03 september 2009

Kaneelbroodjes (2)

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

We hebben gesmuld van deze broodjes. Vers uit de oven - wel eerst iets laten afkoelen - het lekkerst. Invriezen - zonder glazuur - gaat ook prima. Ook heel lekker om te gebruiken in dit overheerlijke toetje: broodpudding.

Kaneelbroodjes

Deeg:
  • 550 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 240 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 125 gram zachte ongezouten boter
  • 2 grote eieren, los geklopt
  • 60 gram krenten
  • 60 gram rozijnen
Vulling:
  • 60 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 - 1½ eetlepel kaneel
Afwerking en glazuur:
  • 20 gram ongezouten boter, gesmolten
  • poedersuiker
  • vanille extract
Verder:
  • 2 ingevette ronde bakblikken/springvormen van ± 22 cm, ingevet
    (ik heb twee lage ronde aluminiumvormen gebruikt)
Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de krenten/rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten/rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten/rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat ze wellen in heet water, laat uitlekken en dep ze goed droog.

Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe tarwebloem, gist, suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4 minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een soepel deeg.

Krenten en rozijnen toevoegen: stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de krenten en rozijnen erover. Vouw het deeg in 3-en. Druk weer plat en nogmaals vouwen. Herhaal dit vouwen tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.

1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit gelijkmatig over de deeglap.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Rol het deeg vanaf een lange kant op.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Druk de naad aan de onderkant goed dicht.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 14 gelijke stukken.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Verdeel de deegrolletjes met de snijkant naar boven ± 1,5 cm uit elkaar over de bakblikken. Bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

2e rijs:
Laat afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven kunnen zet dan 1 bakblik met deegrolletjes, goed afgedekt, in de koelkast. De rijs wordt zo vertraagd. Haal het bakblik uit de koelkast op het moment dat het eerste bakblik de oven in gaat en laat op het aanrecht verder rijzen.

Bakken:
Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar. Bak het tweede bakblik zodra het deeg goed gerezen is.

Laat op een rooster ± 10 minuten afkoelen. Maak intussen het glazuur door poedersuiker met wat water en een klein beetje vanille extract los te roeren. Druppel met een lepel over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen. Als je de broodjes in een springvorm hebt gebakken verwijder dan na het glazuren de rand.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Eet smakelijk!

32 opmerkingen:

Valentine zei

Heerlijke broodjes! Lijken een beetje op bolussen.. Vandaag van de helft van het deeg koffiebroodjes gemaakt (met banketbakkersroom en extra rozijnen ipv boter suiker en kaneel). Ook lekker om eens te proberen. Dank voor recept!

Crownedshame zei

ken je deze misschien eens maken met iets van chocolad eipv de basterdsuiker? ik zie vaak zo'n broodjes maar 'k weet niet precies hoe het chocoladegedeelte gemaakt wordt...

Anoniem zei

Wat een fantastisch goed recept!
Ik heb ze vandaag gemaakt en ze waren heerlijk!
Ga zeker meer recepten van deze site proberen.
Hartelijk dank voor dit recept!

Rachel zei

Wij hebben zojuist heerlijk gegeten van deze broodjes! Een waar feest.

Judith zei

Wat een héérlijk recept!! Heb het vanavond gemaakt en we zitten nu allemaal te genieten van een vers, klef broodje! Heel erg bedankt voor dit recept!

Margo de Cuisinier zei

Eindelijk eens een goed recept en wat duidelijk beschreven zo met de foto's! Van te voren had ik bedacht om de 2e in te vriezen, maar ik moet zeggen dat het de vriezer niet gehaald heeft....
Bedankt!

Levine zei

Margo: goed te horen dat ze in de smaak zijn gevallen :-))

Anoniem zei

Ha Levine
Even een algemene vraag, waar kan je die "wegwerp" bakvormen kopen die jij gebruikt ?
Gr ijda

Levine zei

IJda: ik koop ze bij de Sligro (groothandel).

Echt eten, puur koken zei

Heerlijk, ik heb ze net gemaakt en we hebben staand in de keuken met het hele gezin al lopen proeven en snoepen, zo lekker zijn ze....nu gaan ze de vriezer in, zijn voor de lunch zaterdag....

Anoniem zei

Zojuist in de oven gezet in australie. Ik ga ze dit weekend meenemen naar vrienden die Frans zijn en denken dat ze De beste zijn in pastries. Bedankt. ik ga deze site meer gebruiken. :)

Marja zei

Wat een heerlijke broodjes!! Super leuk om te maken, wat is het toch grappig om daarna je eigen gemaakte broodjes op te eten...
Deze gaan we zeker vaker maken, dank voor het delen van dit recept!

Groet,
Marja

Laurine zei

Deze broodjes zijn om je vingers bij op te eten!!
Ik had er 7 in 1 blik en dan nog 3 en 4 stuks in 2 kleinere blikken. Ook leuk om weg te geven zo'n groepje van 3 of 4. Wat ik dus heb gedaan. De ontvangers protesteerden helemaal niet ;)
Wat ik me afvraag Levine: als ik die 'rol' van jou zie, maar ook vaak andere degen, dan glimt het altijd zo. Is dat van het ingevette werkvlak of is het zo vochtig of?? Bij mij glimt het niet zo namelijk.

Levine zei

Laurine: goed te horen dat de broodjes een succes waren :-). Dat glimmen kan komen doordat ik de werkplek met een klein beetje olie had ingevet, maar kan ook door het licht op de foto komen.

