13 januari 2014

Brood met gedroogde tomaten en pompoenpitten

De 1e broden van 2014 gebakken onder andere deze met gedroogde tomaten en pompoenpitten.

Een heerlijk brood voor bij een kop soep of tijdens de lunch met een plak kaas

De meeste vloerbroden bak ik af op een pizza-/broodbaksteen. De korst van de broden wordt dan extra knapperig. Vergeet niet de oven met daarin de steen (op een rooster) op tijd aan te zetten: voor het beste resultaat minstens 1 uur van tevoren. Ik verwarm dan ook altijd een braadslede op de bodem van de oven mee. Direct nadat ik het deeg op de steen geschoven heb giet ik kokend water in de braadslede. Op deze manier creëer je stoom in de oven. De korst zal zich dan niet zo snel vormen en het brood kan langer doorrijzen. Na ± 20 minuten haal je de braadslede uit de oven zodat het brood zonder stoom verder kan bakken.

Vloerbrood met gedroogde tomaten en pompoenpitten (2 broden)

Deeg:
 • 525 gram tarwebloem
 • 150 gram semolina
 • 75 gram volkorenmeel
 • 10 gram droge gist
 • 13 gram zout
 • 475 gram water, 20 – 25 °C
 • 15 gram olie uit het potje tomaten
 • 100 gram gedroogde tomaten op olie, in reepjes
 • 50 gram pompoenpitten
Verder:
 • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
 • rijsmandjes (optioneel)
 • pizza-/broodbaksteen of bakplaat
Deeg in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: doe tarwebloem, semolina, volkorenmeel, droge gist, zout, water en olie in de kom. Kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Kneed er als laatste de reepjes gedroogde tomaat en de pompoenpitten door.

Deeg met de hand kneden: doe tarwebloem, semolina, volkorenmeel, droge gist, zout, water en olie in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Kneed er als laatste de reepjes gedroogde tomaat en de pompoenpitten door.

1e rijs: vorm een bal van het deeg en leg de bal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het deeg met een deegsteker in twee gelijke stukken. Druk de lucht eruit en bol beide deegstukken losjes op. Laat het deeg afgedekt ± 20 minuten liggen.

Bol het deeg vervolgens nog een keer op - dit keer wat steviger - voor ronde broden of vorm er batards van. Hoe je dat doet is te zien in deze filmpjes: rond brood vormen en batard vormen.

Bestrooi het deeg met (rogge)bloem en leg met de naad naar boven in eveneens met (rogge)bloem bestrooide rijsmandjes. Dek het deeg af.

De deegstukken kunnen ook met de naad naar beneden - goed afgedekt - op een stuk bakpapier op een pizzaschep of op een bakplaat rijzen.

2e rijs: laat het deeg op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug. Let op: niet TE lang laten rijzen want dan stort het deeg in op het moment dat je het uit het rijsmandje lost of als je het gaat insnijden.

Oven voorverwarmen: verwarm de oven met daarin een broodbak-/pizzasteen minstens 1 uur voordat de broden erin gaan voor op 240 °C (boven- en onderwarmte). Verwarm een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, mee.

Bakken: leg een groot stuk bakpapier op een pizzaschep of op een omgekeerde bakplaat (= zonder rand). Stort het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes op de pizzaschep of omgekeerde bakplaat. De goede kant van het deeg - wat de onderkant in het rijsmandje was - komt nu bovenop te liggen. Snijd het deeg met een scherp (gekarteld) mes of met een speciaal broodmesje (lame) in.

Schuif het deeg met papier en al op de hete steen. Giet in de meeverwarmde braadslede ± 1 dl kokend water in (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur en verlaag de temperatuur naar 220 °C.

Als je het deeg op een bakplaat hebt laten rijzen bak het dan op dezelfde bakplaat af en volg de procedure zoals hierboven beschreven.

Bak de broden 20 minuten en trek dan het bakpapier onder de broden vandaan en haal de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten).
Verlaag eventueel de oventemperatuur (als de korst al erg gekleurd is) naar 200 °C en bak het brood in nog 15 – 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 35 – 40 minuten).

Laat de broden volledig afkoelen op een rooster voordat je ze gaat snijden of invriezen.

