28 januari 2012

Boerenappelcake

Een tijdje geleden kocht ik het boek Appeltaart van Janneke Philippi. Ik zag het liggen net nadat het uitgekomen was, bladerde het door en was verkocht (en het boek ook!). In het boek 70 originele, unieke, authentieke, slanke en veelzijdige varianten. De recepten zijn stuk voor stuk zeer maakbaar en bij ieder recept staat een mooie foto en vaak ook een (variatie)tip.

Inmiddels heb ik een aantal recepten met groot succes uitgeprobeerd. Deze boerenappelcake is makkelijk om te maken, snel klaar en – heel belangrijk – erg lekker!

Ik gebruik mijn KitchenAid of Bear Teddy Varimixer met de platte klopper om het beslag te maken.

Boerenappelcake

Boerenappelcake
  • 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 225 gram suiker
  • snuf zout
  • 3 eieren
  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 3 eetlepels/45 ml melk
  • 2 (grote) handappels
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • poedersuiker
Extra nodig:
  • keukenmachine of mixer met gardes
  • bak- of brownievorm (28 x 18 cm) bekleed met bakpapier

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met 200 gram suiker en een snuf zout zacht. Klop één voor één de eieren erdoor.
  2. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de (meng)kom en mix tot een glad beslag. Meng tot slot de melk erdoor. Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
  3. Schil de appels, snijd ze in blokjes en schep ze om met 25 gram suiker en de kaneel. Strooi de appelblokjes over het beslag.
  4. Bak de appelcake in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen, stuif er flink poedersuiker over en snijd de cake in mooie blokjes.
Variatietip: vervang de helft van de appel door stukjes ananas en bestrooi de cake met een mengsel van poedersuiker en geraspte kokos.

Bakken in een Rofco oven:
verwarm de oven voor op 160 °C. Zet het bakblik op de hete steen en bak de cake 20 minuten. Draai de temperatuur terug naar 50 °C en bak de cake in nog 25 minuten goudbruin en gaar. NB: als je een springvorm of vorm met losse bodem gebruikt leg dan een vel bakfolie op de steen voordat je de vorm in de oven zet of zet de vorm op een bakplaat. Het zou toch zonde zijn als er vet uit de vorm op de steen lekt!

10 opmerkingen:

valeria zei

Altijd als ik iets zoek of als ik iets wil weten of als ik denk van hmm is dit een goed boek? Dan kom ik bij je terecht :) En omdat ik laatst al zat te kijken bij ECI omdat ik een paar bonnen heb die ik wil verzilveren kwam ik dit boek ook tegen en nu zie ik dat het goede en lekkere recepten zijn? Super!! Ik ga meteen bestellen :) Bedankt!!

Karin zei

Ziet er heerlijk uit zeg. Ik denk dat ik zo nog even aan de slag ga. Heb zin om wat te maken dus dat komt goed uit!

Groetjes karin xx

Rachel zei

Heerlijk recept! Ik heb twee taarten gemaakt; een met appel en een met ananas/kokos en ze waren allebei erg lekker.
Ik vroeg mij alleen af of je wel zeker weet dat er 10 gr. bakpoeder in moet? Vond het al veel toen ik het las en helaas proef je het ook een beetje (bittere smaak op je tong :-( ) Misschien dat ik het de volgende keer met zelfrijzend bakmeel kan/zal maken?
Bedankt voor dit leuke recept!

Levine zei

Rachel: ja, 10 gram bakpoeder klopt. Ik proef het gelukkig niet.

Mayken zei

Hmmm, Rachel heeft wel gelijk, vind ik. Ik maakte deze cake aanvankelijk met 6 gram bakpoeder (met 200 gram bloem maakt dat immers zelfrijzend bakmeel) en een volgende keer met 10 gram. De eerste cake was lekker maar niet super gerezen, de tweede was meer gerezen waardoor de appelstukjes meer in de cake zaten, maar had inderdaad een bijsmaakje. Ik denk dat ik er een volgende keer tussenin ga zitten. Verder een supermakkelijke, fijne cake. Ik zal hem nog heel vaak maken!

ijda zei

Ziet er heerlijk uit, maar hoe te bakken in een gewone oven ??

Levine zei

Ijda, je hebt het recept niet helemaal gelezen want het staat er toch echt in, zie de tekst bij nr 4

ijda zei

Nou ja zeg, kheb het gewoon niet gezien. Ga hem straks maken. Dankjewel hoor ! Zal volgende recepten eerst 3x lezen voor ik iets vraag ... ;)

Levine zei

Ijda: bakze! Het is 1 van onze favorieten :-)

Hendrik Willem zei

Levine ik heb deze appeltaart van het weekend gebakken en ik vond hem erg lekker maar na twee dagen smaakt hij nog beter.Aanstaande weekend bak ik hem weer maar dan doe ik er een appel meer in dan proef je iets meer appel waar ik van houd maar dit is personelijk maar maar met al een geweldig recept.