21 mei 2007

Recept Creme Brulee en moederdag

Creme Brulee

Op moederdag stapte mijn zoon binnen met een mooi ingepakt kadootje onder z'n arm. Hij weet dat hij me altijd blij kan maken met een "kookkadootje" en ook dit keer had hij weer zijn best gedaan iets leuks voor me uit te zoeken. Tot mijn verrassing had hij het ook nog eens bij mijn nieuwe favoriete kookwinkel gekocht. Hij was daar ook maar eens rond gaan neuzen na mijn enthousiaste verhalen. In het pakje bleek een Crème Brûléebrander te zitten. Ik ben er erg blij mee, want die had ik nog niet. Dat wist hij natuurlijk donders goed en het kadootje is ook een beetje in zijn eigen belang: hij is namelijk gek op Crème Brûlée!

Van mijn dochter die (inmiddels alleen) nog steeds in Australie rondzwerft kreeg ik een zakje geheimzinnige kruiden van Spice Bazaar opgestuurd. Die ga ik binnenkort natuurlijk uitproberen. Op de achterkant van het zakje staan gelukkig wat ideeën wat je ermee kunt doen. Ik denk dat ik ze ga gebruiken in een marinade voor kip. By the Way: mijn dochter heeft het hèèl erg naar haar zin in Australie, inmiddels heeft ze (in tranen, ze vindt het zo erg om terug naar Nederland te gaan) haar terugvlucht geboekt: 2 augustus komt ze terug. Ze belt me om de twee weken, soms elke week, en tussendoor sms'en we, om me te vertellen wat voor leuks ze nu weer heeft meegemaakt en via internet en de post heeft ze ons al meer dan 3000 foto's gestuurd. Op die momenten is ze weer heel even heel dichtbij.

Terug naar de Crème Brûlée..... Zoonlief heeft een week geduld moeten hebben, pas vandaag hebben we de brander uitgeprobeerd. Ook maar meteen een nieuw recept uitgeprobeerd. Beiden zeer geslaagd!

Crème Brûlée
  • 300 ml slagroom
  • 120 ml volle melk
  • 3 eidooiers, maat L
  • 65 gram suiker
  • 2 theelepels vanille extract
Om te bestrooien:
  • 4 - 6 eetlepels rietsuiker
Verwarm de oven voor op 90 ºC.

Breng de slagroom en de melk in een steelpannetje aan de kook. Zet het vuur uit.
Klop de eidooiers met de suiker en het vanille extract met een garde los (niet schuimig).
Voeg er al roerende eerst 1/3 deel van het hete slagroommengsel bij. Giet er dan, nog steeds roerend, de rest van het slagroommengsel bij.
Stoot de schaal een paar keer tegen het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.

Creme Brulee

Giet in 4 - 6 kleine en lage ovenvaste schaaltjes.
Bak in het midden van de oven in 50 - 60 minuten tot de custard stevig is. Zet op een rooster en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Creme Brulee

Dek dan de bakjes af met plastic folie en zet ze minstens 3 uur in de koelkast (tot 2 dagen). Om de suiker goed te kunnen karameliseren moet de custard namelijk ijskoud zijn.

Creme Brulee

Bestrooi vlak voor het serveren met de rietsuiker. Direct met de brander de suiker karameliseren. 1 minuutje wachten en serveren.

Creme Brulee

Bron: Baking from my home to yours van Dorie Greenspan


Eet smakelijk!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi,

Die dukkah is een schot in de roos door jouw dochter! Doop een stukje stokbrood in een goede olijfolie en daarna in een schaaltje dukkah. Heerlijk! Dat is dé Midden-Oosten snack.
En mocht ze nog eens die winkel binnenlopen: vraag haar om Za'atar mee te nemen: een kruidenmengsel van majoraan, sesamzaad, olijfolie en sumak. Heerlijk!!!!
En als ze er dan toch is (hoewel het soms in NL ook verkrijgbaar is: sumak. Lekker frisse rinse besjes (vaak gemalen) met een beetej bittere smaak. Doet het goed in je tajines.
groetjes, Aranka

Lien zei

Wat een leuke moederdagcadeau's zeg! Fijn dat je dochter het zo fantastisch heeft! Die crème brulée ziet er heerlijk uit, heb gewoon zin om met mijn lepeltje wat barsten in de bovenkant te tikken. Ik kon bij je vorige post geen commentaar kwijt, dus doe ik dat nu nog maar ff.
Wist ook niet dat er verschillende kaneelsmaken bestonden, ook nooit over nagedacht trouwens, maar het zal wel net zo zijn als met koffie. Leuk om te lezen en die foto's heel mooi. Fantastisch dat brood, wat ziet ons brood bij de bakker er toch saai uit.

Die za'ahtar (inderdaad erg lekker!) en gerookte paprika (mild of pikant) kan je trouwens kopen bij herbs 'n spices.

Anoniem zei

ha lien,

Die herbs 'nd spices, waar zit ie?
Ook bij ons in 't noorden?
Ik zou graag nog een potje van het spul kopen namelijk. De mijne had ik van een Arab leverancier gekregen om te testen, maar helaas zitten er nu nog een paar kruimels in....
grtj
Aranka

Anoniem zei

www.herbsnspices.nl

Anoniem zei

Hoi Arden,

Ik heb mezelf onlangs een brander cadeau gedaan, en ging vandaag dit recept uitproberen. Helaas geen creme brulee als toetje..de custard was namelijk nog vloeibaar. Ik heb precies het recept gevolgd. Misschien had ik het mengsel door moeten koken..heb het direct van het vuur gehaald. Verder kan ik echt niet bedenken waar het fout kan zijn gegaan. Heb jij enig idee?

Groeten Valentine

Levine zei

Hallo Valentine,

Ik maak dit recept regelmatig en het lukt altijd. Misschien dat de temperatuur van je oven niet klopt? Dat de temp. geen 90 graden is, maar lager? In dat geval moet je de schaaltjes langer in de oven zetten (tot de custard stevig aanvoelt)

Anoniem zei

Hoi Arden,

Bedankt voor je reactie. Ik heb een oventhermometer, dus de temp. klopte. De bakjes hebben ruim anderhalf uur in de oven gestaan, omdat ik zag dat de custard niet stevig werd. Ik dacht zelf dat ik het slagroom/melk mengsel misschien door had moeten koken, heb het direct toen het kookte van het vuur gehaald. Nouja, ik probeer het komende week gewoon nog een keer. Ik heb nu de appel-kruimeltaart in de oven staan..om het mislukte dessert van gister goed te maken :-).

Groetjes, Valentine

Elisabeth Thijssen zei

Klopt het dat je de naturel crème brulée niet au bain marie zet zoals de chocolade? Alvast dank voor je antwoord

Levine zei

@Elisabeth: ja, dat klopt. Het zijn twee heel verschillende recepten.