28 november 2007

Witte broodjes met saffraan en parelsuiker

Saffraanbroodjes met parelsuiker

Vandaag bakte ik weer eens zoete broodjes. Nee ....... niet bij mijn baas, maar gewoon thuis in de oven :-). In het deeg wordt saffraan verwerkt, waardoor het een lichtgele kleur krijgt. De broodjes worden afgewerkt met parelsuiker. Tijdens het kneden blijft het een beetje plakkerig - als je het deeg in een standmixer maakt blijft het iets aan de bodem plakken - maar weersta de neiging om meer bloem toe te voegen! De broodjes zouden anders droog worden. Het deeg kan in een standmixer, in een broodbakmachine (deegstand of alleen ± 15 minuten kneden en dan de werkwijze hieronder volgen) of met de hand worden gekneed. Het recept zat in het mapje "ooit nog te bakken brood" en zo langzamerhand vond in het weleens tijd om de broodjes te maken! Ik heb het recept ooit gevonden op de site van King Arthur Flour. Met wat aanpassingen zijn het hele lekkere broodjes geworden :-).

Saffraanbroodjes met parelsuiker

Deeg:
  • 55 gram heet water
  • 1/4 theelepel gekneusde saffraandraadjes
  • 400 gram tarwebloem
  • 50 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 120 gram volle melk, lauwwarm
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram ei
  • 1 eidooier, maat M (bewaar het eiwit voor de afwerking)
Afwerking:
  • 1 eiwit + 1 eetlepel koud water, geklutst
  • ± 60 gram parelsuiker 

Doe de saffraandraadjes in een kommetje en giet het hete water erop. Laat 10 minuten staan.

Deeg in een standmixer kneden: Doe bloem, suiker, zout en gist in de kom. Voeg de melk, het saffraanwater, het ei en de eidooier toe. Voeg de boter in klontjes toe. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 60 - 90 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal te verdubbelen.

Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes (± 60 gram) en bol de stukjes deeg op. Laat de deegbolletjes afgedekt 15 minuten rusten. Maak dan van ieder bolletje een rolletje (platdrukken tot klein lapje, boven- en onderkant van het deeg naar het midden vouwen, vouw nu de onder- en bovenkant weer naar het midden en de naad dichtdrukken). Je hebt nu de vorm van een puntbroodje. Laat afgedekt weer 15 minuten rusten. Rol dan de deegstukjes uit tot een lange sliert, druk tijdens het uitrollen de lucht er weer uit.

Je kunt er nu allerlei vormen aan geven: een S-vorm, een knoopbroodje, een slakkenhuis, een 8-vorm, een single stranded braid, een braided knot. Mogelijkheden te over. Voor voorbeelden hoe je zulke broodjes maakt, zie de postings Feestelijke broodjes en Gevlochten brood 2.

Verdeel de broodjes over 1 (of 2 bakplaten) en laat ze afgedekt op kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen tot bijna dubbel volume. Bestrijk de broodjes met het geklopte eiwit en bestrooi met parelsuiker. Druk de parelsuiker voorzichtig wat aan.

Verwarm intussen de oven op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Bak de broodjes (1 plaat tegelijk) in ± 20 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

26 november 2007

Rozen Panna Cotta

Dit puddinkje zou wel eens ons kerstdessert kunnen worden op één van de Kerstdagen! Hoewel? Tegen die tijd ben ik - mezelf kennende - waarschijnlijk alweer vijf keer van gedachten veranderd ..... Eigenlijk hadden we bedacht om dit jaar weer eens met Kerst uit eten te gaan, maar inmiddels zijn de plannen weer gewijzigd. We blijven beide dagen thuis en gaan zelf koken. Dit is een heel makkelijk dessert dat 1 tot 2 dagen van tevoren gemaakt kan worden.

Panna Cotta is een Italiaans dessert, gemaakt van melk, slagroom, suiker en gelatine. In deze versie is ook nog yoghurt, crème fraiche en rozensiroop toegevoegd. De rozensiroop geeft er een hele aparte smaak aan. Voor de yoghurt gebruik ik dikke Griekse yoghurt met een vetpercentage van 10%.

