19 juni 2012

Zelf yoghurt maken met de EasiYo yoghurt maker


Yoghurt, het blijft een controversieel onderwerp in mijn kleine huishouden. Mijn echtgenoot is er gek op, maar ik heb er zelf eigenlijk geen trek meer in. Tijdens dieetpogingen in het verre verleden heb ik zulke grote hoeveelheden magere yoghurt naar binnen gewerkt, dat ik nu al koude rillingen krijg als mijn eega weer eens een pak in de supermarkt heeft gescoord. Het lijnen heb ik trouwens allang opgegeven, maar dat terzijde.

Toch is dit product toevalligerwijs weer op mijn pad gekomen. Vanuit mijn algemene belangstelling voor voedselproducten van een betere kwaliteit, zonder allerlei nutteloze en soms zelfs pertinent ongezonde toevoegingen, zit ik in de weinige vrije momenten toch op het internet te zoeken naar nieuwtjes op gebied van verantwoord voedsel.

Ook tijdens mijn workshops broodbakken wordt er door de deelnemers en mij vaak gepraat over zaken als voedseltoevoegingen, E-nummers, voedselkwaliteit, gezondheidseffecten van levende bacterieculturen zoals bijvoorbeeld desem et cetera. Het onderwerp houdt mensen duidelijk bezig.

Tijdens mijn uitstapjes op het internet viel mijn oog op een apparaat met een grappige naam, de “EasiYo Real yoghurt maker”. Ik moest gelijk denken aan de yoghurtplantjes die vroeger overal werden uitgewisseld, in tijden dat er nog geen 50 yoghurtvarianten in de schappen te vinden waren. Zou dit trouwens een manier kunnen zijn om mij van het yoghurt “trauma” af te helpen?

Mijn belangstelling was gewekt en ik dacht “wie niet waagt, die niet wint” . Worden mijn verwachtingen niet waargemaakt, dan kan altijd mijn eega de yoghurt nog opeten tenslotte.

Over welk product heb ik het?
De EasiYo yoghurt maker is een witte kunststof container met een diameter van zo’n 14 cm en een hoogte van 32 cm. In de container bevindt zich een losse afsluitbare 1 liter pot van kunststof, waarin de yoghurt feitelijk wordt “opgekweekt”. Deze pot is extra bij te bestellen (ook in kleiner formaat, zodat ook kleinere porties kunnen worden bewaard of meegenomen voor de lunch). Het apparaat is in Nederland exclusief te koop bij “De Tuinen”, maar ontwikkeld in Nieuw-Zeeland (ook te koop in Australië en de UK). Naast in de winkels van “De Tuinen” is de yoghurt maker ook in hun webshop te bestellen.

Het eerste dat mij opviel is dat er geen snoer aan het apparaat zit, eindelijk weer eens een apparaat in mijn keuken dat geen stroom verbruikt.

Van één aspect schrok ik eerst wel even, de losse ingrediënten voor het yoghurt maken (de bacterie culturen) zitten verpakt in zakjes. Zoals jullie wel weten van mijn andere artikelen op mijn weblog, ben ik geen voorstander van zakjes en pakjes bij het bereiden van voedsel, mede gelet op allerlei toevoegingen waar ik niet op zit te wachten. Deze zakjes melden echter zeer beslist dat er geen sprake is van kunstmatige toevoegingen, geen E-nummers, geen conserveringsmiddelen, geen stabilisatoren, geen gelatine, geen kunstmatige geur- en smaakstoffen en geen gluten. Afhankelijk van de gekozen smaak worden wel gezonde zaken toegevoegd zoals bijvoorbeeld vruchtenextract of kokos.

Als ik zo’n nieuw speeltje krijg thuisbezorgd ben ik nog steeds een aagje dat direct aan de slag wil. Snel de doos open en de bijgeleverde gebruiksaanwijzing bekeken. Mocht deze trouwens later ergens in de verkeerde stapel papieren belanden (wat heel goed kan gebeuren in mijn huishouden….), dan wordt ook op elk zakje kort aangegeven hoe de yoghurt kan worden opgekweekt.

Hoe werkt het?
Hoeveelheden: met 1 zakje ingrediënten (verschillend gewicht) maak je steeds 1 liter yoghurt.
  • haal de plastic pot uit de container
  • vul de pot van 1 liter halfvol met koel kraanwater
  • doe de inhoud van het zakje in de pot en sluit deze af
  • stevig schudden
  • open de pot en vul hem verder tot de streep met koel kraanwater
  • sluit de pot en schud weer even flink
  • doe nu kokend water in de container tot aan de bovenkant van het roodgekleurde hulpstuk dat in de container is ingebouwd
  • zet de afgesloten en geschudde yoghurt pot in de container en sluit de container af
  • laat het geheel 8 – 12 uur staan bij kamertemperatuur
  • haal hierna de pot uit de container en zet hem in de koelkast om de yoghurt koud te laten worden (lauwe yoghurt is wat minder smakelijk tenslotte)
Je kunt nu zelf verder kiezen op welk moment de yoghurt wordt gegeten of verwerkt in een ander gerecht. De yoghurt is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Om een goed beeld te kunnen vormen, heb ik zelf vier smaken geprobeerd: Naturel (standaard yoghurt zonder toeters en bellen), Low fat Greek (goed tegen de eurocrisis), Greek’n coconut (met stukjes kokos) en Strawberry (aardbei).

