08 april 2012

Franse kaneelbroodjes

Franse kaneelbroodjes

Het deeg van deze heerlijke krokante zoete kaneelbroodjes lijkt een beetje op croissantdeeg, het wordt ook een aantal keren gevouwen, maar deze broodjes zijn veel makkelijker te maken dan croissants. Dit deeg hoeft niet steeds tussen het uitrollen en vouwen door in de koelkast te rusten zoals bij croissantdeeg wel moet; het hoeft slechts 1 x te rusten in de koelkast.

Franse kaneelbroodjes

Deeg
  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 30 gram suiker
  • 9 gram zout
  • 300 gram volle melk, kamertemperatuur
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter, klontjes
Vulling
  • 200 gram ongezouten roomboter uit de koelkast
  • 100 gram suiker
  • 1 – 2 theelepels kaneel
Hieronder staat de werkwijze voor het kneden van het deeg in een standmixer, maar het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine of met de hand gekneed worden. Volg het recept dan verder vanaf de 1e rijs.

Deeg kneden in standmixer:
Doe tarwebloem, gist, suiker, zout en melk in de kom. Kneed met de deeghaak tot de bloem de melk heeft opgenomen, ± 3 minuten. Voeg dan de boter in klontjes toe. Kneed in nog 5 - 8 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg hoeft niet volledig ontwikkeld te zijn, met andere woorden: een mooi vliesje trekken lukt nog niet.

1e rijs:
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten tot dubbel volume rijzen.

Uitrollen en vouwen:
Stort het deeg op een licht met bloem bestrooide werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van 30 x 50 cm.

Franse kaneelbroodjes

Schaaf de koude boter met een kaasschaaf (of snijd met een scherp mes) in dunne plakjes. Verdeel de plakjes boter over 2/3 deel van het deeg.

Franse kaneelbroodjes


1e keer vouwen:
Vouw het deeg in 3-en: vouw de onderkant (het deel van het deeg zonder boterplakjes) van het deeg naar boven.

Franse kaneelbroodjes

Vouw nu de bovenkant (het deel met de boterplakjes) naar beneden (zoals een brief in 3-en).

Franse kaneelbroodjes

Je hebt nu drie laagjes deeg. Druk de naden met je vingers dicht.

Draai het deeg een kwartslag, de dichte vouw van het deeg ligt nu aan de linkerkant.

Bebloem zonodig de werkplek voordat je het deeg weer gaat uitrollen, het deeg mag er niet aan vastplakken.

Rol het deeg weer uit tot een lap van 30 x 50 cm. Als het deeg tegenstribbelt dek het dan af en laat het 5 – 10 minuten liggen voordat je verder gaat met uitrollen.

Franse kaneelbroodjes

2e keer vouwen:
Vouw het deeg weer in 3-en zoals bij de 1e keer vouwen. Je hebt nu weer drie laagjes deeg.

Franse kaneelbroodjes

Franse kaneelbroodjes

Rust:
Verpak het deeg in plastic folie en leg het (op een dienblad) 30 – 45 minuten in de koelkast.

Franse kaneelbroodjes

Vormen:
Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de plastic folie en leg het deeg met de dichte vouw aan de linkerkant (het is nu een kwartslag gedraaid ten opzichte van de 2e vouw) op een licht met bloem bestrooide werkplek. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 35 x 75 cm. Als het deeg tegenstribbelt dek het dan af en laat het 5 – 10 minuten liggen voordat je verder gaat met uitrollen.

Bestrijk de deegplak met een kwastje met water. Meng de suiker met de kaneel en strooi de kaneelsuiker over de deegplak. Laat de randjes aan de lange kanten van het deeg vrij.

Franse kaneelbroodjes

Rol het deeg vanaf een lange kant stevig op.

Franse kaneelbroodjes

Knijp de naad goed dicht en leg de rol deeg met de naad naar beneden op de werkplek.
Snijd de rol met een scherp mes of een deegsteker in plakken van ± 2,5 cm. Je kunt hier ook een flossdraad voor gebruiken.

Franse kaneelbroodjes

Druk met een bebloemde steel van een pollepel een gleuf midden in de deegstukjes. De randjes komen nu naar buiten.

Franse kaneelbroodjes

Leg de gevormde deegstukken met enkele centimeters tussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier of bakmatje. Als ze niet allemaal op één bakplaat passen verdeel je ze over meerdere bakplaten. Bak de broodjes dan achter elkaar.

Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).

2e rijs:
Laat de broodjes 30 – 45 minuten rijzen, ze hoeven niet helemaal in volume te verdubbelen.

Franse kaneelbroodjes

Bakken:
Bak de broodjes in ± 20 minuten gaar. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden tijdens het afkoelen knapperig. Laat ze op een rooster afkoelen.

Bakken in een Rofco oven:
Verwarm de oven voor op 210/220 °C. Bak de broodjes totdat ze gaat kleuren, ± 8 minuten, en draai dan de temperatuur terug naar 50 °C. Bak de broodjes in nog ± 12 minuten gaar.

27 opmerkingen:

Uit Paulines keuken zei

Wat een prachtige howto en wat een heerlijke broodjes! Hele fijne pasen. Ik heb al genoten van zelfgebakken brood ;)

Martine zei

Mmm, ik krijg er trek van. Wat zien deze broodjes er lekker uit. En wat een duidelijke instructie. Ik heb die heerlijke cake met kaneel en chocolade inmiddels op mijn blog gezet http://duizenden1dag.blogspot.com/2012/04/cake-met-kaneel-en-chocolade.html. Dankjewel!

