18 april 2008

Walnotenbrood met kaas

Walnotenbrood
Een heerlijk broodje bij een stevig gevulde soep, maar natuurlijk ook voor bij de lunch. Rooster de walnoten eerst in een droge koekenpan voor nog meer smaak. Likje roomboter erop en smullen maar!

Walnotenbrood met kaas
  • 320 gram lauwwarm water
  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram roggemeel
  • 10 gram glutenpoeder (optioneel)
  • 7 gram droge gist
  • 3 eetlepels (45 ml) walnotenolie
  • 10 gram zout
  • 180 gram grof gehakte walnoten
  • 50 gram Parmezaanse kaas of Pecorino, vers geraspt
Deeg kneden in standmixer: Doe bloem, roggemeel, glutenpoeder en de gist in de kom van de KitchenAid. Voeg het water en de olie toe. Met houten lepel of platte klopper kort door elkaar roeren (totdat al het water is opgenomen). Laat 20 - 30 minuten afgedekt staan. Zo krijgt de bloem de kans het vocht volledig op te nemen en is het deeg makkelijker te kneden.

Voeg het zout toe en kneed op stand 2 in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het deeg te droog is nog wat water.

Rijzen: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een klein beetje olie bedekt zijn. Dek het deeg af en laat het in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk het deeg uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de walnoten en de kaas erover. Vouw het deeg op en kneed de vulling erdoor.

Vorm het deeg weer tot bal, leg het weer in de kom en laat het in ± 45 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en vorm tot een brood. Het brood kan gebakken worden in een broodbus of als "vloerbrood" (op een bakplaat of broodbaksteen). Ik heb er een cirkel van gemaakt: druk het deeg uit tot een rechthoek, rol het vanaf een lange kant stevig op en vorm de deegrol tot een cirkel. Druk de uiteinden goed aan. Leg het deeg op een met een bakmatje of bakpapier beklede bakplaat of op een met bakpapier beklede pizzaschep. Dek het deeg af.

Rijzen: ± 45 minuten of tot het deeg bijna in volume verdubbeld is.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. Als het brood op een broodbaksteen gebakken wordt verwarm de oven dan met steen gedurende de hele rijstijd voor.

Bakken: Snijd het brood enkele keren in en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Broodbaksteen: schuif het deeg met bakpapier op de hete broodbaksteen. Besproei het brood en de wanden van de oven met water en sluit direct de ovendeur. Herhaal dit besproeien met water nog 2 keer in de 1e vijf minuten van de baktijd. Bak het brood in 30 - 35 minuten gaar en goudbruin. Laat het op een rooster afkoelen.


6 opmerkingen:

RozeMarijn zei

Ola, proef je de kaas wel een beetje? Lijkt me ook een leuk broodje voor een zomerse picknick :)

janjoke zei

Wat ziet het er weer heerlijk uit. Dank je wel.

Anoniem zei

Vanmiddag gebakken, zojuist een sneetje geproefd. Heerlijk brood!
Dank voor het recept!
Monica

Tonia zei

Heel lekker en luchtig brood, het kaas proef je vaag op de achtergrond, daardoor is het makkelijker bij verschillende gerechten te gebruiken. Bedankt!
groet,
tonia

Anoniem zei

Wow, erg lekker brood!

Levine zei

Goed te horen dat het je het brood zo lekker vindt :-).