Beppie zei

Een feest om te eten en het hele huis ruikt heerlijk...!
Een fantastisch recept, thanks!!

Anoniem zei

Hoe kan je de deeg in een broodmachine maken

Levine zei

Je kunt hiervoor de deegstand gebruiken of alleen deeg laten kneden en dan verder gaan met 1e rijs zoals beschreven. Boter ook pas toevoegen zoals staat beschreven.

Anoniem zei

Hallo Levine.
Graag wil ik deze broodjes gaan bakken. Kan het deeg ook met de hand gekneed worden? Ik heb namelijk geen kitchen aid of andere machine om het kneden over te nemen.
Bij veel van je recepten staat het erbij, hier niet, daarom ben ik nu aan het twijfelen.
Vriendelijke groet,
Els

Levine zei

@Els: ook dit deeg kun je met de hand kneden. Succes!

Inge zei

Beste Levine, als beginnend broodbakker ben ik super gelukkig met jouw recepten. Ik heb al verschillende broden gebakken (altijd met spelt en vaak gemengd met boekweit/haver en/of roggemeel), en het lukt altijd! de resultaten zijn wel wisselend, maar ik begrijp steeds beter hoe het werkt :-).

Vandaag heb ik deze kaneelbroodjes gemaakt, echt superlekker! De kids konden niet stoppen met eten :-).

Ik heb in plaats van basterdsuiker Gula Java gebruikt (liever geen geraffineerde suiker) en zou het liefst geen melk gebruiken.... Kan dat vervangen worden door water, of wordt het deeg daar erg minder van?

Zo niet, ook geen probleem, gelukkig hebben we geen allergieën, maar om andere redenen, dus ook met melk zou ik ze af en toe blijven maken ;-)

Alvast bedankt voor je reactie, vriendelijke bakgroet,

Inge

Levine zei

Inge: leuk om te horen dat je gelukkig bent met mijn recepten :-). Als je water wilt gebruiken kan dat, gebruik dan 15 - 20 gram minder. De broodjes worden dan iets minder zacht en de smaak zal ook iets minder vol zijn.

Marijn zei

Een super-recept Levine! Echt heerlijke broodjes. Dank voor het recept. grMarijn

Mariëlle in de Keuken zei

Ze zijn héérlijk!

Ingvild zei

Ik heb me laten vertellen dat je gist eerst even moet mengen met wat suiker en water of melk en dan pas de rest van de ingredienten moet toevoegen, met name het zout. Omdat zout het gist dood slaat. Maar ik zie in jouw recept dat je alles meteen mengt. Hoe zit het dan met dat gist verhaal ?

Geweldige recepten trouwens, net je site ontdekt, dat wordt
een feest :-)

Levine zei

Instant/droge gist hoeft niet eerst opgelost te worden. Doe ik met verse gist trouwens ook niet. Suiker is niet nodig. Zout mag er gelijk bij. De werking van gist wordt idd aangetast door zout maar dat gebeurt niet zo snel hoor.

Unknown zei

Hi Levine. Ik ben van Curaçao en na veel zoeken voor een zachte kaneelbroodjes recept, ben ik deze tegengekomen. Ik had dit recept gisteren uitgeprobeerd. En ik moet zeggen dat het heerlijk is. En het blijft zacht de dag na het bakken. Enige wat ik anders heb gedaan is de rozijnen samen met het mengsel van bruine suiker met kaneel samenrollen na de 1ste rijs. Dus tussen de naden vindt je een laagje bruine suiker met kaneel en de rozijen..heerlijk. In Curaçao noemen we deze broodjes pandushi ( of met rozijnen of met geraspte kokos vlokken) ik zal zeker meer van je recepten uitproberen.

Unknown zei

Sorry. Mijn naam is Elly. 😊

monique zei

In dit recept gebruik je melk. Dit kan ik vanwege allergie niet gebruiken. Wat beveel je me aan als vervanger. Water, amandelmelk of kokosmelk?

Anoniem zei

Welk merk bloem gebruik je hiervoor?

Siesie zei

Dag Levine. Deze kaneelbroodjes heb ik al eerder gemaakt, en met groot succes. Kan ik deze broodjes ook laten overnachten en de volgende morgen bakken? Ik stel mij voor om het te maken tot na het vormen. Deegrolletjes in de bakblikken, met roomboter bestrijken en dan in de koelkast bewaren tot de volgende ochtend. Ik vermoed een uur of twee op temperatuur laten komen en dan afbakken? Ik heb het nog nooit gedaan en twijfel een beetje. Alvast hartelijk dank.
Siesie

Siesie zei

Dag Levine. Deze kaneelbroodjes heb ik al eerder gemaakt, en met groot succes. Kan ik deze broodjes ook laten overnachten en de volgende morgen bakken? Ik stel mij voor om het te maken tot na het vormen. Deegrolletjes in de bakblikken, met roomboter bestrijken en dan in de koelkast bewaren tot de volgende ochtend. Ik vermoed een uur of twee op temperatuur laten komen en dan afbakken? Ik heb het nog nooit gedaan en twijfel een beetje. Alvast hartelijk dank.
Siesie

Betty zei

Deze broodjes gisteravond gemaakt en voor de narijs in de koelkast gezet. Vanochtend bestreken met de boter en afgebakken! Wat waren ze verrukkelijk!!!😁 Ook heel fijn die duidelijke uitleg en foto's!