20 januari 2012

Ondertussen in de keuken van Levine (1)

In mijn vorige bericht vertelde ik over mijn plannen voor 2012 en daarna was het 10 dagen stil. Stil op mijn weblog ja, maar niet in mijn keuken.

In het kader van heel veel bakken en koken, elke week minstens twee nieuwe recepten uitproberen en uit ieder kookboek in mijn boekenkast waar ik nog nooit iets uit heb gemaakt minstens 3 gerechten maken heb ik sinds 1 januari 15 nieuwe recepten uitgeprobeerd. Geen slechte score! En het mooie is dat niet één van de gerechten tegenviel. Allemaal voor herhaling vatbaar.

Ik heb drie recepten gemaakt uit de Delicious januari 2012. Eindelijk weer eens een Delicious waar ik iets mee kan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vorig jaar – ook uit het oogpunt van bezuinigingen – mijn abonnement heb opgezegd omdat ik me niet meer kon vinden in de inhoud. Het kwam te vaak voor dat ik er helemaal niets uit maakte. Teveel van hetzelfde, teveel lam en linzen, teveel gerechten die niet mijn smaak waren.

Hebben jullie even? Hieronder in willekeurige volgorde een opsomming van alle nieuwe gerechten en broden die ik sinds 1 januari gemaakt/gebakken heb.

Worteltajine met kip (Delicious januari 2012)
Naast wortel en kip krijgt deze schotel zijn smaak door rode ui, ras el hanout (kruiden), gedroogde vijgen en amandelen. Ik heb een tajine, maar heb dit keer mijn braadpan gebruikt. De foto heb ik met de iPad gemaakt, met de app Instagram. Kwaliteit laat wat te wensen over, maar lekker was het wel!

Worteltajine met kip

Tarte Flamiche met paprika-tijmdeeg (Delicious januari 2012)
Een hartige taart met een vulling van uien, spek of pancetta, eieren, slagroom en gruyère. Het paparikapoeder en tijm in de bodem heb ik vervangen door Provençaalse kruiden.

Pastaschotel met pancetta en Taleggio (Delicious januari 2012)
Macaroni met ham en kaas, maar dan anders. De kaassaus wordt met Taleggio gemaakt. In de vulling verder gebakken ui en uitgebakken pancetta. Soms breekt nood wetten of kan ik me moeilijk helemaal aan een recept houden: de penne heb ik vervangen door macaroni (nee niet die van Honig!) en de Taleggio door Fontina. Erg lekker, we hebben met z'n 3-en de hele schaal leeg gegeten! Excuses voor de slechte foto, even snel genomen met mijn iPhone.

Pasta met pancetta en taleggio. Aanvallen!

Pecannoten-karameltaart (Delicious december 2011)
In deze Delicious staat een interview met Yvette van Boven en geeft ze verschillende recepten uit haar nieuwe boek Winter prijs. Deze taart is een droom voor zoetekauwen: een zoete bodem en daarop een mengsel van eieren, boter, basterdsuiker, golden syrup en slagroom en daar weer bovenop licht geroosterde pecannoten. Het golden syrupmengsel karamellisseert in de oven. Heerlijk, wie wordt daar nou niet blij van! Precies het recept gevolgd, ook de in het recept genoemde baktijd. Volgende keer bak ik de taart 5 minuten langer.

Pecannoten-karameltaart van Yvette van Boven

Zabaglione (Home Made van Yvette van Boven)
Het boek Home Made is uitgeroepen tot het kookboek van het jaar 2010 en is onlangs in vertaling verschenen in Australië, de VS, Engeland en Canada. Prachtig boek, leuk om te lezen en nog leuker om uit te koken. Zabaglione is helemaal niet moeilijk om te maken, je moet alleen wat geduld hebben. Ik heb als smaakmaker Marsala gebruikt, Vin Santo kan ook. Om te dopen hadden we er lange vingers bij. Tip: serveer dit heerlijke nagerecht na een lichte maaltijd. De foto is van erbarmelijke kwaliteit, genomen in een vrij donkere kamer met mijn iPhone.

Zabaglione

Pastei met kip en prei (Spatels & Stiletto's van Ravinder Bhogal)
Troostvoedsel. Lees hier meer over dit leuke boek + het recept van deze heerlijke pastei.

