06 mei 2007

Recept Hamburgers + hamburgerbroodjes

Sinds mijn kinderen niet meer zeuren om een Happy Meal van McDonalds zet ik er geen stap meer over de drempel. Ook niet bij de Burger King en aanverwante fastfood 'restaurants". Het voedsel wat ze daar serveren heeft me nog nooit kunnen bekoren. Die kartonnen broodjes met wat verlepte sla en een plak zonder smaak wat voor vlees door moet gaan.... brrrr. Het ging mijn kinderen trouwens helemaal niet om die hamburger, maar om de kadootjes die ze bij het happy meal kregen want nu ze 'groot' zijn gaan ze zelf ook niet meer naar de McDonalds. Ook met hamburgers van de slager hoef ik niet bij ze aan te komen en zelf lust ik die ook niet.

Dit betekent overigens niet dat ik nooit hamburgers eet: ik maak ze, inclusief bijbehorende broodjes, gewoon zelf. De hamburgers bak ik niet in een koekenpan, maar op de platte platen van een Cuisinart grill. De uiringen bak ik tegelijk met de hamburgers mee, de broodjes snijd ik door en leg ze met de opengesneden kant naar beneden op de grillplaat om ze te roosteren.

Hamburgers
  • 500 gram mager rundergehakt
  • ± 25 gram paneermeel of broodkruim*
  • ½ ei
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 1 -2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • ½ theelepel worcestershiresaus
  • zout, versgemalen peper
  • evt. 25 gram boter/margarine (alleen als de hamburgers in een koekenpan worden gebakken)
* broodkruim kan je heel zelf makkelijk maken door blokjes oudbakken witbrood fijn te malen in een foodprocessor.

Voor erbij:
  • 4 hamburgerbroodjes (zie recept hieronder)
  • ijsbergsla, in reepjes
  • 1 ui, in ringen
  • 1 - 2 tomaten, in plakken
  • mayonaise en ketchup
Meng het gehakt met paneermeel/broodkruim, ei, ui, knoflook, worcestershiresaus, zout en peper. In 4 porties verdelen. Elke portie tot platte hamburger vormen.

Bereiden in koekenpan:
Oven voorverwarmen op 150 ºC. Hamburgers in de boter in ± 10 minuten rondom bruin bakken. Uit pan nemen en in achtergebleven bakvet uiringen bruin bakken. Worcestershiresaus toevoegen, aanbaksels losroeren en hamburgers weer terug in de pan leggen.

Broodjes ± 10 minuten verwarmen in midden van oven, opensnijden, besmeren met mayonaise en belggen met sla. Hamburgers ertussen leggen en garneren met uiringen en plakken tomaat. Geef er tomatenketchup bij.

Bereiden op grill:
Grill voorverwarmen volgens gebruiksaanwijzing en eventueel invetten met olie. Hamburgers in ± 15 minuten om en om gaar bakken. Uiringen ernaast leggen en bruin bakken, worchestershiresaus erover sprenkelen en nog even laten bakken. Snijd de hamburgerbroodjes open en leg ze met de opengesneden kant naar beneden op de grillplaat. Pas op: ze worden snel bruin. Broodjes besmeren met mayonaise en beleggen met sla. Hamburgers ertussen leggen en garneren met uiringen en plakken tomaat. Geef er tomatenketchup bij.

Bron: Het kookboek van Tip Culinair (1999)

Hamburger Buns

  • ± 425 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 240 ml melk, kamertemperatuur
  • 28 gram zachte roomboter
  • 12 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 60 gram ei, losgeklopt
Afwerking:
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • sesamzaadjes

Werkwijze deeg in een standmixer kneden: Meng 280 gram bloem met de gist in de kom. Roer met de platte klopper de melk erdoor en voeg de boter in kleine stukjes, de suiker en het zout toe. Voeg het losgeklopte ei toe en mix tot een glad beslag.

Dek de kom af en laat 1 uur op kamertemperatuur staan.

Roer het deeg door en voeg de resterende bloem toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

1e rijs: Maak een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloem ingevette kom en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het met een deegsteker in stukken van de gewenste grootte. Bol ieder stukje deeg goed op: maak een kommetje van je hand, druk het deeg tegen het werkoppervlak terwijl je een ronddraaiende beweging maakt. Als het goed is zie je dan aan de onderkant een "navel"ontstaan.

