31 mei 2011

Workshop brood bakken: nog data vrij in juni en juli 2011

Er is de laatste weken flink heen en weer geschoven met data en met deelnemers in het overzicht van de workshops broodbakken met als gevolg dat er data vrij zijn gekomen in juni en juli.

De volledige informatie (locatie, algemene voorwaarden en wijze van aanmelden) is te vinden onder het tabblad Workshop/cursus Brood bakken bovenaan de pagina. Je kunt ook hier klikken.

Broden door deelnemers gebakken tijdens basisworkshop 1

Basisworkshop brood bakken 1 - € 65,- , inclusief lunch, 10.30 – 16.00/16.30 uur
We bakken tijdens deze workshop verschillende broden, zowel in een broodbakvorm (busbrood) als direct op de bakplaat of steen (vloerbrood). Het vloerbrood (in de vorm van een boule en een batard) laten we rijzen in rijsmandjes. Aan bod komt ook brooddeeg gemaakt met een voordeeg (poolish, biga of paté fertemtée).
  • woensdag 6 juli - vol
Basisworkshop brood bakken 2 - € 65,- , inclusief lunch, 10.30 – 16.00/16.30 uur
We bakken tijdens deze workshop harde broodjes (pistolets) en bolletjes/puntjes/knoop- en/of vlechtbroodjes. Je krijgt duidelijke uitleg hoe je knoop- en vlechtbroodjes vormt, inclusief fotovoorbeelden.
  • woensdag 22 juni - 1 plaats
  • zaterdag 16 juli - vol

Gevlochten brood - € 55,00, inclusief broodjes, 18.00 - 22.00/22.30 uur
Verras je gasten eens met een mooi gevlochten brood, succes verzekerd. Tijdens deze workshop maken we verschillende vlechtbroden.
  • donderdagavond 23 juni - 3 plaatsen

Broden gebakken door deelnemers tijdens workshop Zoet/feestelijk brood

28 mei 2011

FabulousFoodFestival

Vandaag hebben we een dagje Haarlem gedaan. Dit keer niet gewinkeld in de gezellige binnenstad, onze bestemming was De Lichtfabriek waar het Fabulous Food Festival werd gehouden. Het Fabulous Food Festival wil laten zien hoe culinair genieten en duurzaam hand in hand kunnen gaan en daar zijn ze goed in geslaagd! We hebben genoten, veel leuke mensen gesproken, lekkere dingen geproefd en onze ogen uitgekeken.

Hieronder wat sfeerfoto's (excuses voor de slechte kwaliteit van de foto’s, ik heb ze gemaakt met mijn iPhone)

Direct bij binnenkomst de stand van ZTRDG

Natuurlijk ook de koekjes geproefd van Katies Cookies: lekkerrrr!!!
Je kunt ze online bestellen en naar ieder adres in Nederland laten sturen.

(H)eerlijke chocolade van Lovechock, we hebben van alle 3 de smaken een reep gekocht.

Leuk gesprek gehad met Manette Zeelenberg van Tweetjemee. Ik heb me al een tijd geleden aangemeld als buurtchef, maar had mijn webtaurant nog niet geopend. Aangestoken door het enthousiasme van Manette heb ik daar vanavond verandering in aangebracht. Meer keuze volgt binnenkort.

Uiteraard kon ik niet voorbij lopen aan de de stand van Desemenzo!
Ik volg hem al een tijdje via Twitter en nu kon ik hem dan eindelijk eens in het echt ontmoeten. Het enthousiasme straalt van hem af! Ik koop nooit brood bij de bakker, maar voor zijn brood heb ik een uitzondering gemaakt.
Bekijk hier een filmpje van Desemenzo

Yvette van Boven, schrijfster van het boek Home Made, was ook aanwezig. Ze vertelde me dat er twee nieuwe boeken van haar verschijnen: Home Made Winter (najaar 2011) en Home Made Zomer (voorjaar 2012). Ik heb ze alvast op mijn verlanglijstje gezet :-).

Honing van Fleur de Bij uit Amsterdam. Deze honing komt rechtstreeks van Amstelglorie, waar imker Katja van den Berg haar bijenkasten heeft staan. Als geboren en getogen Amsterdammer kon mijn echtgenoot het uiteraard niet nalaten twee potjes te kopen.

Food Watch was ook aanwezig. Foodwatch onderzoekt wat levensmiddelenbedrijven in al die potjes, blikjes en pakjes stoppen die supermarkten verkopen. Ze lezen de etiketten, bekijken de advertenties en dan… gaan ze eens kijken wat er werkelijk in de producten zit. Vaak valt dat vies tegen en worden consumenten flink misleid.