Cor. zei

Hallo Levine...
Helemaal duidelijk hoor,toen ik deze broodjes op het "broodnodige" forum zag,kende ik ze terug van mijn vroegere vakopleiding en heb ik daar de werkwijze al uitgelegd.
En er tevens bij verteld dat je er op dezelfde manier nog een variatie van kunt maken,door de deeglap ipv. met kaneelsuiker te bestrooien,met slappe amandelspijs te bestrijken.
Dan worden de broodjes Amandelluxe genoemd.

Brenda (Kookt!) zei

Hoi Levine,

Ik heb nog nooit zelf gebakken brood gegeten of gemaakt. Moet ik snel eens doen!
Ik ga je blog in de gaten houden en zal je ook bij mijn links toevoegen.

Groetjes Brenda

Rachel zei

YUM! Niet een beeetje lekker; ze zijn heeerlijk :-)
Ik heb ze (zoals Cor aangaf - bedankt voor de tip) met amandelspijs gemaakt en ik wil ze nu ook graag proberen met kaneel en suiker.
Bedankt voor dit lekkere en leuke recept want het was ook nog eens erg leuk om ze te maken/vormen!

Angelika zei

En vanmorgen heb ik deze geproefd. Heerlijk!

Lot zei

Zou dit ook kunnen met geraspte kaas? Denk het wel, ga het in ieder geveal proberen, aan de smaak kan weinig mislukken met goed deeg en gesmolten kaas.

Levine zei

Vast wel, maar dan zou ik er minder suiker in doen, in het deeg bedoel ik.

Levine zei

Brenda: er staat inmiddels ook een link naar jouw blog op mijn blog :-).

Brenda (Kookt) zei

Dank je levine! :-)
Leuk dat jullie zondag de TeaLab houden! Ik kan niet die kant op komen (is voor mij wel dichtbij).
Succes en veel plezier!

Anoniem zei

beste levine,

waarom scheurt mijn deeg open? De boter komt er dan ook uit.. Wat doe ik verkeerd?

Groetjes,
Broodlievhebber

Levine zei

Broodliefhebber: dat kan verschillende oorzaken hebben: verkeerde bloem, deeg te warm, boter te warm, te snel willen werken. Je moet het deeg rustig uitrollen, als het tegenstribbelt wacht je even. De gluten "relaxen" dan weer en na de rust is het deeg makkelijker uit te rollen. Laat de deegroller het werk doen, niet het deeg wegduwen, dan gaat het scheuren.

Anke zei

Net de broodjes gebakken! Ze zijn heerlijk. Het was best een klus om ze mooi de oven in te krijgen, maar door de goede uitleg is het helemaal gelukt! Bedankt voor dit fijne recept!

Levine zei

@Anke: graag gedaan en goed te horen dat ze goed gelukt zijn :-).

Anoniem zei

heb ze gemaakt!! wel even een werkje maar resultaat is heerlijk!
Ze zien er wel iets anders uit maar zijn heel luchtig en NIET droog!
Bedankt

Anoniem zei

een klein vraagje, voor hoeveel broodjes is dit recept ongeveer?

Levine zei

Als je de lap uitrolt tot het formaat zoals beschreven in het recept 25 -30 stuks

Anoniem zei

dankuwel voor de info

Unknown zei

De broodjes zijn geweldig! Echt heel lekker en veel eer van je werkt. Deze ga ik zeker vaker maken.
Vraag: kan je de ongebakken broodjes ook invriezen? Het lijkt me heerlijk om er zondag ochtend een paar af te bakken.

Groeten Joel

Levine zei

Joel: ja dat kan, dan moet je ze direct na het vormen invriezen. 's nachts laten ontdooien in koelkast op bakplaat (goed afdekken), eventueel ook nog even laten rijzen buiten de koelkast en afbakken.

Ik vries ze afgebakken in en "piep" ze dan voor het serveren even op in een hete oven.

Unknown zei

Levine: bedankt voor de reactie. Ik heb zojuist de helft in de vrieser gelegd. De andere helft staat in de oven!

Joel van Staalduinen zei

Ervaring: Invriezen werkt prima (zie vorige reactie). Bij het ontdooien loopt er wel een siroop van suiker en kaneel uit de broodjes, maar het eindproduct blijft verrukkelijk! De vriezer is leeg en een verse lading is alweer gemaakt.

Debby zei

Wat een overheerlijke broodjes! Ik was bang dat dit een beetje te gecompliceerd was voor mijn bakkunsten, maar dankzij de beschrijving alles gelukt. Alleen de geur is om van te watertanden.
Bedankt voor weer een heerlijk recept!

Levine zei

Leuk te horen Debby dat ze goed gelukt zijn!

Karien zei

Lekker hoor! En gemaakt in de niet-kneden variant ook nog eens snel om te maken.

Smurfje zei

Hallo Levine,
Intussen 2x gemaakt. De smaak is verrukkelijk, maar beide keren zijn de broodjes plat. Tijdens het bakken zakken ze in elkaar. Wat doe ik fout?

Levine zei

Bij mij zijn ze ook wat platter na het bakken, zie de foto bovenaan. Als ze echt plat worden dan heb je ze waarschijnlijk te lang laten rijzen of ze hebben op een te warme plaats gestaan.