13 april 2007

Gemarmerd Roggebrood - Marbled Rye Bread

Dit lijkt op het eerste gezicht een chocoladebrood, maar laat je niet foppen door het uiterlijk! Het is namelijk een roggebrood, het donkere deeg is weliswaar gekleurd met cacao maar niet zoet van smaak. De cacao dient alleen voor de kleur, de chocoladesmaak vind je niet terug.

Het marmereffect krijg je door afwisselend lichte en donkere deeglappen op elkaar te leggen en dan op te rollen. Succes gegarandeerd!

Gemarmerd Roggebrood - Marbled Rye bread
(2 broden)

Licht deeg
 • 170 gram roggebloem
 • 385 gram tarwebloem
 • 11 gram zout
 • 5 gram droge gist
 • 1 ½ theelepel karwijzaad (optioneel)
 • 21 gram molasse (te vervangen door stroop)
 • 28 gram shortening (Crisco)* of boter/margarine
 • ± 325 gram water
Donker deeg
 • zie het lichte deeg + 28 gram cacao (of carob of oploskoffie) opgelost in
 • 28 gram water
Afwerking
 • 1 ei, losgeklopt met 1 theelepel water
* Shortening is 100% plantaardig vet en bevat in tegenstelling tot margarine en boter geen vocht (boter/margarine bevat ong. 20% vocht). In Nederland is shortening van het merk Crisco bij o.a. de Jumbo te koop en via internet te bestellen bij American Goodies.

Werkwijze KitchenAid:
Licht deeg:
Doe de roggebloem, tarwebloem, gist en karwijzaad in de kom van de KA. Voeg de molasse, shortening en 300 gram water toe. Meng alles met de platte haak of pollepel. Voeg zonodig het resterende water (25 gram) toe. Voeg het zout toe en kneed het deeg met de deeghaak in ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel en licht kleverig deeg dat van de wanden loslaat.
Deeg overdoen in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Afgedekt in ± 90 minuten tot dubbele volume laten rijzen.

Donker deeg:
Zie het lichte deeg. Voeg de opgeloste cacao tegelijk met de molasse, shortening en het water toe. Afgedekt in ± 90 minuten tot dubbele volume laten rijzen.

Stort beide deegsoorten op een licht ingevette werkplek en verdeel ieder stuk deeg in 4 gelijke stukken. Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 12,5 bij 20 cm.


Voor ieder brood heb je 2 witte en 2 donkere lappen deeg nodig. Leg de lappen deeg op elkaar (begin met een lichte lap en eindig met een donkere lap).

Rol vervolgens op en leg met de naad naar beneden in een bakblik (± 22 x 11 cm).

Afdekken met ingevet plastic folie en op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot bijna dubbele volume laten rijzen. Tip: als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven passen, zet dat 1 bakblik goed afgedekt in de koelkast; het kan 2 dagen bewaard worden in de koelkast. Laat het rijzen en bak af. Het rijzen kan langer duren als het deeg koud is.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 180 ºC.
Bestrijk de broden met het losgeklopte ei en bak ze in ± 45 minuten gaar en bruin. Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en het klinkt hol of als de interne temperatuur 90 ºC is.

Direct uit de vormen halen en op een rooster volledig laten afkoelen voordat je het gaat snijden. Kan goed ingevroren worden.

Bron: The Bread Baker's Apprentice by Peter Reinhart

Eet smakelijk!

11 opmerkingen:

Karen Baking Soda zei

Bij de Jumbo? Echt? Gelijk even kijken morgen, moet toch nog boodschappen doen. Ziet er prachtig uit zo opgerold. Ik geloof dat ik mijn chocoholic-kinderen wel kan wijsmaken dat dit pasta is...

Gea zei

Ziet er weer mooi uit, Arden.
Crisco is volgens mijn Amerikaanse buurvrouw ook te koop bij de Makro.

Anoniem zei

Heel mooi deze broden. Je brengt me op een idee!
Crisco ook te koop bij de Toko hier.

Lien zei

ja hij is echt leuk. Ik heb Cristo gekocht gewoon bij de Toko. dat zal niet overal hetzelfde zijn, maar je kunt altijd even neuzen (en met tig andere dingen weer thuiskomen haha)

Anoniem zei

Erg fraai! Heb helaas net twee broden in de oven staan. Dan maar geen geweldige indruk op mijn gasten morgen...

Judith zei

Heb er net gebakken en oooohhhhwww wat is het lekker. Je ruikt de chocolade wel, maar proeven nee totaal niet.

Koen zei

Goede tip om 1 bakblik goed afgedekt in de koelkast te laten staan, echt heel handig!
Ik heb hier alleen een vraagje over: moet ik het voor of na de tweede rijs in de koelkast zetten?

Levine zei

Direct na het vormen, dus voor de 2e rijs. Succes met bakken!

Koen zei

Dank je Levine! ga ik doen.

Anoniem zei

Helaas zijn ze mislukt de rijstijd had ik al verlengt maar ze rezen niet watheb ikverkeerd gedaan?

Levine zei

Dat weet ik niet. Er kan van alles misgaan tijdens het proces.