Serveren en bewaren: bewaar het brood niet in een plastic zak, maar in een broodtrommel of zet het met de snijkant op een broodsnijplank. Op deze manier wordt de korst niet zacht.

Dit brood kan perfect ingevroren worden. Laat het brood ontdooien en leg het voordat je het gaat serveren ± 5 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven zodat de korst weer knapperig wordt. Laat het weer even afkoelen voordat je het gaat snijden.


17 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Oh, wat zien deze broden er lekker uit. Ik heb alles in huis, ga ze morgen meteen bakken!

Levine zei

Bakze Caroline!

Maaike zei

Lijkt me erg lekker! Maar wat is semolina?

Anoniem zei

Dat lijkt mij weer een heel lekker brood, we zullen ook dit brood eens gaan maken.
Alle recepten kloppen als een bus en zijn top. Met kerst voor het eerst stokbroden gemaakt en ze waren heerlijk.
Bedankt voor al je recepten.

Gr. eva

Farah zei

Ziet er lekker uit!
Ik wil binnenkort zelf voor het eerst brood gaan maken, dus ik sla dit bericht even op voor de tips aan het begin!

Angelique Vleugel zei

Wat doe je op dit brood dan? Is het voor bij soep of kun je er gewoon vleeswaren opdoen??? Lijkt me lekker, maar dat zijn al jou recepten hihi.

Levine zei

@Farah: succes met bakken. Lees ook dit artikel eens voor meer broodbaktips: http://www.broodbakshop.nl/blog/een-cursus-brood-bakken-in-een-notendop.html

Levine zei

@Angelique: Zie de 1e zin van het artikel (onder de foto). Vleeswaren kan natuurlijk ook :-).

Levine zei

@Maaike: zie dit artikel/recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2008/07/semolinabrood-1.html

Levine zei

@Eva: bedankt voor de complimenten en graag gedaan :-).

Lalalies zei

hoi Levine, ik wil je graag even bedanken: ik heb het volkorenbrood volgens recept van de broodbakshop site in de oven zitten, en het ziet er nu al waanzinnig goed uit. Nooit eerder had ik zo'n goede ovenrijs. Ik vermoed door te weinig kneden, te lange rijstijd en niet strak genoeg opbollen. Dus dankjewel voor je recept, alle tips en het delen van je passie.

Levine zei

Graag gedaan Lalalies :-).

miesje1959 zei

Hallo Levine,

Ik ben op zoek naar een broodbaksteen maar vind ze nogal aan de prijs.
Nu heb ik een site gevonden daar verkopen ze charmotte stenen.
De maat 30x40 staat er niet bij.
Nu kan ik voor 19,50 een set van 2 stenen bestellen. Is dat af te raden om twee stenen naast elkaar te leggen?

Groet,
Astrid

miesje1959 zei

Levine, dit brood heb ik afgelopen zaterdag gemaakt en we hebben er lekker van gesmuld.

Zeker een blijvertje

Paola zei

Hallo Levine,

Dit brood heb ik al diverse keren gemaakt en het is echt superlekker! Ik heb er inmiddels een Thermomixversie van gemaakt en die heb ik geplaatst op mijn blog http://thermomixkookatelier.nl/ met link een bronvermelding en een link naar het recept.
Bedankt voor alle goede recepten op jouw site. Ik haal er heel veel ideeën en inspiratie uit!

Unknown zei

Hoi Levine,

Aller eerst bedankt voor je heerlijke recepten, heb er al veel van gebakken en ze smaken heerlijk.

Ik wil het vloerbrood maken met de zon gedroogde tomaatjes kan ik daar ook speltbloem voor gebruiken ? en ik heb geen steen om op te bakken. Kan ik het ook gewoon ipv vloer ook in een broodblik bakken ?? zo ja is dan de baktijd hetzelfde?
Alvast bedankt als je reageert!!

Groetjes

Jolanda

Levine zei

Beste Jolanda, je kunt altijd tarwebloem vervangen door speltbloem. Het brood zal dan wel iets compacter worden. Je kunt de broden ook op een bakplaat bakken (zie het recept) en je kunt het brood ook in een bakblik bakken. In beide gevallen zal de korst anders worden dan als je het direct op een steen bakt. Als je het brood in een bakblik wilt bakken zul je het wel moeten omrekenen naar de maat van het bakblik. Succes!