27 januari 2014

Recept Simit - Turkse bagels

Simit - Turkse bagels

Deze heerlijke lichtzoete Simit zijn lekker als ontbijt of als snack tussendoor. Je kunt ze zo eten, maar ze ook open snijden en er beleg tussen doen.

Na het vormen worden deze broodjes in een badje gelegd van water gemengd met Pekmez. Pekmez is een stroop gemaakt van druiven en is te koop in Turkse winkels. Je kunt het vervangen door een andere stroop bijvoorbeeld maple syrup, molasse of keukenstroop.

Simit - Turkse bagels (10 stuks)
Recept printen

Deeg:
 • 500 gram tarwebloem
 • 7 gram droge gist
 • 10 gram suiker
 • 9 gram zout
 • 300 gram water, 20 - 25 C
Verder:
 • 4eetlepels/60 ml Pekmez (zie hierboven voor vervanging)
 • 3 eetlepels/45 ml water
 • sesamzaadjes
 • zonnebloemolie om werkplek en handen mee in te vetten
 • bakplaat bekleed met bakpapier of bakfolie
Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. Je kunt ook het deegprogramma (= inclusief de 1e rijs) van de bbm gebruiken, gebruik dan koud water. Volg dan het recept vanaf het vormen.

Werkwijze deeg van de hand kneden: doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ongeveer 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

1e rijs: maak een bal van het deeg en leg de bal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten van het deeg met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). verdeel het met een deegsteker in 20 gelijke stukken. Bol de stukjes deeg losjes op en laat ze afgedekt ongeveer 15 minuten rusten.

Vorm vervolgens van de bolletjes deeg strengen:
 1. Rol de bolletjes met een deegroller uit tot een lang lapje dat overal even dik is.
 2. Rol het lapje vanaf een lange kant op tot een streng en knijp de naad dicht.
 3. Rol de streng onder je handpalmen heen en weer (druk tegen het werkoppervlak) om de naad goed te sluiten en een overal even dikke streng te krijgen.
 4. Rol de strengen in etappes uit tot ongeveer 35 cm.

Strengen maken


Simit vormen:
 1. Leg steeds 2 strengen deeg naast elkaar en draai ze om elkaar heen. Maak er een cirkel van door de uiteinden met elkaar te verbinden.
 2. Meng in een schaaltje of diep bord de Pekmez en het water door elkaar. Strooi de sesamzaadjes in een ander schaaltje of diep bord. Neem telkens een simit en leg die in het Pekmez-/watermengsel, laat 1 minuutje liggen en druk vervolgens met beide zijden in de sesamzaadjes.

Simit - Turkse bagels


2e rijs: leg de simit enkele centimeters uit elkaar op een bakplaat en dek ze af met ingevet plastic folie. Laat de simit nog 30 - 45 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen: verwarm intussen de oven voor op 200/220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: bak de simit in de voorverwarmde oven in 15 - 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen. Je kunt ze invriezen.

Dit recept is eerder ook verschenen op de site van de Broodbakshop.

Simit - Turkse bagels6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi.daar ben ik weer naar een lange pauze.leukom te zien dat jou blog nog vebeter uitziet.Lekkere dingen maak je nog steeds!

Magda zei

I love simitia, we make them in Greece as well. Yours look good.
I also blogged about them some time ago. Here, take a look. http://mylittleexpatkitchen.blogspot.nl/2012/11/the-greek-simiti-koulouri.html

Unknown zei

Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk!! Perfect gewoon! D
Bedankt voor t recept

Eslem zei

Heerlijk recept! Ik heb er een blogpost aan gewijd: http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/2014/02/simit-turkse-bagels-turkse-sesamringen.html

Johanneke zei

Hoi Levine, ik wilde iets anders dan mijn standaard brood bakken voor bij een salade, dus even rondgeneusd op je site. Daar moest iets lekkers op te vinden zijn. Deze Turkse sesamringen zijn het geworden en ze waren erg lekker. Dank je wel. Groeten Johanneke

Mariëlle in de Keuken zei

Ik heb ze laatst gemaakt en ze zijn heerlijk! Zal dit ook het recept voor Turks brood (pide) kunnen zijn?