27 december 2014

Vlaamse wildstoof

Deze wildstoof stond bij ons op 2e kerstdag op het menu. Erg lekker!

In plaats van het vlees in een pan op het vuur gaar te stoven heb ik de slowcooker gebruikt. Het vlees wordt supermals en je hebt er geen omkijken naar! Hieronder staat zowel de werkwijze voor het vlees gaar stoven in een pan als in een slowcooker.

In plaats van hert (of haas of ree) kun je ook rundvlees gebruiken. De wildfond kan dan vervangen worden door runderfond of eventueel runderbouillon.

De ontbijtkoek geeft er samen met het trappistenbier een beetje zoete smaak aan. De ontbijtkoek zorgt er ook voor dat de saus dikker wordt.

Als bier heb ik Westmalle dubbel gebruikt. Tip: de Westmalle is ook erg lekker om erbij te drinken.

Vlaamse wildstoof
  • 50 gram roomboter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 kleine winterpeen, in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in boogjes
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 800 gram stoofvlees van hert (of haas of ree)
  • 1 flesje trappistenbier
  • 200 ml wildfond (pot of diepvries)
  • 2 takjes verse of 1 theelepel gedroogde salie
  • 2 – 3 dikke plakken ontbijtkoek, in blokjes
  1. Smelt de boter in een braadpan.
  2. Bak de ui, peen, bleekselderij en knoflook ± 3 minuten.
  3. Schep het vlees erdoor en bak rondom bruin.
  4. Schenk het bier langs de rand van de pan erbij.
  5. Voeg fond, salie en ontbijtkoek toe en breng aan de kook.
  6. Draai het vuur laag en stoof het vlees zachtjes gaar, 2 - 3 uur.
Werkwijze slowcooker:
Verwarm eventueel eerst de slowcooker voor gedurende 15 – 30 minuten op stand hoog. Volg bovenstaande stappen 1 t/m 5. Schep het mengsel in de slowcooker. Laat het vlees in 8 -10 uur op stand laag gaar worden.

Bron: Delicious december 2014


4 opmerkingen:

Tinneshobbyworld zei

Een top gerechtje ! Dank je om recept te delen.

Fijne feestdagen, Tinne

Anoniem zei

Zo jammer: goed vlees, vers bouquet en dan de fond uit een pot.
Het wordt zoveel beter van smaak met zelfgemaakte fond. Maak het in een grote hoeveelheid en vries het in, het kst wat tijd maar je hoeft niet naast de pan te blijven staan, geld voor alle soorten fond!

nel zei

Beste Levine.
Zowel je tarte tatin ala je Vlaamse stoofpot zien er goed uit.
het is er nu echt weer voor.
ik weet nog niet of het wild zwijn wordt of ree.maar eind van de week staat het op tafel.
verder wil ik jou en iedereen die je dierbaar is een hele fijne jaarwisseling
en een goed en gezond 2015 toewensen.
gr Nel.

Anke Morreel zei

fond uit een pot daar stoor ik me zeker niet aan: Stoofvlees, dagelijkse kost in België super lekker! ik mis de mosterd er wel in: de "peperkoek" of ontbijtkoek wordt normaal bestreken met mosterd, en er gaat meestal ook wat bruine suiker in.