Begin dan weer met de eerste deegbal: druk iedere deegbal met de palm van je hand plat. Als het niet in 1 keer lukt, laat het deeg dan even liggen en druk dan opnieuw plat.

Leg de lapjes deeg enkele centimeters uit elkaar op een bakplaat/bakplaten.

2e rijs: Dek de deeglapjes af met ingevet plasticfolie en laat ze in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200/220 ºC.

Bakken: Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei-/melkmengsel en bestrooi met sesamzaadjes. Bak ze in ± 15 minuten goudbruin en gaar. Bak, als je de broodjes over twee bakplaten hebt verdeeld, de tweede plaat direct na de eerste.

Laat de broodjes op een rooster volledig afkoelen. Deze broodjes kunnen goed ingevroren worden. Ze zijn niet alleen lekker met een hamburger erop, ook met ander beleg - zowel zoet als hartig - smaken ze uitstekend.

Bron: aangepast recept uit Bernard Clayton's Complete Book of Small Breads
Eet smakelijk!

29 opmerkingen:

Anoniem zei

Arden,

we hebben gesmuld !! Heerlijke broodjes (had er grote mega broodjes van gemaakt)lekkere burgers, zelf nog tomatenrettisch (hoe schrijf ik dat??)gemaakt en aangevuld met gebakken bacon en hamburger kaas
tot de laatste kruimel op ! met 3 volwassenen en 2 kinderen al het brood en een kilo gehakt, raukost en tomaten"smurrie".........
Morgen weer lijnen

Anoniem zei

zelfs na 20 minuten waren ze nog wit.... wel lekker van smaak!!

Levine zei

Stond je oven dan wel op de juiste temperatuur? Juist doordat ze met losgeklopt ei worden bestreken worden ze gauw (te) bruin.

Anoniem zei

Aldi had vroeger 100% rundvlees burgers. Waarschijnlijk gedraaid van neuzen, maar geen meel of soya toegevoegd. Zelfs hamburgers van de slager krijgen een krokant korstje na het bakken, dus maar zelf draaien en niet te compact persen dan is de burger sneller gaar en nog sappig.

Unknown zei

Helaas heb ik geen KA, maar wel een broodbakmachine. Kan ik de deeg van al die heerlijke broden en broodjes ook in de BBM maken??
De BBM staat al een jaar op de plank en ik heb er bitter weinig mee gedaan.
Of is het beter om het deeg gewoon handmatig te maken???

Levine zei

Miriam: je kunt het deeg uitstekend in een bbm maken. Je kunt het deeg maken op bijvoorbeeld de pizzastand en dan verder het recept volgen vanaf de 1e rijs, of de deegstand gebruiken = incl. 1e rijs. Succes.

Chemiu zei

Heerlijk recept, was al tijden op zoek naar een recept voor hamburgerbroodjes en deze is zeker voor herhaling vatbaar. Dacht dat je het misschien leuk zou vinden om mijn resultaat te zien: http://www.flickr.com/photos/chemiu/5951489120/

Jeroen zei

Broodjes zijn perfect gelukt. Ik sta er echt versteld van met mijn wirlpool combi magnetron/oven. Heb er 8 uit deze hoeveelheid deeg gehaald. Nu gauw naar bed, morgenavond hamburgers bakken. Ik kan niet wachten...
Hoe bewaren jullie een brood als er minder dan een dag tussenzit voor dat je het gaat eten? Gewoon in een plastic zak zoals in de winkels? Wel wachten tot ze helemaal zijn afgekoeld zeker.

Levine zei

Jeroen: inderdaad in plastic zak. Meestal vries ik ze in, behalve als we ze op de dag dat ze gebakken zijn eten.

Rachel zei

Deze heerlijke bolletjes heb ik deze week al twee keer gemaakt; ze gaan er in rap tempo in ;-)
mmmmmm

Kees Fluitman zei

Beste,

Ik kijk vaak op je blog voor tips en handigheidjes bij het brood bakken. Vooral de kneedtechnieken en tijden helpen me.