Het resultaat stond zeker niet bij voorbaat vast. Mijn echtgenoot is een kritische yoghurt consument die eigenlijk niet zit te wachten op al te veel extra’s. Gewoon yoghurt en geen gedoe. Naast mijn eerder genoemde “ yoghurt trauma” ben ik zelf ook niet zo van de aardbeien in een supermarkttoetje. De verse vruchten vind ik natuurlijk wel heel prima.

Afijn, over smaak valt niet (of juist wel?) te twisten, maar dit product heeft me zeker over mijn weerzin tegen yoghurt heen geholpen. Het eindresultaat is erg verrassend en we hebben de pot iedere keer tot het allerlaatste leeg gelepeld. Een lekkere dikke yoghurt. De smaak is vol, maar ook fris en deed mijn man direct terugdenken aan de “Bulgaarse yoghurt” van vroeger. Ook de toevoegingen (kokos, aardbei) komen prima tot hun recht en smaken absoluut niet naar de kunstmatige rommel die je vaak in de supermarkt aantreft. De kokosvezeltjes in Greek’n coconut waren de eerste dag goed te proeven, de dag daarna waren ze volledig opgelost in de yoghurt.

Trouwens, niets let je natuurlijk om steeds lekker de smaak Naturel te nemen, de zakjes zijn gewoon los verkrijgbaar. Bij de standaard variant kun je dan zelf lekkere verse vruchten toevoegen, of wat je verder maar wil. De yoghurt is ook erg lekker om bij het ontbijt samen met zelfgemaakte Granola te eten. Of maak er een komkommersausje van: schep een in kleine stukjes of geraspte komkommer door een schaaltje yoghurt en breng op smaak met verse kruiden, peper en zout. Lekker bij gegrild vlees.

Alles op een rijtje:
De EasiYo yoghurt maker kost 19,99 per stuk en is te koop bij elke vestiging van “De Tuinen” in Nederland of via het internet in de “De Tuinen” webshop.

De prijs van de zakjes varieert van 2,99 tot 3,79 voor 1 liter yoghurt.

De plussen:
  • de yoghurt maker gebruikt geen stroom
  • stevige kunststof materialen, weinig toeters en bellen die dus ook niet stuk kunnen gaan.
  • gemakkelijk in het gebruik, handleiding op elk zakje
  • geen kunstmatige toevoegingen, glutenvrij
  • gezonde melkzuurbacteriecultuur
  • een heel goed eindresultaat, prima smaak, heerlijke yoghurt
  • yoghurt ook prima te verwerken in recepten

De minnen:
  • de zakjes zijn aan de prijs, 2,99 tot 3,79 voor 1 liter yoghurt is op zijn zachtst gezegd niet echt goedkoop
  • nog niet alle smaken waarmee de producent adverteert, zijn te koop in Nederland

Ik denk dat ik mijn echtgenoot eerdaags maar weer eens naar de winkel stuur voor een aantal zakjes en dat ik hem maar bevorder tot yoghurtmaker……….

12 opmerkingen:

Augusta zei

ik gebruik de yoghurtmaker van severin. Helaas wel met snoer, maar ik gebruik een starter van 150 gram griekse yoghurt (€ 0,40) en een pak volle melk ( € 0,55). Na 8 uur heb je een liter heerlijke dikke yoghurt. Dit alles zit in 7 kleine 1-persoons-potjes. Als er 6 potjes op zijn,meng je het 7e potje weer met een liter melk enz...

Ineke zei

Lekker! Zelf maak ik al jaren yoghurt en neem dan een portie (150 ml ) en maak daar weer nieuwe yoghurt mee. Dat doe ik 5 a 6 keer, dan neem ik weer een nieuw potje griekse yoghurt. Wel belangrijk is dat je echte yoghurt gebruikt, want ook daar gebruikt men veel nagemaakte fabrieks-yoghurt. Etiketten lezen is steeds belangrijker.
Fijne dag, Ineke

Lot zei

Deze yoghurtmaker heb ik paar weken geleden ook gekocht en de natural en griekse al gemaakt, erg makkelijk en lekker. Vorig jaar had ik in Frankrijk een pakje met 4 zakjes yoghurtbasis gekocht van het merk Also.fr. Ook daarmee heb ik geexperimenteerd en de smaak was lekker neutraal maar wel dun. De volgende keer maak ik het met halve liter. Ik weet niet meer wat de zakjes kostten volgende keer maar eens kijken als ik ze weer kan vinden.
Ook in Frankrijk een deegmachine gekocht, die staat nog daar in ons huis en ik had geen tijd hem uitteproberen, volgende vakantie gaat dat gebeuren en dan de workshopervaring bij Levine gebruiken.

