Vorig jaar bakte ik een overheerlijke Kerststol met marsepein. Afgelopen weekend heb ik deze stol weer gebakken, maar nu met amandelspijs. De vulling heb ik ook iets veranderd. In plaats van sukade heb ik bigareaux gebruikt en de pistachenoten vervangen door amandelen. Vlak voor het bakken heb ik het deeg bestreken met een mengsel van losgeklopt ei en wat melk en bestrooid met geschaafde amandelen.
Kerststol/krans met amandelspijs
Deeg:
- 550 gram tarwebloem
- 14 gram droge gist
- 50 gram suiker
- 9 gram zout
- mespunt piment
- geraspte schil van 1 kleine citroen
- 85 gram zachte ongezouten roomboter, in stukjes
- 250 ml melk, lauwwarm
- 1 groot ei, losgeklopt
- 85 gram rozijnen
- 50 gram gedroogde cranberries
- 50 gram gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
- 50 gram bigareaux, in stukjes
- 4 eetlepels/60 ml bruine rum
- 50 gram amandelen, gehakt
- 300 gram amandelspijs + 1 eetlepel losgeklopt ei
- losgeklopt ei
- 1 eetlepel melk
- geschaafde amandelen
- poedersuiker
Doe de bloem, gist, suiker, piment en geraspte citroenschil in de kom van een standmixer. Voeg de klontjes boter toe en wrijf met je vingers of met de platte klopper door het bloemmengsel. Voeg de melk en het ei toe en meng met de platte klopper door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem kleven.
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Laat afgedekt in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 37 x 17 cm.
Meng de gekonfijte sinaasappelschil, bigareaux en amandelen door de rozijnen en cranberries (als het goed is hebben de rozijnen en cranberries alle rum opgezogen, zo niet laat dan eerst uitlekken en dep droog).
Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met de deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer. Kijk voor foto's van deze handeling bij het recept voor de Kerststol met marsepein.
Laat het deeg afgedekt ± 15 minuten rusten en rol het dan uit tot een lap van ± 55 x 16 cm. Als het deeg tegenstribbelt laat het dan tussen het uitrollen een paar minuten afgedekt rusten.
Maak de amandelspijs aan met 1 eetlepel losgeklopt ei en maak er een rol van (een paar cm korter is dan de deeglap). Leg de amandelspijs in het midden van de deeglap en rol het deeg op.
Leg de deegrol met de naad naar beneden op een met bakpapier of bakmatje bekleedde bakplaat. Maak er vervolgens een cirkel van. Druk de uiteinden goed op elkaar en "plak" met wat losgeklopt ei aan elkaar. Zet in het gat in het midden een rond ingevet bakblik van ± 12 cm (of gebruik een leeg conservenblik), dan blijft de ring mooi van vorm.
Dek het deeg af en laat het 30 - 45 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met geschaafde amandelen. Bak de stol in het midden van de oven in 35 - 40 minuten gaar en bruin. Dek zonodig na ± 20 minuten af met aluminiumfolie. Laat afkoelen op een rooster. Bestrooi voor het aansnijden/serveren met wat poedersuiker.
De stol kan ingevroren worden.
5 opmerkingen:
Ziet er weer superlekker uit!
Ik bakte onlangs kleine kerststolletjes en voegde ook pistache nootjes toe... het maakt echt het verschil!
Hallo,
Wat ziet er toch weer heerlijk uit.
Ga ik zeker voor kerst uitproberen.
Geef je niet een keer een dagje bakken weg met allerlei zoete lekkernijen.
Blijf nog lang van alles genieten.
Afgelopen week de cocoscake gebakken,heerlijk.
groetjes Hilda
Ziet er erg mooi en erg lekker uit Arden !
inmiddels al vele malen gemaakt en een enorm succes. Ik woon in italie en mijn familie en Nederlandse collga's vinden de krans heerlijk.
Leuk te horen Willemijn!
Een reactie posten