16 december 2009

Fruitcake met sinaasappel

Fruitcake met sinaasappel

Deze cake is een echte topper! Een heerlijke cake voor de komende feestdagen en het makkelijke is dat je hem al ruim van tevoren kunt bakken. Hoe langer deze cake staat hoe lekkerder hij wordt. Ik heb de cake goed ingepakt - eerst weer in de bakvorm , daarna in een dubbele laag aluminiumfolie en vervolgens in een grote plastic zak - vier dagen laten staan voordat ik hem heb aangesneden. Ik was aangenaam verrast door de smaak en de structuur. Fris en vol van smaak en absoluut niet droog. Wil je deze cake langer dan 1 week bewaren bestrijk hem dan weer met het het sinaasappelglazuur (zie recept hieronder) of met vieux, cognac of rum en pak hem vervolgens weer goed in.

Fruitcake met sinaasappel

Vulling:
 • 240 gram gedroogde cranberry’s
 • 240 gram 'ready to eat' gedroogde abrikozen, in stukjes
 • 120 ml vieux, cognac, rum
 • 280 gram bigareaux
Cake:
 • 225 gram ongezouten zachte roomboter
 • 400 gram suiker
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • geraspte schil van 1 sinaasappel (of ¼ theelepel sinaasappelolie)
 • 4 grote eieren
 • 500 gram patentbloem
 • 240 ml vers geperst sinaasappelsap
 • 150 gram pecannoten, grof gehakt
Glazuur:
 • 80 ml vers geperst sinaasappelsap
 • 65 gram suiker
Verder:
 • 2 cakevormen van ± 25 cm, 2 kleine tulbandvormen of 1 grote (Amerikaanse inhoud 12 cups) tulbandvorm, ingevet
 • poedersuiker om te bestrooien

Doe de cranberry’s samen met de abrikozen en de drank in een magnetronbestendige schaal. Dek af en verwarm 2 minuten op 500 W, roer door elkaar en zet weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 160 °C.

KitchenAid/standmixer of handmixer: mix boter, suiker bakpoeder, zout en geraspte sinaasappelschil in ± 5 minuten licht en luchtig (gebruik bij de KitchenAid/standmixer de platte klopper). Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Mix na het laatste ei zeker nog 5 minuten tot een luchtig geheel.

Voeg de bloem en sinaasappelsap in gedeelten en om en om toe. Begin en eindig met bloem. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de (stand)mixer.

Voeg de gewelde cranberry’s en abrikozen met vocht, de bigareaux en de pecannoten toe en roer er voorzichtig doorheen.

Schep het beslag in de ingevette bakvorm(en). Bak de cake(s) in 50 – 90 minuten gaar en lichtbruin (50 minuten voor kleinere cakevormen, 90 minuten voor een grote tulbandvorm). 1e 60 minuten onderin de oven en daarna in het midden. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen.

Maak intussen het glazuur: meng het sinaasappelsap met de suiker, af en toe roeren zodat de suiker volledig oplost. Laat op kamertemperatuur staan tot gebruik.

Haal de cake(s) uit de oven, laat ± 15 minuten op een rooster afkoelen en stort ze dan uit het bakblik op het rooster. Bestrijk de cake(s) met een kwastje met het glazuur, ga door tot alle glazuur op is.

Laat de cake(s) volledig afkoelen en verpak dan (in het bakblik) in aluminiumfolie en dan in plastic. Laat de cake minstens 24 uur staan voor het aansnijden. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker. In dunne plakjes snijden, de cake is erg machtig.

Bron: aangepast recept van King Arthur Flour

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh dat ziet er lekker uit! Ik ga het ook maken.
@ ik heb 2e witbroodrecept gemaakt (met patentbloem helaas, omdat ik op dit moment niets anders heb) maar het is me toch gelukt! Heel erg bedankt Arden.

Anoniem zei

Beste Arden. Ik heb een vraag over : KitchenAid/standmixer of mixer: mix boter, suiker, bakpoeder, zout en geraspte sinaasappelschil in ± 5 minuten licht en luchtig (gebruik bij de KitchenAid/standmixer de platte klopper" Als ik de platte klopper gebruik duwt het de suiker en de boter alleen voor zich uit en wordt het nooit een smeuïge massa. Dat lukt me alleen met de ouderwetse mixer met 2 haken. Kun je me uitleggen hoe jou dat wel lukt met een platte klopper? Fijn dat je weer regelmatig wat online zet. Ik begon je echt te missen. Groet, Rijk

Levine zei

Hallo Rijk, ik ben eigenlijk een beetje verbaasd over je vraag. Bij mijn KitchenAid gaat het eigenlijk altijd probleemloos boter en suiker licht en luchtig kloppen. Ik begin op stand 2 en verhoog dan naar 4 of zelfs 6. De boter moet zacht (maar ook weer niet TE zacht) zijn. Af en toe schraap ik tussendoor de wanden schoon en mix dan weer verder. Het gaat eigenlijk altijd perfect en er ontstaat zo een mooie massa.
Is je boter niet te stevig als je beging? En gebruik je roomboter of margarine?

Anoniem zei

piep, heb met veel interesse je kerstcake gezien en gelezen, fraaie foto........alleen vraag ik me af wat de groene fruitjes zijn die op de foto staan???
Ik vind ze niet in de ingredienten....zijn de bigareaus rood en groen misschien???

knuf culimieke

http://blog.seniorennet.be/culimieke/

Levine zei

Dat zijn inderdaad bigareaux, ik heb groen, gele en rode bigareaux gebruikt.

Jimmy zei

Dit jaar toch niet de stol van Mrs Kostyra (die ook super was) maar ik wil deze fruitcake eens gaan proberen! Alleen 1 vraagje hierover: je noemt het zelf even en in het originele recept staat het ook, bij langer bewaren regelmatig bestrijken met het glazuur of de drank... Als er al een laag glazuur op zit dan komt daarna toch niets meer erdoor? Of wordt dat glazuur toch langzaam opgenomen? Ik wil deze vanavond maken voor Kerst... Thanks!

Levine zei

Hallo Jimmy, ik heb het "glazuur" genoemd, maar het is geen glazuur in de zin dat het de cake afdekt. Het is vloeibaar en trekt helemaal in de cake. Als je hem vanavond voor kerst gaat maken hoef je hem verder niet meer voor die tijd te bestrijken met drank of het sinaasappelglazuur. Succes en prettige feestdagen!

Jimmy zei

Hij is gelukt, behalve dat ik hem te snel uit de tulbandvorm stortte waardoor hij in 2en gegaan is... Waardoor straks elk plakje vanzelf in 2en ligt.

angezien ik na het vullen van de tulbandvorm nog wat over had heb ik ook nog een kleine springvorm gevuld en die was alvast heerlijk!

Katinka zei


Beste Arden,
Dit is wat een oudere post, maar oh wat een geweldig recept. Ik heb de cake nu minstens 4x gemaakt. Het is mij tot dusver niet gelukt om de cake 24 uur te bewaren voor het aansnijden :)

Zonde om alleen voor de feestdagen te maken. Deze cake kan altijd.
Ik gebruik overigens geen bigareaux maar ander gedroogd fruit. Ziet er minder kleurrijk uit maar de smaak is geweldig!

Samantha zei

Hallo. Afgelopen week dit recept gemaakt en verdeeld over 2 kleine tulbanden: eentje om te testen en eentje voor Kerstavond. De testversie was een groot succes! Ben benieuwd of de andere (na enkele dagen rusten) nog lekkerder gaat zijn. Bedankt voor het recept 😀