10 november 2010

Bloemkool gratin

Bloemkool gratin

Bloemkool en ik ......... we zijn niet echt vriendjes. Zo af en toe en voor de broodnodige variatie zet ik het op tafel, maar ik ben er eigenlijk nog steeds niet achter of ik het wel lekker vind. Er moet in ieder geval een kaassausje overheen want zonder vind ik er helemaal niks aan.

Het recept van onderstaande bloemkoolschotel uit de oven komt uit het nieuwe boek 'Around my French table' van Dorie Greenspan. Inderdaad ......... de Dorie Greenspan van 'Baking, from my home to yours', één van mijn favoriete bakboeken.

Ook met deze bloemkool gratin scoort ze bij mij en bij mijn tafelgenoten. Lekker!

Bloemkool gratin
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 100 gram gerookt ontbijtspek, in reepjes
  • 45 gram bloem
  • 5 grote eieren, los geklopt
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml volle melk
  • zout en versgemalen peper
  • versgemalen nootmuskaat
  • 90 gram Gruyère, vers geraspt
  • ovenschaal, dik ingevet met boter
Verwarm de oven voor op 230 °C.

Snijd de bloemkool in roosjes. Kook de roosjes in gezouten water net beetgaar. Laat ze niet te gaar worden, ze garen nog na in de oven.

Giet de roosjes af in een vergiet, spoel ze af met koud water om ze af te koelen. Laat uitlekken en dep ze vervolgens droog met een stukje keukenrol.

Bak terwijl de bloemkool kookt de reepjes ontbijtspek in een droge koekenpan bruin, maar niet knapperig. Haal uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.

Leg de bloemkoolroosjes in de ovenschaal en verdeel er de reepjes spek over.

Doe de bloem in een schaal en mix er met een garde de los geklopte eieren door. Voeg de melk en de slagroom toe en roer goed door elkaar. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng er 60 gram van de geraspte Gruyère door. Schenk het mengsel over de bloemkool en het spek. Schud de schaal even zodat de saus tussen de roosjes terecht komt. Verdeel er de resterende Gruyère over.

Zet de schaal op een bakplaat in het midden van de oven en bak de bloemkool gratin in ± 25 minuten gaar en goudbruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen. Laat de schotel een minuut of 5 staan voor het serveren.

Restjes kunnen in de koelkast bewaard worden en de volgende dag worden opgewarmd in de oven.

4 opmerkingen:

Amelie zei

Ziet er heerlijk uit! Zeker eens proberen..
Liefs Amelie

Marjoke zei

Ja, gerookt spek, eieren, room en kaas; daar maak je straatstenen nog lekker mee.
Maar eerlijk is eerlijk..het ziet er erg lekker uit en dat is het vast ook.

Anoniem zei

De hele familie heeft gesmuld, zonder uitzondering. Een hele prestatie, Levine, voor een gezin met drie jonge moeilijke etertjes en een puber die zelfs straatstenen lust. ;)

Levine zei

Goed te horen dat het bij jullie ook in de smaak viel :-)