25 november 2009

Pasta met paddenstoelen en mascarpone

Pasta met paddenstoelen en mascarpone

Door te variëren met verschillende soorten paddenstoelen smaakt deze pastaschotel iedere keer weer anders. Ik heb er shiitakes en cantharellen in gebruikt.

Pasta met paddenstoelen en mascarpone
Recept printen
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram broodkruimels*
  • 400 gram pasta, bijvoorbeeld pappardelle
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 450 gram gemengde paddenstoelen
  • zout, versgemalen peper
  • 60 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels gesnipperde bieslook
*broodkruimels maken: korstjes van een paar sneetjes (oud) wit brood af snijden, de sneetjes in kleine blokjes snijden en in een keukenmachine tot kruimels malen.

Smelt 15 gram boter in een hapjespan/diepe koekenpan. Voeg de broodkruimels toe en bak ze al omscheppend in 4 - 5 minuten knapperig. Doe de broodkruimels over op een bord en veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier.

Kook de pasta beetgaar. Giet af, maar vang ± 2,5 dl van het kookvocht op in een maatbeker.

Verhit intussen in dezelfde pan als waar de broodkruimels in gebakken zijn de resterende boter. Fruit de ui op middelhoog vuur ± 5 minuten. Voeg de knoflook en de paddenstoelen toe, breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper en bak de paddenstoelen al omscheppend in ± 5 minuten zacht en bruin. Voeg de slagroom toe, roer de aanbaksels los en laat de room inkoken tot er 1 eetlepel over is. Roer de mascarpone en 180 ml kookvocht van de pasta erdoor. Breng aan de kook en laat op laag vuur doorkoken tot een romige saus ontstaat.

Roer de pasta erdoor en laat op laag vuur goed warm worden. Voeg als de saus te dik is nog wat kookvocht van de pasta toe.

Schep de pasta op (voorverwarmde) borden en garneer met de broodkruimels en bieslook.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van Food&Wine

4 opmerkingen:

Johan zei

Hallo Arden,

Vandaag gemaakt en met succes. Erg lekker en niet moeilijk.
Groet,
johan

Culinaire Allegaartjes zei

lijkt me een zeer goed combinatie
ga ik zeker eens uitproberen

Anoniem zei

Hallo,
Ik heb gisteren de speculaascake met amandelspijs en sin.appel gebakken.
Heerlijk gewoon en ik ga weer bakken want hij is al weer op.
Wij hebben altijd veel aanloop,dan gaat het altijd hard.
Wanneer komt er weer een recept om iets lekkers te bakken?
Ik ben meer een banketbakster.hi,hi.
Ik wil niet al te onbeleefd zijn,hoor,maar ze kloppen echt tot in het uiterste.

Tot lezens weer.
groetjes van Hilda

Anoniem zei

Die laatste zin klopt niet want ik bedoel of u me niet te brutaal vindt om bakrecepten te vragen.
En je wekt het hele lijstje gewoon af en je snapt het gewoon.

Hilda