28 november 2007

Witte broodjes met saffraan en parelsuiker

Saffraanbroodjes met parelsuiker

Vandaag bakte ik weer eens zoete broodjes. Nee ....... niet bij mijn baas, maar gewoon thuis in de oven :-). In het deeg wordt saffraan verwerkt, waardoor het een lichtgele kleur krijgt en is heel makkelijk te verwerken. De broodjes worden afgewerkt met parelsuiker. Tijdens het kneden blijft het een beetje plakkerig - als je het deeg in een standmixer maakt blijft het iets aan de bodem plakken - maar weersta de neiging om meer bloem toe te voegen! De broodjes zouden anders droog worden. Het deeg kan met een standmixer, met een broodbakmachine (deegstand of alleen ± 15 minuten kneden en dan de werkwijze hieronder volgen) of met de hand worden gemaakt. Het recept zat in het mapje "ooit nog te bakken brood" en zo langzamerhand vond in het weleens tijd om de broodjes te maken! Ik heb het recept ooit gevonden op de site van King Arthur Flour. Met wat aanpassingen zijn het hele lekkere broodjes geworden :-).

Saffraanbroodjes met parelsuiker

Deeg:
 • 55 gram heet water
 • 1/4 theelepel gekneusde saffraandraadjes
 • 400 gram tarwebloem
 • 7 gram droge gist
 • 120 ml volle melk, lauwwarm
 • 50 gram suiker
 • 45 gram ongezouten roomboter
 • 1 ei, maat M
 • 1 eigeel, maat M (bewaar het eiwit voor de afwerking)
 • 8 gram zout
Afwerking:
 • 1 eiwit + 1 eetlepel koud water, geklutst
 • ± 60 gram parelsuiker *
* Parelsuiker is o.a. te koop via Bakkertje Thuis.

Werkwijze KitchenAid:
Doe de saffraandraadjes in een kommetje en giet het hete water erop. Laat 10 minuten staan.

Doe bloem, suiker en gist in de kom, roer door elkaar. Voeg de melk, het saffraanwater, het ei en de eidooier toe. Meng een pollepel of platte haak kort mengen. Voeg de boter in klontjes toe. Mix met de deeghaak in ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel deeg. Voeg halverwege het zout toe.

Doe het deeg over in een licht ingevette kom en laat afgedekt 60 - 90 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal te verdubbelen.

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes (± 60 gram) en maak van ieder stukje deeg een bolletje. Laat afgedekt 5 minuten liggen. Maak dan van ieder bolletje een rolletje (platdrukken tot klein lapje, boven- en onderkant van het deeg naar het midden vouwen, vouw nu de onder- en bovenkant weer naar het midden en de naad dichtdrukken). Je hebt nu de vorm van een puntbroodje. Laat afgedekt 15 minuten liggen. Rol dan uit tot een lange sliert, druk tijdens het uitrollen de lucht er weer uit.

Je kunt er nu allerlei vormen aan geven: een S-vorm, een knoopbroodje, een slakkenhuis, een 8-vorm, een single stranded braid, een braided knot. Mogelijkheden te over. Voor voorbeelden hoe je zulke broodjes maakt, zie de postings Feestelijke broodjes en Gevlochten brood 2.

Leg de broodjes op 1 of 2 bakblikken en laat afgedekt op kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen tot bijna dubbele volume. Bestrijk met het geklopte eiwit en bestrooi met parelsuiker. Druk de parelsuiker voorzichtig wat aan.

Verwarm intussen de oven op 180 ºC.

Bak de broodjes (1 plaat tegelijk) in ± 20 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mmmmm ze waren lekker. Ze gaan lavst in de map voor de ideeen voor het kerstontbijt.

Groetjes truus

Mevrouw Cupcake zei

hallo! ik wil heel graag weten waar je hebt parelsuiker zien te vinden? ik heb al een paar keer pogingen gedaan via Google, met geen resultaat. ik wil heel graag wat hebben om choquettes te maken.

Arden zei

De parelsuiker bestel ik bij Bakkertje Thuis. De link naar hun website staat onder de ingrediënten in dit recept en in de linkerkolom bij de "links". Ook heb ik weleens een pak bij de Welkoop gekocht.