Een wokgerecht met paksoi
Het recept hiervan ben ik inmiddels alweer uit het oog verloren. Ik heb het vast op één van de stapels recepten gelegd die ik nog moet uitzoeken. Als ik het weer gevonden heb kom ik erop terug.

Kip uit de slowcooker / Crockpot Chicken a l'Orange
Het recept van deze makkelijke kipschotel vond ik op de website van Kayotic Kitchen. Een kind kan de was doen. Je snijd kipfilet in grote stukken (of je gebruikt kipstukken met bot voor nog meer smaak), maakt een saus van ketchup, sinaasappelmarmelade, sojasaus, bruine basterdsuiker, sesamolie, knoflook, verse gember, rijstazijn, tabasco en eventueel 5-kruidenpoeder en mikt vervolgens alles in de slowcooker. Deksel erop en slowcooken maar. Als de kip gaar is – na zo'n 4 - 5 uur – bindt je de saus met wat maizena of aardappelmeel. Lekker met rijst en boontjes. In de tijd dat het vlees in de slowcooker gaar wordt kan je allemaal andere leuke dingen doen, je hebt er namelijk geen omkijken naar.

Country French-style Bread (Artisan Baking van Maggie Glezer)
Top recept! Geen discussie over mogelijk. Het recept kun je hier vinden. 100% zuurdesembrood.

Country French-Style Bread

Pain au Levain (Local Breads van Daniel Leader)
Ook alweer een heerlijk zuurdesembrood uit één van mijn favoriete bakboeken. Lichtbruin brood omdat er zowel in de desem als in het hoofddeeg zelf – naast tarwebloem – volkorenmeel en een beetje roggemeel wordt verwerkt.

Pain au levain - zuurdesembrood

Auvergne Crown (Local Breads van Daniel Leader)
Een heerlijk desembrood voor bij een kop soep of een salade in de vorm van een kroon c.q. rond met een gat in het midden. Ik was pas 's middags begonnen met het maken van dit brood en pas 's avonds laat was het zover gerezen dat het de oven in kon. In mijn haast helemaal vergeten in te snijden. Dat mocht de pret van het opeten niet drukken!

Auvergne Crown

Pane coi Santi (Artisan Baking van Maggie Glezer)
Alweer een heerlijk brood uit dit boek. Net als het Country French-style Bread een 100% zuurdesembrood. Het is gevuld met walnoten en rozijnen. Lekker stevig brood, niet voor mietjes ;-).

Pane coi santi

Roommastellen/Roombroodjes (Basic Brood van Frank Deldaele)
Bekentenis: ik heb op één dag 5 (of waren het er 6) van deze broodjes naar binnen gewerkt (niet allemaal achter elkaar hoor ….). Ik kon er niet vanaf blijven! Deze broodjes worden gemaakt met het basisrecept voor zachte luxekoeken. 1 minpuntje aan het basisrecept is dat er te weinig vocht in gebruikt wordt wat resulteert in een stug bijna onhandelbaar deeg. Ik heb daarom meer vocht (melk) toegevoegd om een soepel, maar toch stevig deeg te krijgen. Het deeg mag ook weer niet te slap worden anders kan je geen mooie 'bakjes' maken waar de banketbakkersroom in gespoten wordt. De banketbakkersroom wordt meegebakken en nadat ze uit de oven komen worden de broodjes bestrooid met poedersuiker. Een recensie van het boek Basic brood boek is hier te vinden).

Roombroodjes

Volkorenbrood met zonnebloempitten
Eén van de 'uitprobeersels' voor mijn boek. Ik ben niet zo'n 100% volkorenbroodfan, maar dit brood vond ik toch wel stiekem erg lekker :-).

100% volkorenbrood met zonnebloempitten

Royal Crown Tortano (Artisan Baking van Maggie Glezer
Niet helemaal nieuw dit recept, ik heb het al vaker gemaakt. Ik bakte dit brood precies 6 jaar geleden voor het eerst. Erg lekker. En ik vind het nog steeds een wonder dat je met zo weinig gist zo'n mooi brood kunt bakken. Er zit welgeteld 1/16 (ja, je leest het goed) theelepel droge gist in!