Verder kochten we nougat van Nougat & Zo

een grote koker muesli bij My Muesli

en een grote zak groenten en fruit bij Nature & More

Ook alle anders stands waren zeer de moeite waard. Volgend jaar gaan we weer!

22 mei 2011

Recept: Hi-hat cupcakes

Hi-hat cupcakes

Is het geen beauty, deze Hi-hat cupcake? Het recept voor deze bijzondere cupcakes stond al heel lang op mijn “die ga ik ook nog een keer maken” lijstje. Wat me tegenhield was het dippen van de frosting in de gesmolten chocolade. Ik kreeg iedere keer als ik het recept weer onder ogen kreeg visioenen van geklieder en frosting die van de cupcakes afviel.

Niets is minder waar! Het hele proces ging – van het bakken van de cupcakes tot het chocoladelaagje aanbrengen – van een leien dakje. Ik had me dus al die tijd voor niets zorgen gemaakt.

Je kunt voor de cupcakes ieder recept gebruiken. Ik heb 12 grote en 18 kleine Hi-hat cupcakes gemaakt. Voor de grote heb ik het recept voor de Red Velvet cupcakes gebruikt en de kleine heb ik gemaakt met mini Fudge Brownie muffins.

Ik heb met onderstaande hoeveelheden voor de frosting en chocoladelaag 12 grote en 18 kleine Hi-hat cupcakes gemaakt, ik hield wat gesmolten chocolade over.

Met dank aan Martha Stewart voor het idee en het recept van de frosting had ik op de verjaardag van mijn zoon een traktatie die erg in de smaak viel.

Hi-hat cupcakes
Recept printen
  • cupcakes
Frosting:
Chocoladelaag:
  • 340 gram pure chocolade, fijn gehakt
  • 45 ml zonnebloemolie
Frosting:
Breng in een pan een laagje water tot net tegen de kook aan. Meng suiker, water, eiwitten en cream of tartar in een hittebestendige schaal door elkaar. Mix het mengsel met een handmixer op hoge snelheid in ± 1 minuut schuimig. Zet de schaal in de pan, zorg ervoor dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Mix het mengsel tot stevige pieken, dit duurt ± 12 minuten. De temperatuur van het mengsel zal dan ± 71 °C zijn. Haal de schaal van het vuur, mix het vanille extract erdoor. Blijf na het toevoegen van het vanille extract nog 2 minuten mixen.

Hi-hat cupcakes

Schep de frosting in een spuitzak (ik heb de Decomax gebruikt). Gebruik een glad spuitmondje met een diameter van ± 1 cm. Spuit een flinke toef frosting op de cupcakes, laat een klein randje vrij.

Hi-hat cupcakes
Mini Fudge Brownie muffins

Hi-hat cupcakes
Red Velvet cupcakes

Zet de cupcakes op een bakplaat of dienblad en zet ze een half uur (langer mag ook) in de koelkast.

Chocolade smelten:
Breng in een pan een laagje water tot net tegen de kook aan. Roer de gehakte chocolade en de olie in een hittebestendige schaal door elkaar. Zet de schaal in de pan, zorg ervoor dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Laat de chocolade al roerend smelten. Schenk de gesmolten chocolade in een hoge maatbeker en laat ± 15 minuten afkoelen.

Chocoladelaag aanbrengen:

Hi-hat cupcakes
Pak de cupcakes bij de bodem vast

Hi-hat cupcakes
Dip de frosting in de chocolade,
zorg ervoor dat alle frosting bedekt is met een laagje chocolade

Hi-hat cupcakes
Laat de cupcakes al ronddraaiend uitlekken

Zet ze op een rooster met daaronder een stuk bakpapier. Als er nog frosting zichtbaar is kan je dat corrigeren door een satéprikker in de chocolade te dopen en voorzichtig de chocolade aan te brengen op de witte plekjes.

Laat de cupcakes 15 minuten op kamertemperatuur staan, zet ze dan weer op een bakplaat of dienblad.

Hi-hat cupcakes
De Hi-hat cupcakes direct na het aanbrengen van het chocoladelaagje

Zet ze 30 minuten – niet afgedekt – in de koelkast zodat de chocolade goed kan stollen.

Hi-hat cupcakes
Na het drogen en een uurtje in de koelkast zien ze er zo uit. Geweldig!

Zet ze dan in een diepvriesdoos en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Serveer ze koud. Ze kunnen enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

Bekijk hier de hele fotoserie

20 mei 2011

Hi-hat cupcakes

Hi-hat cupcakes

Ik heb mezelf weer overtroffen met deze lekkere Hi-hat cupcakes. Zijn ze niet prachtig?

