26 april 2007

Knoflook/bieslookbroodjes

Knoflook bieslookbroodjes

Deze broodjes zijn erg lekker bij een salade, barbecue, stoofschotel of een kop soep. Je kunt ze zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Leuk is om '2-haps' broodjes te maken, gebruik dan ongeveer 30 gram deeg per broodje. Ze kunnen goed van tevoren gemaakt worden, vries ze dan in diepvrieszakken direct na het afkoelen in. Laat ze in de plastic zak ontdooien.

Je kunt er ieder willekeurig broodjesrecept voor gebruiken; ik heb een eenvoudig recept voor melkbroodjes gebruikt. De knoflookboter kan je natuurlijk zelf maken: roomboter met knoflook uit de knijper naar smaak losroeren of neem voor het gemak knoflookboter (of kruidenboter) uit een kuipje. Als extra smaakmaker heb ik wat fijngesneden bieslook door het deeg gekneed.

Het deeg kan zowel in de broodbakmachine als in een standmixer gemaakt worden, hieronder is de werkwijze voor de KitchenAid beschreven.

Knoflook/bieslookbroodjes
  • ± 400 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 260 gram lauwwarme melk
  • 8 gram zout
  • 15 gram zachte ongezouten roomboter
  • gesnipperde bieslook naar smaak
Vulling:
  • klontjes knoflookboter, koud (uit de koelkast)
Om te bestrijken:
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
Meng in de kom van de KitchenAid met de platte klopper (paddle) 200 gram bloem en de gist, voeg de lauwwarme melk toe en klop 2 minuten op hoge snelheid, totdat het mengsel goed gemengd is. Voeg het zout, de boter en de bieslook toe en vervolgens de resterende bloem in gedeelten.
Verwissel de platte klopper door de deeghaak en kneed tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Voeg zonodig nog wat bloem of vocht toe.

Knoflook bieslookbroodjes

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek af met ingevet plastic folie. Op kamertemperatuur laten rijzen totdat het in volume verdubbeld is, ongeveer 1 uur.

Stort het gerezen deeg op een licht ingevette werkplek en druk voorzichtig de lucht uit het deeg. Vet 1 - 2 bakplaten in of bekleed ze met bakpapier/bakmatje. Verdeel het deeg in gelijke stukjes: voor kleine broodjes in stukjes van ongeveer 30 gram, voor grotere broodjes in stukjes van ongeveer 60 gram.
Bol dan ieder stukje deeg op. Leg ze afgedekt weg.
Neem nu weer het eerste bolletje, draai om ('goede' kant onder, onderkant boven) druk ieder bolletje plat met de muis van je hand en maak er met je duim een kuiltje in.

Knoflook bieslookbroodjes

Leg in ieder kuiltje een stukje kruidenboter en vouw het deeg dicht. Zorg ervoor dat je de naad goed dichtknijpt, anders loopt de kruidenboter er tijdens het bakken uit. Leg ze op de bakplaat (naad aan de onderkant).

Bedek losjes met ingevet plastic folie of ingevet bakmatje en laat op kamertemperatuur rijzen totdat ze bijna in volume verdubbeld zijn, ongeveer 1 uur. Verwarm intussen de oven op 200 ºC.
Bestrijk ieder broodje met het losgeklopte ei/melkmengsel.
In het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar en bruin bakken. Af laten koelen op een rooster.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

Gea zei

Ik heb het recept uitgeprint en aankomend weekend ga ik deze bolletjes bakken: lijkt me heerlijk bij de groentesoep.