26 april 2007

Knoflook/bieslookbroodjes

Knoflook bieslookbroodjes

Deze broodjes zijn erg lekker bij een salade, barbecue, stoofschotel of een kop soep. Je kunt ze zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Leuk is om '2-haps' broodjes te maken, gebruik dan ongeveer 30 gram deeg per broodje. Ze kunnen al van tevoren gemaakt worden, vries ze dan in diepvrieszakken direct na het afkoelen in. Laat ze in de plastic zak ontdooien.

Je kunt er ieder willekeurig broodjesrecept voor gebruiken; ik heb een eenvoudig recept voor melkbroodjes gebruikt. De knoflookboter kan je natuurlijk zelf maken: roomboter met knoflook uit de knijper naar smaak losroeren of neem voor het gemak knoflookboter (of kruidenboter) uit een kuipje. Als extra smaakmaker heb ik wat fijngesneden bieslook door het deeg gekneed.

Het deeg kan zowel in de broodbakmachine als met de hand als in een standmixer gekneed worden, hieronder is de werkwijze voor de standmixer beschreven.

Knoflook/bieslookbroodjes
  • 400 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 260 gram lauwwarme melk
  • 7 gram zout
  • 15 gram zachte ongezouten roomboter
  • gesnipperde bieslook naar smaak
Vulling:
  • klontjes knoflookboter, koud (uit de koelkast)
Om te bestrijken:
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
Deeg met een standmixer kneden: Meng 200 gram bloem en de gist met de platte klopper, voeg de lauwwarme melk toe en mix 2 minuten op hoge snelheid, totdat het mengsel goed gemengd is. Voeg het zout, de boter en de bieslook toe en vervolgens de resterende bloem (in gedeelten).
Verwissel de platte klopper door de deeghaak en kneed tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

Knoflook bieslookbroodjes

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af af met ingevet plasticfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Vet 1 - 2 bakplaten in of bekleed ze met bakpapier/bakmatje. Verdeel het deeg met een deegsteker in gelijke stukjes: voor kleine broodjes in stukjes van ongeveer 30 gram, voor grotere broodjes in stukjes van ongeveer 60 gram. Bol de stukjes deeg op.

Neem nu weer het eerste bolletje, draai om ('goede' kant onder, onderkant boven). Druk ieder bolletje met de muis van je hand plat en maak er met je duim een kuiltje in.

Knoflook bieslookbroodjes

Leg in ieder kuiltje een stukje kruidenboter en vouw het deeg dicht. Zorg ervoor dat je de naad goed dichtknijpt, anders loopt de kruidenboter er tijdens het bakken uit. Leg de bolletjes op de bakplaat (naad aan de onderkant).

2e rijs: Dek de bolletjes losjes af met ingevet plasticfolie en laat ze op kamertemperatuur  in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven op 200 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei/melkmengsel. Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

1 opmerking:

Gea zei

Ik heb het recept uitgeprint en aankomend weekend ga ik deze bolletjes bakken: lijkt me heerlijk bij de groentesoep.