22 december 2011

Bladerdeegtaartjes met paddenstoelen

Paddenstoelentaartje

Deze paddenstoelentaartjes zijn makkelijk om te maken en verrassend lekker. Je kunt ze als lunchgerecht serveren of – maak ze dan iets kleiner - bij de borrel of als voorafje.

Het recept vond ik in de laatste Elle Eten van dit jaar. Ik kon het niet laten en heb er wat aan geknutseld. In Elle Eten is het een vegetarisch gerecht, ik heb er nog wat pancetta aan toegevoegd èn ik heb meer paddenstoelen gebruikt. In de Elle eten wordt het een hoofdgerecht genoemd voor 4 personen, maar dan zit je elkaar na het eten nog wel aan te kijken.

Wie weet ga ik deze taartjes wel met kerst of oud en nieuw serveren, maar dan in een kleinere versie. Ook bak ik dan de bodems en de paddenstoelen alvast voor, dat scheelt weer werk voordat je ze wilt gaan serveren. De taartjes hoeven dan alleen nog even de oven in om warm te worden. Hoe je de kleinere bodems maakt en voorbakt staat in het recept bij de Bladerdeegtaartjes met ui, tomaat en Munsterkaas. Ook erg lekker trouwens!

Bladerdeegtaartjes met paddenstoelen
  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 500 gram gemengde paddenstoelen, in plakjes
  • 100 gram pancetta of gerookt spek, in reepjes
  • 35 gram boter
  • 35 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 1 bosje platte peterselie, fijn geknipt
  • 1 teen knoflook, fijn gehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 1 ei, losgeklopt
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een licht bebloemd werkvlak uit tot een lap. Snijd er (met behulp van bijvoorbeeld een schaaltje) vier cirkels van 15 cm Ø uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat nog even in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een diepe koekenpan en smelt de boter erin. Bak de reepjes pancetta op halfhoog vuur uit en schep ze uit de pan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze ± 5 minuten op hoog vuur, tot al het vrijgekomen vocht verdampt is. Doe de reepjes pancetta er weer bij en maak het geheel op smaak met zout en versgemalen peper. Neem de pan van het vuur en schep de Parmezaanse kaas, peterselie en knoflook door de paddenstoelen.

Kerf voor een opstaande rand elk deegrondje met een bot mes op 1 cm van de rand in (voorzichtig, snij het deeg niet helemaal door). Schep een kwart van het paddenstoelenmengsel op het midden van elke deegbodem. Kwast de rand in met ei.

Bak de taartjes in 20 minuten gaar en lichtbruin. Direct serveren.

3 opmerkingen:

Jeroen Wolff zei

Ze waren heerlijk!!! Bedankt

Amanda zei

Ziet er heerlijk uit!

Mijn complimenten voor je website, heel leuk om op rond te neuzen en erg leerzaam!

Iris zei

Hoi Levine,

Ik heb ze gewoon met een vierkant plakje bladerdeeg gemaakt. Lekker makkelijk en de smaak was prima.
We hebben ervan gesmuld.

Fijne jaarwisseling.