15 mei 2012

Appelcake met kaneel en chocolade

Appelcake met kaneel en chocolade

In mijn keukenkast staat een aantal mappen met uitgeprinte recepten die ik ooit op internet vond. In sommige kijk ik eigenlijk nooit, ze staan daar maar te staan. In een opruimbui vanmiddag besloot ik die mappen eens onder handen te nemen. Weg ermee! Toch eerst maar even kijken wat voor recepten erin zitten .......

Afijn .......... een kwartier later stond ik deze cake te maken :-).

Appelcake met kaneel en chocolade
Recept printen

Topping:
  • 25 gram suiker
  •  ¼ theelepel kaneel
  • 30 gram pecannoten (of walnoten), fijn gehakt

Cake:
  • 250 gram patentbloem
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout/baking soda)
  • ½ theelepel kaneel
  • snuf (vers gerapste) nootmuskaat
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 30 ml karnemelk
  • 125 gram appel, in blokjes
  • 50 gram pecannoten (of walnoten), grof gehakt
  • 45 gram mini chocolate chips of fijngehakte pure chocolade

Verder:
  • cakevorm van ± 21 cm, ingevet en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je na het bakken de cake er zo uittillen)

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Meng de ingrediënten voor de topping in een schaaltje door elkaar.

Meng bloem, zout, bakpoeder, natriumbicarbonaat, kaneel en nootmuskaat in een schaal door elkaar.

Mix de boter en de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) ± 5 minuten. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei geheel is opgenomen. Mix het vanille extract erdoor.

Voeg het bloemmengsel en de karnemelk in gedeelten en om en om toe. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Schep de appel, pecannoten en chocolate chips met een grote lepel door het cakebeslag.

Schep het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad. Strooi de topping erover.

Bak de cake in het midden van de oven in 50 – 60 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en til de cake dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen.

Bron: All Recipes 

1 opmerking:

Brenda (Kookt!) zei

Lijkt me een heerlijke cake levine!
Dit klusje ligt ook nog op mij te wachten.. Is een hele stapel. Blijf het maar uitstellen. Misschien kom ik er dit weekend aan toe? ;-)