26 oktober 2008

Appel-abrikozentaart met amandelspijs

Appel-abrikozentaart

Een rijk gevulde taart met een vulling van appel, abrikozen en amandelspijs en op smaak gebracht met kaneel, gemberpoeder en vanille extract. Volgens de proevers een heerlijke taart.

Appel-abrikozentaart met amandelspijs

Deeg:
  • 400 gram patentbloem
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 250 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
Vulling:
  • 1 kilo appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ruime theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 80 gram amandelen, grof gehakt
  • 250 gram half gedroogde abrikozen (ready to eat)
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
Verder:
  • springvorm 26 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
  • 1 ei, losgeklopt
  • geschaafde amandelen
Appel-abrikozentaart

Deeg:
Zeef de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout boven een grote kom. Voeg de blokjes boter toe en roer erdoor. Snijd de boter met twee messen of een pastryblender door het bloemmengsel. Voeg het ei toe en roer erdoor met een vork. Kneed er snel met een koele hand een samenhangend deeg van. Verdeel het deeg in 2 stukken: een groot stuk (2/3 van het gewicht) voor de bodem en zijkant en een kleiner stuk (1/3 van het gewicht) voor de bovenkant. Leg het deeg - verpakt in plastic folie - minstens een ½ uur in de koelkast om op te stijven.
NB: het deeg kan ook in een foodprocessor worden gemaakt of je kunt de boterblokjes met je vingertoppen door de bloem wrijven.

Vulling:
Schil de appels, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes overdwars in plakjes. Meng de appelpartjes met citroensap, kaneel, gemberpoeder, custardpoeder, suiker, vanille extract en amandelen. Snijd de abrikozen in stukjes en meng door het appelmengsel.
Verkruimel de amandelspijs boven een kom en meng met het ei en de geraspte citroenschil.

Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vormen:
Laat het deeg als het langer dan een half uur in de koelkast heeft gelegen in ± 30 minuten op kamertemperatuur komen.

Kneed het grote stuk deeg snel door en rol op een bebloemde werkplek uit tot een ronde lap. Bekleed de springvorm met het deeg tot bovenaan de rand. In plaats van uit te rollen kan het deeg ook met de hand in de vorm uitgedrukt worden.

Strijk de amandelspijs uit over de bodem met de achterkant van een lepel. Verdeel het appelmengsel erover en druk iets aan.

Rol het kleine stuk deeg uit, snijd er een cirkel uit die precies op de bovenkant van de taart past. Leg het deeg op het appelmengsel, druk de rand aan. Bestrijk met het losgeklopte ei. Rol het restdeeg uit en steek er met een vormpje figuurtjes uit en leg die op de bovenkant. Bestrijk de figuurtjes ook met ei. Strooi er als laatste wat geschaafde amandelen over.

Bakken:
Bak de taart in het midden van de oven in ± 60 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster, verwijder de rand van springvorm na ± 20 minuten.

Appel-abrikozentaart


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik wil hem echt maar echt uitproberen.HET ZIET HEERLIJK UIT! hmmm:).Een vraagje als ik hem een keer maak en met je link in mijn blog publiceer met een Turkse versie.kan dat?
laat me a.u.b weten
deturkserecepten.blogspot.com
Emel

Levine zei

Hallo Emel, de taart is ook erg lekker :-). En natuurlijk mag je als je de taart gebakken hebt het recept in het Turks + de link naar dit recept op je blog zetten. Succes met bakken!

Anoniem zei

Het is inmiddels ruim drie jaar nadat dit recept is geplaatst, maar ik heb afgelopen weekend deze appeltaart voor het eerst gebakken. Het recept heb ik gehalveerd en een springvorm van 20 cm gebruikt. Verder nog een beetje rum en stukjes sinaasappelschil toegevoegd. Werkelijk heerlijk fruitig appeltaartje geworden!
Jacquelien

Levine zei

Jacquelien, ik maak deze appeltaart ook nog steeds graag. Altijd een succes :-)