22 mei 2012

Appelkruidcake met meringue

Er zijn van die recepten, die wil ik meteen uitproberen. Zo ook dit recept, ik ontdekte deze cake op de site van Food 52. Meteen maken paste niet in de planning, ik moest er een aantal dagen mee wachten. Mezelf kennende heb ik het recept gelijk uitgeprint en in de keuken gelegd zodat ik het niet kwijt kon raken ;-).

Hoewel dat direct uitprinten eigenlijk niet meer nodig is. Ik 'pin' tegenwoordig leuke recepten die ik wil onthouden en ooit eens wil maken op Pinterest. Zo raak ik nooit meer een recept kwijt :-). Tijdens surftochtjes op het internet 'pin' ik regelmatig iets bij. Het leuke is dat je ook 'boards' van andere 'pinners' kunt volgen en kunt 'repinnen'. Van het een komt vaak het ander en mijn verschillende 'boards' bevatten al een flink aantal recepten. Je kunt me ook volgen op Pinterest, klik daarvoor op de button 'Follow me on Pinterest' in de rechterkolom. Je kunt pinnen wat je wilt op je eigen boards, dat hoeven niet alleen recepten te zijn. Mijn zus bijvoorbeeld houdt helemaal niet van recepten, die pint weer hele andere dingen.

Terug naar de cake. Het is door de meringue iets meer werk dan een gewone cake, maar zeker de moeite waard. Zorg ervoor dat de kom waarin je de eiwitten stijf klopt brandschoon is, net als de gardes van de mixer. Ook mag er absoluut geen eigeel in de eiwitten zitten.

De cake blijft een paar dagen goed, je kunt hem gewoon op kamertemperatuur bewaren. Wij vonden hem de volgende dag nog lekkerder! Voor het serveren heb ik de meringuelaag met poedersuiker bestrooid.

Appelkruidcake met meringue

Voor de meringue:
  • 2 grote eiwitten
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 30 ml water
Voor de cake:
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 grote eidooiers
  • 1 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat/zuiveringszout
  • flinke snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel (of nootmuskaat)
  • 2 grote stevige appels, zonder schil en klokhuis. grof geraspt
  • 50 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt (optioneel)
  • 100 gram rozijnen (optioneel)
  • 270 gram patentbloem
Verder:
  • springvorm van 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Maak eerst de meringue:
Doe de eiwitten, suiker en water in een grote kom. Zet de kom op een pan met kokend water en zorg ervoor dat de bodem van de kom het water net raakt. Mix het mengsel met een handmixer op hoge snelheid tot stevige pieken, dit duurt 3 - 5 minuten. Haal de kom van de pan af en zet weg tot gebruik.

Cake:
Mix (met handmixer of platte klopper van een standmixer) de boter en de suiker licht en luchtig. Voeg de eidooiers toe en mix tot ze volledig opgenomen zijn. Roer er op de laagste stand van de mixer of met een spatel de baking soda, zout, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, appel, noten en rozijnen door. Schep er vervolgens voorzichtig de bloem door.

Schep het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad.

Appelkruidcake met meringue

Appelkruidcake met meringue

Verdeel de meringue gelijkmatig over het cakebeslag.

Appelkruidcake met meringue

Appelkruidcake met meringue

Bakken:
Bak de cake in 45 - 55 minuten gaar. Let erop dat de meringue niet te bruin wordt. Bedek zonodig de bovenkant met een vel aluminiumfolie.

Afkoelen en bewaren:
Zet de cake na het bakken op een rooster, verwijder na ± 15 minuten de rand en laat de cake verder afkoelen. Je kunt de cake ook warm eten, de meringue zal dan bij het snijden breken. Als je de cake tot de volgende dag bewaard kun de de cake snijden zonder de meringue te breken.

De cake blijft een paar dagen goed, je kunt hem gewoon op kamertemperatuur bewaren. Wij vonden hem de volgende dag nog lekkerder! Voor het serveren heb ik de meringuelaag met poedersuiker bestrooid.

Appelkruidcake met meringue

8 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Deze lijkt mij wel wat. Ik zal me ook eens aan pinterest wagen, want ik heb ook een hele map met recepten die ik ooit eens ga maken! Zo ook dit recept.
groeten, Caroline

Nell zei

Oww, dat ziet er effe appetijtelijk uit! Allekanaries .... Maar jij bent dan ook, net als Caroline, een heuse bak*ster* en ik (helaas) een bak-beet

Uit Paulines keuken zei

Hmm deze lijkt mij echt super lekker! Die workshoppers boffen maar :)

Marian zei

Wat een interessant recept! Ineens een heel ander soort appeltaart...lijkt me heel lekker!

Groetjes,
Marian

astrid zei

Meteen geprobeerd en meer dan goedgekeurd. Echt heerlijk en dat terwijl hij niet helemaal goed was; een deel van de meringue was teruggelopen. Maar het was zo een heerlijk caramelachtig sausje geworden. Bedankt voor dit recept.

zeeuws knoopje zei

Vandaag je taart gemaakt. Vond het vrij eenvoudig te maken. En hij is verrukkelijk!! Bedankt....

Caroline Brouwer zei

Hallo Levine,
Het is helemaal goed gekomen met mijn taart. Ik heb het recept ook op mijn blog geplaatst met een link naar jou. De taart is inderdaad de volgende dag veel lekkerder dan op de dag van bakken! Bedankt voor het recept!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hoi levine,
Ik heb vanmorgen bij Caroline van deze taart mogen proeven. Heerlijk!!!! Zal hier vast ook nog wel gemaakt gaan worden.

Groetjes, Wilma.