21 april 2008

Runderstoofpot met bier

In deze heerlijke stoofpot heb ik nu eens een keer geen wijn gebruikt, maar bier. En wat voor bier: Het Kanon van Grolsch. Bier met een volle smaak en een alcoholpercentage van maar liefst 11,6%! Door het hoge alcoholpercentage is het een gevaarlijk bier om te drinken, door de wat zoetige smaak die in de verte wat doet denken aan kaneel drinkt het namelijk vlot weg. Maar pas op, zelfs notoire bierdrinkers vallen na een aantal glazen van dit bier als kegels van hun barkruk........ In deze stoofpot kan het echter geen kwaad, de alcohol verdwijnt namelijk tijdens het koken, alleen de smaak blijft over. In plaats van Het Kanon kan ook een stevig donker Belgisch (abdij)bier worden gebruikt.

Runderstoofpot met bier
Recept printen
  • 1 kilo (magere) runderlappen
  • zout, peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 450 gram uien, in dunne halve ringen
  • 250 gram worteltjes, in plakjes
  • 6 stukjes gedroogde tomaat (uit een zakje, niet uit potje op olie), in reepjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 25 gram bloem
  • 5 dl Grolsch Kanon of donker Belgisch (abdij)bier
  • 2 laurierblaadjes
  • paar takjes verse tijm
Laat het vlees eerst minstens een half uur op temperatuur komen. Snijd het vervolgens in blokjes.

Laat een grote (gietijzeren) pan goed heet worden, voeg de helft van de olijfolie en de boter toe en laat heet worden. Bak het vlees op hoog vuur (in gedeelten) bruin. Schep uit de pan op een bord en bestrooi met zout en peper.

Verhit de rest van de olijfolie en boter en bak de uiringen op zacht vuur in ± 10 minuten goudbruin. Af en toe omscheppen. Voeg de worteltjes en gedroogde tomaat toe en laat nog even meebakken. Voeg de tomatenpuree toe, even laten meebakken. Strooi de bloem erover en laat een paar minuten garen.

Voeg al roerend geleidelijk het bier toe en laat de saus binden. Voeg het vlees, de laurierbladen en takjes tijm toe. Goed door elkaar roeren en aan de kook laten komen. Op kleinste pit (eventueel met een sudderplaatje onder de pan) het vlees in ± 2,5 uur gaar laten worden. Af en toe even omroeren. Voeg zonodig wat water of runderbouillon toe.

Takjes tijm verwijderen, op smaak brengen met zout en peper en serveren.

Lekker met gekookte aardappels en sperziebonen.

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

janjoke zei

Ik neem aan dat dit recept ook geschikt is voor de slowcooker? Hoe lang duurt het dan voor het gaar is?

Arden zei

Ja hoor, dit recept kan ook in de slowcooker. Ik zou zelfd het binden (met bloem of allesbinder) dan achteraf doen, als alles gaar, evt. in een pan. In de slowcooker duurt het ongeveer 5 - 7 uur op stand laag tot het vlees gaar is.

Christien Uildriks zei

Hoi,

Heb dit op het moment opstaan... Gemaakt met een trippel Grimbergen...
Wat ruikt het super lekker, en we kijken uit naar vanavond. Wat zullen we smullen.

Bedankt voor het delen van dit recept met ons.

Groetjes van een fan,
Christien