28 oktober 2008

"Roggebrood" met pecannoten

Roggebrood met pecannoten

Ik heb dit brood "roggebrood" genoemd, maar het is geen roggebrood zoals wij het kennen als het donkere sappige roggebrood. Het brood moest nou eenmaal een naam hebben en omdat er roggebloem in verwerkt is heb ik het "roggebrood" genoemd...... Het is een wit brood met zoals al gezegd een deel roggebloem en een deel tarwebloem en als extra smaakmaker geroosterde pecannoten. Door de noten eerst te roosteren in een droge koekenpan of in een airfryer komt de smaak nog beter tot zijn recht.

Roggebrood met pecannoten

"Roggebrood" met pecannoten

  • 190 gram roggebloem
  • 420 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patentbloem/Patent extra)
  • 5 gram instant gist
  • 370 gram water, 20 - 25 °C
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 20 gram Lyle's golden syrup of honing
  • 11 gram zout
  • 60 gram geroosterde en grof gehakte pecannoten
  • broodbus van 30 x 11,5 x 9 cm, ingevet
Werkwijze deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Tip: Vet je handen als je het deeg uit de machine haalt in met een beetje olie dan plakt het niet aan je handen. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af (bv met een douchemuts). Laat het deeg in ± 60 - 75 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 
Na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen. Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakvorm. 

2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in ± 60 - 75 minuten rijzen tot bijna dubbel volume. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 °C. Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en goudbruin. Het brood is gaar als de interne temperatuur ± 95 °C is. Dit kun je meten met een digitale kernthermometer.

Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Arden,
kan ik in dit recept roggemeel nemen i.p.v. roggebloem? Hier is alleen meel te koop.In de natuurwinkel zeggen ze dat bloem niet bestaat, maar op internet staat het wel.
Het lijkt mij een lekker brood.

Levine zei

Hallo Iris, dat kan wel, maar dan wordt het wel een heel ander brood. Dit is een "wit" brood omdat er tarwebloem en roggebloem is gebruikt. Ga je dat vervangen door roggemeel (= volkoren) dan krijg je een bruiner brood. Ik zou het zelf dan anders doen, bijv. 550gram tarwebloem en 60 gram roggemeel

Hedwig zei

Supermegalekker broodje! Net nog een beetje lauw gegeten met een stukje brie. Ik heb wel melasse gebruikt ipv gold syrup.