10 september 2009

Appelcake

Helaas ........ geen foto van deze lekkere cake. Hij was in een mum van tijd tot de laatste kruimel opgesnoept.

Ik had geen karnemelk in huis en heb in plaats daarvan zure melk gemaakt. Uitleg hoe je dit kunt maken staat in het recept. Voor de appels heb ik Gala's gebruikt, maar iedere andere friszure appel kan gebruikt worden. In plaats van kaneel heb ik "apple pie spice" gebruikt, nog een souvenier uit NYC.

Appelcake
Recept printen

Cakebeslag:
  • 115 gram zachte roomboter
  • 200 gram suiker
  • 60 ml karnemelk (of zure melk*)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 280 gram patentbloem
  • 1 theelepel kaneel (of apple pie spice)
  • snuf zout
  • 2 appels, geschild en geraspt
  • 70 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt
  • 75 gram rozijnen
* zure melk: doe ¾ theelepel citroensap of azijn in een maatbeker en vul aan met melk tot 60 ml. Laat 5 minuten staan voordat je het gaat gebruiken.

Kruimellaag:
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 30 gram patentbloem
  • 30 gram koude roomboter, in blokjes
  • 25 gram walnoten of pecannoten, fijn gehakt
Maak eerst de kruimellaag: doe de basterdsuiker, de bloem en de blokjes boter in een schaaltje. Snijd met twee messen of met een pastryblender de boter door de suiker en de bloem tot kruimels ontstaan. Of wrijf met je vingers de boter door de suiker en de bloem. Meng de noten erdoor. Zet in de koelkast tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een cakevorm van ± 23 cm licht met boter in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je na het bakken de cake er zo uit tillen en beschadigd de kruimellaag niet tijdens het lossen).

Mix de boter met een mixer of platte klopper van een standmixer ± 30 seconden. Voeg de suiker toe en mix totdat boter en suiker gemengd zijn. Voeg de karnemelk/zure melk en het bakpoeder toe; mix tot alles gemengd is. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Voeg het vanille extract toe. Voeg bloem, kaneel en zout toe; mix tot alles gemengd is. Roer de geraspte appels, noten en rozijnen erdoor.

Schep het beslag in de vorm. Strijk met de achterkant van een lepel glad. Strooi de kruimellaag erover.

Bak de cake in 60 - 65 minuten in het midden van de oven gaar. Een in het midden van de cake gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.

Laat de cake ± 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen en op rooster verder laten afkoelen.

Eet smakelijk!

10 opmerkingen:

Jessica zei

Ik heb alle ingrediënten voor deze appelcake in huis en ben van plan om het voor dit weekend te gaan bakken. Ben benieuwd.

Toch nog een vraagje, ik gebruik bakpoeder in zakjes. Heb ik aan 1 zakje genoeg?

Levine zei

Aan 1 zakje heb je genoeg, zit meer dan 2 theelepels in. Wat je overhoud goed dichtgevouwen en droog bewaren.

Succes met bakken :-).

Unknown zei

Ik snap dat die foto niet meer gemaakt kon worden ;-) Heerlijk was ie!
Alleen bleven mijn kruimels er niet zo goed op plakken. Brokkelden al af bij het snijden.

Jelle zei

Heb de cake deze week gemaakt en was heerlijk, beetje kruimelig. Alweer bedankt. Groetjes, Jelle

Estelle zei

Ik wil deze cake gaan maken.
Waarom zit er karnemelk in? Maakt het dat niet zuur?

Levine zei

Estelle: is weer eens iets anders dan gewone melk .... en de cake krijgt een mooie structuur en nee de karnemelk maakt de cake niet zuur.

Hetty zei

Vandaag deze cake gemaakt. Hij smaakt op zich prima, is alleen nog al klef. Klopt dit? Of de volgende keer langer in de oven.

Hetty zei

Vandaag deze cake gemaakt. Hij smaakt op zich prima, is alleen nog al klef. Klopt dit? Of de volgende keer langer in de oven.

Levine zei

Hetty, nee de cake hoort niet klef te zijn.

Debby zei

Heerlijk, deze cake! Na al een heleboel broden van je te hebben gebakken, is ook dit recept een absolute blijver. Ik ga de volgende keer in Nederland weer even basterdsuiker inslaan, want dat kennen ze hier niet. Heb je eventueel een alternatief?
Bedankt hè!