10 december 2014

Chocoladebroodjes met noten, cranberries en sultana's

Chocoladebroodjes met noten, cranberries en sultana's
Heerlijk, deze chocoladebroodjes! Ik heb ze gebakken in papieren mini panettone bakjes, maar je kunt ook een muffinvorm gebruiken. De leuke papieren bakjes heb ik gekocht in de webshop van de Weekend Bakery.

Variatie: vervang de cranberries door in kleine stukjes gesneden gekonfijte sinaasappelschil.

Chocoladebroodjes met noten, cranberries en sultana's
Deeg:
  • 400 gram tarwebloem
  • 16 gram cacao
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 30 gram roomboter
  • 1 theelepel/5ml amandel extract
  • 260 gram volle melk
  • 50 gram ei
Vulling:
  • 80 gram kleine bakvaste chocolade chips of een reep pure chocolade in stukjes gehakt
  • 160 gram sultana rozijnen
  • 80 gram gedroogde cranberries
  • 80 gram grof gehakte amandelen*
Verder:
  • zonnebloemolie om kom, werkplek en handen mee in te vetten
  • muffinvorm voor 12 muffins, ingevet of 9 papieren mini panettone bakjes
*Rooster eventueel eerst de amandelen in een op 180 °C voorverwarmde oven gedurende ± 8 minuten. Laat ze afkoelen en hak ze grof.

Wel (de avond van tevoren) de sultana’s 15 minuten in lauw water, laat ze (de hele nacht) in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog voor gebruik. Wel de cranberries als ze erg droog zijn samen met de sultana’s.

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer, het deeg kan uiteraard ook met de hand of in een broodbakmachine gekneed worden.

Deeg kneden met standmixer: Doe alle ingrediënten voor het deegin de kom en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel en zacht deeg. Het deeg blijft er erg plakkerig uitzien. Schraap tussendoor zonodig de wand en bodem van de kom schoon. Geen extra bloem toevoegen! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Dek de kom af en laat het deeg ± 15 minuten staan en kneed er dan de vulling door (met machine of met de hand).

1e rijs: Maak een bolletje van het deeg en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 9 of 12 gelijke stukjes (9 als je papieren panettone bakjes gebruikt en 12 als je een muffinvorm gebruikt). Bol de stukjes deeg op en leg ze in de vormen. Zet de vormen op een bakplaat en dek het deeg af met ingevet plastic folie.

Chocoladebroodjes met noten, cranberries en sultana's


2e rijs: Laat de broodjes in 60 – 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 180 °C (boven- en onderwarmte)/160 °C (hete lucht).

Bakken: Zet de bakplaat met broodjes in de oven en bak de broodjes in 15 – 20 minuten gaar. Los de broodjes een paar minuten na het bakken uit de muffinvorm. De papieren panettone bakjes kun je erom laten. Laat de broodjes op een rooster afkoelen. Invriezen gaat prima!

4 opmerkingen:

hobbyloes zei

Hoi Levine, ik ben dol op panettone en deze kleine van chocola zien er dan ook echt verrukkellijk uit.
groetjes, Loes

Gerda zei

Levine, ik lees in hetnrecept dat je ALLE ingrediënten tegelijk mengt Bleven de ingrediënten van de vulling zo wel mooi van vorm? Meestal meng jij de vulling pas door het deeg na de eerste rijs. Waarom niet in dit recept?
Broodjes lijken me verrukkelijk, ik ga er wel graag mee aan de slag.

Levine zei

De vulling kneed he ee pas na het kneden dooor. Zie de tekst. Succes!

Gerda zei

Dank voor je snelle reactie. Ik had het recept de eerste keer beslist niet goed gelezen. Heeft als voordeel dat ik niet meer vergeet ik niet hoe het echt moet.