Sandra Top zei

zo verleidelijk dit soort relatief goedkope apparaten, heb er ook bij gestaan maar nog even niet gekocht, maar staat nog zeker op mijn verlanglijstje. Zeer nu ik na googlen heb gevonden dat je niet per se zo'n duur easiyo zakjes hoeft te gebruiken om yoghurt te maken.
Kortom leuk cadeautje voor volgend jaar, eerst maar eens pizza en brood bakken..
groetjes Sandra Top

Marie zei

Met een paar eetlepels yoghurt en een liter halfvolle houdbare melk ( handwarm) in een thermosfles krijg je een lekkere standyohurt. Kost weinig en ook hier in geen toevoegingen. wat aardbeien uit de tuin en de vruchtenyoghurt is klaar voor nog geen 70 eurov cent

Christa zei

Ik doe het net als Marie: gewoon een liter houdbare melk warm maken, eetlepel yoghurt erin (van de bio winkel, minder is meer in het geval van yoghurt). De rest van die yoghurt vries ik in porties in. Ik giet de warme melk in een 1 liter thermoskan, lepeltje yoghurt erbij, 8 uur wachten, 2 eetlepels bewaren in een klein potje, de rest overgieten in een grote glazen pot en klaar is klara. Yoghurt op? Maak ik nieuwe met het kleine potje. Na een keer of 8, pak ik een klontje uit de diepvries, ontdooien. Idem met de melk. Zo heb ik geen extra apparaten nodig en altijd lekkere yoghurt in huis. Siroop, jam, fruit, hagelslagjes, noem maar op, het kan er allemaal door. Heerlijk!

Saskia zei

Ik lees hier de vele reacties op het zelf maken van yoghurt. Nu reist mij de vraag, heeft iemand ervaring met verse melk. Wij hebben hier vlakbij een melkboederij en ik wil gaan kijken of ik hier melk kan krijgen (kopen) om eens het een en ander mee uit te proberen. Zoals zelf de koffiemelk inkoken en dat soort dingen. En natuurlijk yoghurt. Ik ben namelijk nogal kieskeurig wat yoghurt betreft en koop nu regelmatig Turkse yoghurt van een specifiek merk omdat deze mooi vol van smaak is. Beetje honig en walnoten en ik ben een kwartiertje stil. Echt genieten.

Saskia zei

Bedoel natuurlijk honing. De honig zit ook vlakbij maar daar bedank ik voor!

Anoniem zei

Hoi Levine (en Saskia),
Je hebt een geweldig blog waar ik regelmatig een kijkje op neem en zelfs af en toe van bak met super resultaat!
Over de yoghurtmaker heb ik een kritische opmerking: ik maak zelf regelmatig yoghurt van een beetje bioyoghurt uit een pak met een (aantal) liter(s) verse koeienmelk van onze eigen koeien; geloof me, lekkerder is er niet! Iets uit een zakje aanlengen met water en vervolgens heb je yoghurt, klinkt me wat vreemd in de oren.Het kan niet anders dan bewerkt zijn. En je stukje begint met dat je oplettender bent t.o.v. pakjes en zakjes. Uit nieuwsgierigheid heb ik even gegoogled: http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/keuken/koelkasten/easiyo/real-yoghurtmaker/review
Wellicht interessant om te lezen.
Nogmaals dank voor al het lekkers dat je met ons deelt.
Hartelijke groeten,
mariëtte (die zoveel mogelijk kookt/bakt zonder E)

Levine zei

Dank Mariette voor je bericht en de complimenten, altijd leuk om te horen. Wij vinden de yoghurt lekker, heb onlangs nog weer een paar nieuwe zakjes gekocht. Ga binnenkort echter ook proberen zelf yoghurt te maken met een beetje bioyoghurt.

Anoniem zei

Mijn goed onderbouwde kritiek dat dit gewoon een gekocht reclamebericht is heb je blijkbaar verwijderd. Ik quote uit je mail:

"Ik heb mijn eerste reactie veranderd, maar wel in de hoop dat die eerste die je zou bereiken. Achteraf dacht ik dat een kortere uitleg voor op mijn blog beter was. Ik laat jouw en mijn reactie wel staan."

Wat de yoghurtmaker het niet eens met je beslissing??

Levine zei

Anoniem: ik heb nog nooit contact gehad met de yoghurtmaker!!!!!! En dit artikel is geen gekocht reclamebericht!!!!!!! Deze hele flauwe reactie en ook je eerdere berichten slaan nergens op en zijn niet van toegevoegde waarde bij dit artikel. Gelukkig zijn er ook nog lezers die mij wel serieus nemen.