27 september 2006

Een gezond brood


Het is soms moeilijk kiezen als je zoveel broodbakboeken hebt :-). Ga ik vandaag experimenteren met een nieuw recept of maak ik er eentje die ik al vaker heb gemaakt? Aangezien er vandaag ook nog wat gesopt, opgeruimd en gestreken moet worden heb ik gekozen voor een brood wat ik al eens eerder heb gemaakt. Een gezond brood, vol met lijnzaad, uit The Bread Bible van Rose Levy Beranbaum. Veel van de broden uit haar boek worden gemaakt met een sponge, maar dit is een straight dough. Mimimum rising time: about 1 3/4 hours, Baking time: 40 - 50 minutes. Deze gegevens staan netjes in de Time Schedule aan het begin van ieder recept, zo weet je zonder dat je het hele recept hoeft door te lezen waar je aan toe bent. Ook geeft ze onder Equipment netjes aan wat je nodig hebt, bijv. welke maat bakblik, een baking stone of baking sheet etc. De ingredienten staan netjes in een tabel en worden in volume (cups, teaspoons, tablespoons), in ounces en in grammen aangegeven. Ze geeft een duidelijke beschrijving voor het maken van het deeg met de hand en met een standmixer. Aan het eind van het recept worden Pointers for succes, Variation, Ultimate full flavor variation, Understanding en the Dough percentage vermeld. Nou....uitvoeriger kan het niet.

Flaxseed Loaf
  • 374 gram tarwebloem (ik heb tijdens het kneden nog 20 gram toegevoegd)
  • 144 gram volkorenmeel
  • 71 gram roggemeel 
  • 58 gram lijnzaad
  • 4 gram gist
  • 40 gram honing
  • 414 gram lauwwarm water
  • 13 gram zout
Meng tarwebloem, volkorenmeel, roggemeel, lijnzaad en gist in de kom van de KitchenAid. Maak een kuiltje in het midden en voeg de honing toe. Mix met de deeghaak en voeg geleidelijk het water toe. Ongeveer 1 minuut mengen of totdat alle droge ingrediënten gemengd zijn. Dek de kom af met een deksel of plastic folie en laat 20 minuten staan.
Strooi het zout erover en kneed 7 minuten (KitchenAid, stand 4). Het deeg moet elastisch aanvoelen en terugveren als je er met een vinger op drukt en een beetje kleverig aanvoelen.

Doe het deeg over in een met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af . Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ongeveer 1 uur.

Stort het deeg op een licht bebloemde (of met olie ingevette) werkplek. Voorzichtig platdrukken tot een rechthoek. Vorm er een brood van: vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Rol dan het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht. Leg het in een met olie ingevet bakblik (9 x 5 inch/21,5 x 11 x 7 cm). Dek af met ingevet folie en laat het 45 – 60 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 190 °C. Verwarm een bakplaat of bakingstone op de onderste richel van de oven mee en zet een lage pan of braadslede op de ovenvloer.

Snij het brood overlangs in. Zet direct in de hete oven op de bakplaat/bakingstone. Gooi een paar ijsblokjes in de braadslede (of giet kokend water in de braadslede) en sluit direct de ovendeur. Bak het brood in 40 – 50 minuten gaar en bruin. Het brood is gaar als de interne temperatuur ongeveer 90 °C is.

Haal het brood uit de oven, direct uit de vorm halen en bestrijk eventueel met gesmolten/zachte boter en laat op een rooster afkoelen.

Eet smakelijk!

10 opmerkingen:

Anoniem zei

gefeliciteerd met je blog, wat ontzettend leuk!!!

Ik heb er zelf ook wel eens over gedacht want het lijkt me heel erg leuk zo'n blog, maar ik ben bang dat mijn computerkennis daar niet groot genoeg voor is, omdat dat mooi voor elkaar te krijgen.
Maar ik zal jouw blog in ieder geval met plezier lezen!!!

Anoniem zei

Hé , leuk Arden !
Gefeliciteerd, je hebt het mooi voor elkaar. Je staat meteen bij de favorieten, onder Baking Soda. We krijgen het nog druk met lezen.
Ben benieuwd!

Anoniem zei

hallo Arden,

heb net je blog gelezen en je schrijft leuk over je (en onze) hobby. Ben jaloers op je mooie resultaten: ik worstel er nog wel eens mee om een mooi brood te krijgen. Zo'n blog lijkt me leuk, maar zo'n klus om bij te houden.
In ieder geval wens ik je er veel succes mee.
Nanny

Anoniem zei

Leuke blog Arden ik zal hem ook bij de favorieten zetten. Ik heb al in de gaten dat er voor mij nog heel wat valt te leren. Jammer dat een dag maar 24 uur duurt.

Groeten Renée

Anoniem zei

Dit ziet er goed uit, Arden: gefeliciteerd!
Doordat je de achtergrond zo rustig hebt gehouden, is de tekst prettig te lezen. Ik ben benieuwd naar je volgende berichten.

Anoniem zei

Wat een leuk weblog, bake my day stond al bij mijn favorieten maar ik heb deze er direct bij gezet. Leest ook wel lekker makkelijk alles in het Nederlands.

Groetjes Truus

Unknown zei

Hallo Levine,
Ik heb nu een aantal recepten van je blog gemaakt en het resultaat is steeds geweldig goed! Alleen met dit brood heb ik wat problemen. De smaak vind ik echter zo goed dat ik de strijd nog niet wil opgeven. De 1e 2 maal stortte m'n deeg bij het in de oven schuiven in, hoewel ik net als jij meer bloem had toegevoegd. De derde keer heb ik iets meer gist toegevoegd, 15 gram verse gist in totaal, en 20 gram extra bloem. Het resultaat is al wel beter, maar in het midden zakte het brood tijdens het bakken nog iets in. Welk advies zou je geven: nog iets meer meel/minder vocht? Ik heb niet te lang gekneed, net als in het recept ca 1 en later 7 min. Ook heb ik de rijstijden de laatste keer niet te lang gehad dacht ik. Hopelijk kun je me nog wat tips geven. Vr groet, Moniek

Levine zei

@Moniek: als deeg instort als je het gaat bakken heb je het te lang laten rijzen ....... Niet de tijd die in het recept staat is leidend maar het deeg.

15 gram verse gist is aan de ruime kant voor dit recept. Hoe meer gist, hoe korter de rijstijden.

Het is 6 jaar geleden dat ik dit recept hebt geplaatst. Ik zou het nu anders doen. Daar ga ik binnenkort eens een blogpost aan wijden :-).

Unknown zei

Dank voor je snelle reactie!
Ik ga het nog eens proberen, met toch iets minder gist. Ben benieuwd naar wat je anders zou gaan doen, maar dat lees ik tzt wel :) Heb ook andere recepten gezien met lijnzaad, je hebt nog genoeg inspirerende recepten op je blog staan, 't werkt verslavend...

Dianne zei

Hallo Levine,
Gisteren dit brood gemaakt en hartstikke goed gelukt! Dank zij de workshop kon ik nu zien dat (door het warme weer) de eerste rijs al klaar was na 30 min en de tweede na 35 min. Ook het kneden in de machine ging nu goed. Ik ben alleen wel heel benieuwd wat jij inmiddels zou veranderen aan het recept....
Gr, Dianne