Toen ik het recept van deze cake voor het eerst las wist ik niet goed wat ik me erbij moest voorstellen, ik vond het eigenlijk maar een raar recept. Maar goed ..... rare recepten moet je af en toe ook uitproberen. Achteraf ben ik blij dat ik de cake gebakken heb want hij is heel erg lekker. Je kunt hem zo eten, maar nog lekkerder is om een plak cake met verse (naturel) roomkaas te besmeren en daarop plakjes aardbei te leggen.
Please scroll down for the english version
Aardbeiencake
- 250 gram aardbeien, fijn geprakt met een vork
- 250 gram patentbloem
- 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel bakpoeder
- 150 gram suiker
- 70 gram zachte roomboter
- 2 eieren, maat L
- 80 gram water
- 45 gram walnoten, gehakt
- zachte naturel roomkaas (bijv. Mon Chou)
- aardbeien, in plakjes
Doe de geprakte aardbeien in een steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur. Laat 1 minuut koken, blijf roeren. Laat afkoelen.
Meng de bloem met de baking soda, zout en bakpoeder.
Klop met een mixer of met de platte haak van een standmixer de boter met de suiker romig, voeg de eieren en het water toe. Mix tot een licht en luchtig mengsel (bij mij zag het er een beetje vreemd en korrelig uit). Voeg het bloemmengsel toe en mix erdoor heen. Roer er de afgekoelde aardbeienpuree en de walnoten door.
Schep het deeg in een beboterde cakevorm van ± 21 x 11 cm.
Bak de cake in ± 1 uur gaar en bruin. Een breinaald of houten sateprikker moet er schoon en droog uitkomen. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, stort hem dan op een rooster en laat volledig afkoelen.
Snijd in plakken, besmeer met zachte roomkaas en beleg met plakjes aardbei.
Bron: Bernard Clayton's New Complete Book of Breads
Eet smakelijk!
When I read the recipe of this bread for the first time I did not know what to expect. The recipe looked quite strange to me. But anyway ........ strange recipes should be baked too. In the end I am very glad I made this bread because it is very tasteful. It can be eaten plain or spread with softened cream cheese and topped with sliced strawberries.
Fresh Strawberry Bread
- ½ lb fresh strawberries, crushed with a fork
- 1 ¾ cup all-purpose flour
- 1 teaspoon baking soda
- ½ teaspoon salt
- ¼ teaspoon baking powder
- ¾ cup sugar
- 1/3 cup soft butter
- 2 large eggs
- ½ cup walnuts, chopped
- cream cheese, softened
- strawberries, sliced
Pour the crushed strawberries into a small saucepan and heat over a medium flame. Cook for 1 minute stirring constantly. Cool.
In a medium bowl combine the flour, baking soda, salt en baking powder. In a large mixing bowl cream the sugar and butter; then add the eggs and water, mixing until light and fluffy.
Add the flour mixture to the creamed mixture, mixing well to blend. Stir in the crushed strawberries and walnuts. Pour or spoon the mixture into a greased 8½ x 4½ inch loafpan.
Bake for 1 hour, or until a wooden pick inserted in the center comes out clean.
When the loaf has cooled in de pan for 10 minutes, turn onto a rack to cool.
Present slices spread with softened cream cheese and topped with sliced strawberries.
Adapted from Bernard Clayton's New Complete Book of Breads
Enjoy!
1 opmerking:
Hmm ik kan me er iets bij voorstellen, maar als jij zegt dat het lekker is.... en laat ik nu net 3 dozen aardbeien in de keuken hebben staan. Die dienen een ander doel, maar mochten er een paar overblijven dan weet ik waar ze heen gaan!
Een reactie posten