Maar ik mis wel eens wat uitleg, bv. bij deze broodjes. Waarom voeg je niet meteen al het bloem toe? En hoe voelt het deeg aan nadat het in de machine heeft gezeten? Ik gebruik namelijk twee spatels.

Levine zei

Kees: je maakt bij dit recept eerst een voordeegje. Er zijn meerdere manieren om goed deeg te maken :-).
Het deeg moet aanvoelen zoals bij veel alle andere broden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken en het kleeft als de plakrand van een Post-it blaadje.

Linda zei

Heb helemaal zin om dit recept te maken, nadat ik het halve internet afgezocht heb naar een goed recept voor hamburgerbroodjes. Maar ook hier geen KitchenAid. Wel een elektrische handmixer (met gardes en deeghaken). Zeg ik het goed als ik het voordeeg met gardes maak en na de eerste rijs verder ga met de deeghaken? Alvast bedankt voor het antwoord!

Levine zei

Linda: het voordeeg kun je wel met de mixer met haken maken. Zodra je de rest van de bloem moet toevoegen kun je het deeg niet meer met de mixer kneden. Een mixer is niet krachtig genoeg om brooddeeg te kneden. Als je een broodbakmachine hebt kunt je daar wel het deeg in laten kneden.

Wilco zei

Ik heb gisteren dit recept helemaal gemaakt, al had ik de instructies verkeerd begrepen en er 4 broodjes (hum broden) van gemaakt. Super hamburgers dus, mijn stiefzoon en vrouw waren beide zeer te spreken over het resultaat.

Tom zei

Vandaag heb ik de broodjes gebakken en sojamelk gebruikt (wegens allergie voor koemelk) en ook verse gist (14 gram) ipv droge gist. De broodjes waren zeer goed gelukt en zeer lekker. bedankt voor het recept!

Levine zei

@Tom: goed te horen dat de broodjes goed gelukt waren :-).

Unknown zei

Bij mij ook goed gelukt en ze waren heerlijk. Op het moment dat ik ze aan het bakken was, had ik visite en zij dachten dat ik Marokkaanse anijsbroodjes had gemaakt. Ze wilden er meteen van proeven met een heerlijk glad Marokkaanse thee. Het recept van beide broodjes is het zelfde, alleen de anijszaad ontbreekt.

Anoniem zei

Ik probeer zoveel mogelijk volgens de voedselzandloper te koken. Wil een hamburgerbroodje maken van maismeel. Heb jij tips hoe ik ze droger krijg dan gewone zachte bolletjes?

Levine zei

Van maismeel alleen kan je geen brood bakken. Maismeel bevat namelijk geen gluten. Ik begrijp ook niet zo goed wat je bedoelt met droger dan gewone zachte bolletjes.

Anoniem zei

Dank voor je reactie.
Jammer!

Hamburgerbroodjes van de supermarkt zijn droger en harder dan gewone zachte bolletjes. Zo bedoelde ik een drogere structuur. En te zacht broodje vind ik persoonlijk niet lekker bij een hamburger.

Anoniem zei

Gebakken broodjes bewaren in een plastic zak? Bèèèk! In een broodzak (papier) zal je bedoelen.

Levine zei

@Anoniem: zachte broodjes bewaar ik in een plastic zak. Harde broodjes in een papieren zak.

Frank zei

Kan je het deed ook invriezen? Of raadzaam eerst alle broodjes te maken en dan de broodjes invriezen?

Levine zei

@Frank: het beste kun je de broodjes bakken en dan invriezen.

kelly zei

Heb de hamburger broodjes vanmiddag gebakken, heerlijk! Opnieuw een super recept, dankjewel!!!

Monique zei

Recept van de broodjes klinkt erg goed, ga ik uitproberen. Bij mij komt eerst op het broodje truffelmayo, dan rucola, hamburger van Hereford rund gegrild op de Big Green Egg, Parmezaan snippers en on top gebakken champignons. ...Jammie!!!!!!!

blij bakkertje zei

Dank voor dit recept!! De broodjes zijn perfect geworden!
Ik heb er een aantal ingevroren. Wat is de beste manier om ze dan te laten ontdooien? Gewoon op kamertemperatuur laten komen? Of in een warme oven?

Anoniem zei

Beste, ik wil graag de broodjes maken,maar dan van alleen speltmeel. kan dit?