09 april 2008

Speltbrood met sesamzaad

Speltbrood met sesamzaad

Speltbrood met sesamzaad
Recept printen
 • 240 gram lauwwarm water
 • 10 gram droge gist
 • 360 gram halfvolle lauwwarme melk
 • 30 ml (2 eetlepels) honing
 • 15 gram suiker
 • 55 gram zachte ongezouten roomboter
 • 500 gram tarwebloem
 • ± 480 gram speltmeel
 • 25 gram geroosterde sesamzaadjes (reformwinkel)
 • 19 gram zout
 • 2 broodbussen van ± 22,5 x 12,5 cm (9 x 5 inch)
Afwerking
 • geroosterde sesamzaadjes
Werkwijze KitchenAid
Los de gist in de kom van de KA op in het water. Laat 2 minuten staan. Voeg de melk, honing, suiker, roomboter en de tarwebloem toe. Met houten lepel of platte klopper doorroeren.

Voeg het speltmeel, sesamzaadjes en zout toe. Met kneedhaak in ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel deeg kneden dat van de wanden loslaat. Voeg nog wat speltmeel toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

Kom invetten met wat olie, deeg tot bal vormen en in de kom doen, 1 keer keren zodat alle kanten bedekt zijn met olie.

Afgedekt 45 minuten laten rijzen. Het zal dan waarschijnlijk nog niet in volume verdubbeld zijn. Lucht eruit drukken, weer tot bal vormen en terugdoen in kom. In 45 - 60 minuten tot dubbele volume laten rijzen.

Deeg op ingevette werkplek storten en in 2 gelijke delen verdelen. Bol van maken en afgedekt 20 minuten laten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Ieder stuk deeg tot lap uitdrukken, even breed als de bakvorm. Stevig oprollen en naad dichtdrukken. Met water besproeien en door sesamzaadjes rollen.

Met naad naar beneden in ingevette bakblikken leggen. In ± 60 minuten tot bijna dubbele volume laten rijzen. Deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Tijdens de 2e rijs de oven voorverwarmen op 190 ºC. Broodbussen op bakplaat zetten en op de onderste (of middelste) richel in de oven schuiven. Oven direct terugdraaien naar 180 ºC.

Bak de broden in ± 40 minuten gaar en bruin. De interne temperatuur is dan ± 95 ºC. Direct lossen en op een rooster laten afkoelen.

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er heerlijk uit!
Kun je het deeg ook met de BBM maken? En vanaf waar moet je dit recept dan weer volgen?

Arden zei

Ja, je kunt het deeg ook in de bbm maken.
1. Volg het recept vanaf de 1e alinea, doe dit in een aparte kom. Voeg dat het speltmeel, sesam en zout toe. Met lepel door elkaar roeren en dan overdoen in de bbm. In ± 10 minuten tot een soepel deeg kneden. Dan verder het recept volgen (overdoen in ingevette kom, 45 minuten laten rijzen enz.)

Moniek zei

Hoi Levine,

Ik heb een vraagje over dit heerlijk brood. Ik heb dit namelijk al een x-aantal malen gemaakt, maar ik vind het eind resultaat erg kruimelig, smaak is goed en houbaarheid ook, wat kan ik nog veranderen dat het minder kruimelig wordt?
Alvast bedankt.

Moniek

jolly zei

Hallo, het lijnzaadspeltbrood en de 100% speltbroden staan al bij de favorieten, ze zijn goed gelukt, nu wil ik graag een 100% sesamspeltbrood bakken, kan ik bij dit recept de tarwe voor speltbloem vervangen?
Ik heb de speltmeel en de speltbloem van de Lonneker molen :-)

Levine zei

Ja hoor, dat kan. Hou er rekening mee dat je misschien iets minder vocht moet toevoegen: hou 15 ml achter. Bakze!