Op mijn Facebook pagina is het hele proces stap voor stap te zien: Hi-hat cupcakes.

Recept volgt nog!

19 mei 2011

Decomax van Lékué

Keukengadgets en ondergetekende gaan vaak niet samen. Ik val er wel regelmatig voor, voor ik het weet zit er weer iets superhandigs in mijn boodschappenmandje, maar eenmaal thuisgekomen blijken die handige gadgets vaak helemaal niet handig te zijn. Of ik ben heel onhandig, dat kan natuurlijk ook!

Toen ik het doosje van deze decoreerspuit open deed dacht ik dan ook “ja hoor geinig, maar daar gaan we weer, vast weer zo’n gadget die niet werkt!” (By the way, ik heb hem gekregen, niet zelf gekocht). Ik heb de Decomax – ja zo heet dit ding - eerst een tijdje in de keukenkast laten liggen, ik durfde eigenlijk niet te proberen of hij zou doen wat er op het doosje wordt beloofd.

Vorige week heb ik dan toch maar de stoute schoenen aangetrokken en de Decomax uit z’n doosje gehaald. Gifgroen kleurtje (ook verkrijgbaar in fel roze en bruin), 6 verschillende spuitmondjes die makkelijk zijn vast te klikken, grote vulopening, deksel sluit goed. Valt niet tegen. Nu de proef op de som nog ☺.


6 verschillende spuitmondjes

Na wat geblader in mijn bakboeken en uitgeprinte recepten kwam ik op het idee om cupcakes te bakken en die te versieren met een mooie toef botercrème. Je moet tenslotte niet te moeilijk beginnen! Ik bak wel veel, maar taarten versieren is niet echt mijn ding, altijd ruzie met spuitzakken enzo ……

Decomax
De Decomax gevuld met roze botercrème

Om een lang verhaal kort te maken: de Decomax mag blijven! Superhandig in gebruik. Door de grote vulopening kan je zonder knoeien de botercrème, icing, slagroom of wat dan ook in de Decomax scheppen, de spuitmondjes blijven perfect zitten, de deksel lekt niet ook al knijp je stevig in de Decomax en hij ligt prettig in de hand.

Vanille cupcakes

Voor een beginneling heb ik het er aardig van afgebracht al zeg ik het zelf. Het grootste compliment echter kwam van mijn overbuurmeisje van 7. Ze stond met haar moeder bij de bakker waar ze tegenwoordig ook versierde cupcakes verkopen. Ze zag ze staan op de toonbank en riep heel hard door de winkel: “mijn overbuurvrouw maakt véél mooiere!”.

Er is 1 nadeel aan de Decomax: ik wil opeens van alles gaan versieren met streepjes, toefjes en swirls …… maar wie gaat dat vervolgens allemaal opeten? De overburen klagen inmiddels ook al dat ze dichtgroeien!

Dit artikel is ook verschenen op de website van Trendtree.nl

10 mei 2011

Fettucine met romige spinazie en geroosterde tomaten

Fettucini met romige spinazie en geroosterde tomaten

In het kader van Meatless Monday aten wij gisteren deze pasta. Eenvoudig recept, snel klaar en al zijn eenvoud lekker.

Fettucine met romige spinazie en geroosterde tomaten (2 personen)
Recept printen
  • 6 roma- of pruimtomaten
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 300 gram spinazie, gewassen
  • 250 ml groentebouillon
  • 125 ml slagroom
  • 250 gram verse groene fettucine
  • zout, versgemalen peper
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Halveer de tomaten en snijd de helften in drie partjes. Leg de partjes in een met wat olijfolie ingevette ovenschaal, besprenkel ze met wat olijfolie en zout en peper. Zet ze 30 – 45 minuten in de oven tot ze zacht zijn.

Verhit een klontje boter in een pan met dikke bodem op matig vuur en bak en ui en de knoflook ± 5 minuten. Doe de spinazie, bouillon en slagroom erbij, laat het geheel op hoog vuur aan de kook komen en 5 minuten doorkoken.

Kook intussen de fettucine in een grote pan kokend, gezouten water al dente. Giet de pasta af en houd warm in de pan. Breng het spinaziemengsel op smaak met zout en versgemalen peper. Pureer het mengsel met een staafmixer (of in een foodprocessor) tot een gladde massa. Meng de spinaziesaus en de pasta door elkaar.

Schep de pasta op de borden en leg de geroosterde partjes tomaat ernaast/erop. Bestrooi met Parmezaanse kaas.

