensiroop + Melk

De basis.

Lekker+++++++++++


Remi