18 april 2008

Walnotenbrood met kaas

Walnotenbrood

Een heerlijk broodje bij een stevig gevulde soep, maar natuurlijk ook voor bij de lunch. Rooster de walnoten eerst in de oven of in een droge koekenpan voor nog meer smaak. Likje roomboter erop en smullen maar!

Walnotenbrood met kaas
  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram roggemeel
  • 10 gram glutenpoeder (optioneel)
  • 7 gram instant gist
  • 9 gram zout
  • 3 eetlepels (45 ml) walnotenolie
  • 320 gram lauwwarm water
  • 180 gram grof gehakte walnoten
  • 50 gram Parmezaanse kaas of Pecorino, vers geraspt
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder: Doe bloem, roggemeel, glutenpoeder (optioneel), gist en zout in de kom. Voeg het water en de olie toe. Kneed het deeg in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Dek de kom af en laat het deeg 20 minuten rusten. Kneed er dan de vulling door (met de hand of met de machine).

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een klein beetje olie bedekt zijn. Dek het deeg af en laat het in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en vorm tot een brood. Het brood kan gebakken worden in een bakblik of als "vloerbrood" (op een bakplaat of broodbaksteen). Ik heb er een cirkel van gemaakt: druk het deeg uit tot een rechthoek, rol het vanaf een lange kant stevig op en vorm de deegrol tot een cirkel. Druk de uiteinden goed aan. Leg het deeg op een met een bakmatje of bakpapier beklede bakplaat of op een met bakpapier beklede pizzaschep of snijplank. Dek het deeg af.

2e rijs: ± 45 minuten of tot het deeg bijna in volume verdubbeld is. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. Verwarm een laag bakblikje of braadslede mee.
Als het brood op een pizza-/broodbaksteen gebakken wordt verwarm de oven dan met steen  en bakje/braadslede gedurende de hele rijstijd voor.

Bakken: Snijd het brood enkele keren in en schuif de bakplaat in het midden van de oven, giet ± 1 dl water in het bakje of braadslede en sluit direct de ovendeur.
Pizza-/broodbaksteen: schuif het deeg met bakpapier op de hete broodbaksteen. Giet ± 1 dl water in het bakje of braadslede en sluit direct de ovendeur.
Bak het brood in 30 - 35 minuten gaar en goudbruin. Laat het op een rooster afkoelen.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ola, proef je de kaas wel een beetje? Lijkt me ook een leuk broodje voor een zomerse picknick :)

Unknown zei

Wat ziet het er weer heerlijk uit. Dank je wel.

Anoniem zei

Vanmiddag gebakken, zojuist een sneetje geproefd. Heerlijk brood!
Dank voor het recept!
Monica

Tonia zei

Heel lekker en luchtig brood, het kaas proef je vaag op de achtergrond, daardoor is het makkelijker bij verschillende gerechten te gebruiken. Bedankt!
groet,
tonia

Anoniem zei

Wow, erg lekker brood!

Levine zei

Goed te horen dat het je het brood zo lekker vindt :-).