Bron: aangepast recept uit Carbonara marinara napolitana

09 mei 2011

Tijgerbrood

Tijgerbrood

Afgelopen week bakte ik een aantal tijgerbroden: wit, lichtbruin en bolletjes. Op Facebook plaatste ik al een aantal foto’s van deze broden en de verzoeken om het recept stroomden binnen ☺.

Het recept komt uit het Bakboek. De klassiekers: een zeer uitgebreid bakboek met veel recepten, duidelijke uitleg en veel -ook stap-voor-stap- foto’s. Een aanrader! Op de site van de Glazen vork, een online tijdschrift voor foodies, is mijn review te lezen van dit boek.

Tijgerbrood

Hieronder mijn versie van het recept. Ik heb een aantal wijzigingen aangebracht, zo wordt in het boek verse gist gebruikt en iets minder water in het tijgerpapje. Voor het bruine tijgerbrood heb ik 300 gram volkorenmeel en 200 gram tarwebloem gebruikt. Ook de werkwijze van het deeg maken heb ik anders opgeschreven dan in het boek.

Tijgerbolletjes
Wil je bolletjes maken verdun dan het tijgerpapje nog iets meer (voeg meer water toe), dan wordt de tijgering minder grof.

Tijgerbrood
Recept printen

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist (boek: 25 gram verse gist)
  • 8 gram zout
  • 275 gram water, lauwwarm
  • 75 gram ongezouten zachte roomboter
Tijgerpapje:
  • 75 gram rijstemeel (te vervangen door rijstebloem)
  • 65 gram water, lauwwarm (boek: 60 gram)
  • 2 gram droge gist (boek: 6 gram verse gist)
  • 2 gram suiker
  • 4 gram zonnebloemolie (boek: arachideolie)
  • 2 gram zout
Verder:
  • 1 broodbakblik van ± 25 cm, ingevet (boek: 2 vormen van 18 cm)
  • zonnebloemolie om werkplek en kom mee in te vetten
Werkwijze standmixer/KitchenAid: doe bloem, droge gist, zout en water in de kom en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 3 tot 4 minuten tot een stevig deeg. Voeg de boter in klontjes toe en kneed in nog ± 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.

1e rijs: doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg 20 – 30 minuten op een warme plaats staan.

Tijgerpapje: meng alle ingrediënten in een kom tot een papje en laat dit afgedekt rijzen op een warme plaats.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, druk de lucht eruit, vorm het tot een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Rol het deeg weer uit (zorg ervoor dat het niet breder wordt dan het bakblik). Rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

2e rijs: laat het deeg afgedekt op een warme plaats ± 20 minuten rijzen. Roer de lucht uit het tijgerpapje en laat het verder rijzen.

Tijgerpapje aanbrengen: smeer de bovenkant van het deeg met een kwastje in met het tijgerpapje.

Laat het deeg verder rijzen totdat het bijna in volume verdubbeld is.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C.

Bakken: bak het brood in 35 – 40 minuten gaar en bruin.

Tijgerbrood

Los het brood direct na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Bakken in een Rofco oven: verwarm de oven voor op 230 °C. Bak het brood ± 10 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 50 °C. Bak het brood in nog 25 – 30 minuten gaar en bruin. Zet de laatste 10 minuten de dampsleuven open.

Tijgerbrood

02 mei 2011

Het blijft leuk, brood bakken!

Het lijkt haast wel of ik niet zoveel bak, het tegendeel is echter waar. Ik moet toch echt weer tijd vrijmaken om mijn weblog vaker bij te werken! Mijn Facebookpagina werk ik wel regelmatig bij met korte berichtjes (ook als je geen lid bent van Facebook kun je de pagina lezen).

Hieronder foto's van een aantal van de broden die ik onlangs heb gebakken. Eigenlijk zijn het er nog veel meer, maar ik heb niet van ieder brood een foto gemaakt!

Tijgerbrood
Tijgerbrood
(recept uit het Bakboek, de klassiekers)

Dreikornbroodjes
Dreikornbroodjes
(met sesamzaad, lijnzaad, zonnebloempitten en roggedesem)

Chernowitzer Challah
Chernowitzer Challah (recept hier)

Croissants
Croissants
(recept uit het Bakboek, de klassiekers)

Croissant
Croissant
(recept uit het boek van de Bourke Bakery in Sydney)


Croissants
Croissant
(recept uit Basic Brood)

Pizzabroden
Pizzabroden
(gevuld met gedroogde tomaatjes, kaas

en pijnboompitjes)

Dreikornbrot
Dreikornbrot
(met sesamzaad, lijnzaad, zonnebloempitten en roggedesem)

Brioche
Brioche

Brioche
Brioche
(gebakken in muffinvorm)