Royal Crown Tortano


Verder heb ik ook nog 'gewoon' gekookt (ja, ook aardappelen, vlees, groenten) en broden en broodjes gebakken die ik regelmatig maak, die tellen dus niet mee. Hoe vaak ik de melkbroodjes op onderstaande foto heb gebakken weet ik niet meer, ben allang de tel kwijt. Het zijn in ieder geval de meest gebakken broodjes in mijn keuken!

Een mand met zachte witte melkbroodjes :-).

Deze stokbroden met roggedesem en heel veel zaden en pitten zijn de op 1 na meest gebakken broden in mijn keuken. Ik heb ze meer dan 100 keer gebakken en heel veel mensen hebben dit brood tijdens de workshops geproefd, ik serveer ze altijd tijdens de lunch. Er is niemand die dit brood niet lekker vindt. Mensen geven zich spontaan op voor de workshop stokbrood als ze het eenmaal geproefd hebben! Het gekke is dat ik er niet 1 goede foto van heb.

Stokbrood met zaadjes

Wat ben ik ijverig geweest :-). Zou ik dit tempo het hele jaar volhouden? Ik vrees het ergste ......

13 opmerkingen:

Angelika zei

Ha, erg leuk zio'n overzicht!!

miranda groen zei

leuk om jou ervaring met de delicious recepten te lezen. heb zelf ook een abonnement en heb net als jou afgelopen jaar ook vaak gedacht: dit is geen recept voor mij......vooral met linzen, bulgur coucous enzo...das niet echt mijn smaak maar goed hou toch wel het blad want ik vind het ook weer een stukje ontspanning als ie op de deurmat valt!! fijn weekend gr miranda

lie zei

Echt super, je bent te bewonderen. Heb ook een abonnement op delicious, en ja ik zou er ook veel meer uit moeten klaarmaken. Maar vind het zalig om in dit blad te bladeren.bele

itspec55 zei

Klopt wel, ik heb je een hele tijd niet gezien, hahahaha

Mirjam zei

Ik had een 3 maanden abbo genomen als proef, en net de verkeerde maanden denk ik want het stond me ook niet zo aan....

Levine zei

Die itspec55 toch .......beetje mopperen, maar ondertussen heeft hij wel alles mee helpen opeten!

Onder de knotwilg zei

Mmmmmm! Ga morgen ook weer lekker aan de bak! Hier niet echt bijzondere dingen uitgeprobeerd, maar bekende recepten in onze nieuwe houtkachel-oven, ook erg leuk om te experimenteren!

Groetjes Tineke

Chris zei

Momenteel helemaal geen tijd om uitgebreid te koken en door mijn kookboeken te spitten (helaas). Maar toch misschien de delicious van januari aanschaffen? Ik heb het abonnement al anderhalf jaar gelelden opgezegd en ook na het kerstnummer van 2011 dacht ik nog steeds: niks nieuws, niks lekkers en niks niks. Heb de delicious van kerst 2007 opgeduikeld. Toen was het nog nieuws, lekkers en veel veel!

Brigitte zei

Het water komt me in de mond,na het zien van zoveel lekkers in de vroege ochtend ;-D

Lisette zei

Hier dezelfde ervaring met Delicious. Ik heb het 2 jaar geleden veranderd in Koken & Genieten. Daar pak ik wel heel vaak naar terug. Ook de ovenhits
special nr.4 is een groot succes. Inmiddels foto's genomen van veel lievelingsgerechten zodat ik ze via mijn ebook in de keuken kan maken. Ben bang dat mijn tijdschriften anders straks onleesbaar zijn. Mis alleen wel een index in januari over het jaar ervoor. Toch nog eens navragen of die te krijgen is.

Staan hierboven trouwens een aantal lekkere dingen en die roombroodjes ga ik zeker ook eens proberen.

Linda zei

hallo Arden, erg leuk om je ervaringen met nieuwe recepten te lezen. Lees zeer regelmatig je website en probeer ook je recepten. Ik ben benieuwd waar het recept staat van je melkbroodjes. Deze zien er ook erg lekker uit.

Linda

Levine zei

Linda: zie http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2010/06/zachte-witte-broodjes-5.html

Anoniem zei

heb je ook het recept van de royal crown? Kzou hyem graag proberen!