Rozen Panna Cotta
  • 120 ml volle melk
  • 120 ml slagroom
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 ½ - 2 blaadjes gelatine *
  • 30 gram suiker
  • 60 ml volle (Griekse) yoghurt
  • 60 ml crème fraiche
  • 60 ml rozensiroop **
  • zonnebloemolie (om schaaltjes mee in te vetten)
  • 4 - 5 kleine schaaltjes
  • 50 ml slagroom
  • ± 1 eetlepel rozensiroop
* Als je de Panna Cotta op de dag zelf maakt gebruik dan 2 blaadjes gelatine, maak je het 1 of 2 dagen van tevoren dan is 1 ½ blaadje genoeg.
** Rozensiroop is te koop bij toko's.

Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap de zaadjes eruit. Breng de melk, slagroom, vanillestokje + zaadjes in een steelpan aan de kook. Haal van het vuur en zet afgedekt 5 minuten weg.

Laat intussen de blaadjes gelatine in ruim koud water 5 minuten weken.

Verwijder het vanillestokje uit de melk. Knijp de gelatine goed uit en los op in de hete melk. Voeg de suiker, yoghurt, crème fraiche en de rozensiroop toe. Goed door elkaar roeren. Laat afkoelen (eventueel in een bakje met koud water met wat ijsblokjes) en laat lobbig worden voordat je het in de schaaltjes giet.

Vet 4 schaaltjes licht in met de olie. Giet de Panna Cotta in de schaaltjes, dek af en laat tenminste 5 uur in de koelkast opstijven.

Snijd met een mes langs de zijkant van de Panna Cotta om los te maken, zet dan de bodem van de schaaltjes een paar tellen in heet water. Maak de bakjes droog en zet de schaaltjes omgekeerd op 4 bordjes. Los de puddinkjes door voorzichtig te schudden. Meng de resterende slagroom met de rozensiroop, schep een beetje over en naast ieder puddinkje en garneer met wat vers rood fruit.

PS 1: Kan je geen rozensiroop vinden gebruik dan een andere smaak siroop.
PS 2: ook katten vinden dit toetje erg lekker ......

Bron: aangepast recept van Food & Wine

Eet smakelijk!

24 november 2007

Demo bij DOK en workshops bij Saskatoon

Op zondag 2 december ben ik weer te vinden in de keuken bij DOK Cookware in Den Haag. Ik ga die middag hartige taarten en kleine zoete taartjes/koekjes bakken. Ik maak daarbij gebruik van diverse taartvormen (o.a. met losse bodem) en mini muffin bakvormen. Op de site van DOK staat dat ik gebruik ga maken van "siliconen bakvormen", maar dat is een foutje. Dat was namelijk de vorige keer :-).

Vanaf 12 uur ga ik, wederom geassisteerd door mijn dochter, aan de slag op het kookeiland midden in de winkel en kunnen al onze baksels geproefd worden. DOK Cookware is gevestigd in de Passage nr. 19 in de binnenstad van Den Haag.

------------------

Op woensdagavond 12 december en op 16 januari geef ik samen met Mary van Saskatoon in Voorburg in de gezellige winkel een workshop "Hartige cakes". De workshop start om 19.30 uur.

Aan het einde van de avond neem je je eigen creatieve baksels mee naar huis. Hartige cakes zijn fantastisch lekker bij de borrel, maar evengoed maak je er met een mooie salade en brood een complete hoofdmaaltijd van of sieren ze je kerstbrunch op.

De kosten voor deze gezellige workshop bedragen 29,95 en dat is inclusief hapjes, drankjes en twee mooie, overheerlijke cakes. Inschrijven kan via info@saskatoon.nl. Aanmelden in de winkel kan ook. Saskatoon is gevestigd in de Herenstraat 20 te Voorburg.

En tjsa ..... nu komt er ook een aap uit de mouw (degenen die het stukje over de workshops op de site van Saskatoon hebben gelezen weten het inmiddels al) . Ik schrijf dit weblog namelijk onder een pseudoniem. Mijn echte naam is niet Arden maar Levine. Toen ik ruim een jaar geleden met dit weblog begon dacht ik "ik doe het niet onder mijn eigen naam, want wie gaat dat weblog nou lezen?". Niet wetende dat ik er veel succes mee zou hebben en dat er allerlei leuke dingen uit voort zouden komen. Ik kan het nu niet meer veranderen, het blijft dus "Uit de keuken van Arden".

Ik wens jullie weer smakelijk eten!

21 november 2007

Jamtaartjes (voor de Kerst)

Mini Jamtaartjes

Ik ben nu ruim een week terug van vakantie en na een wat moeizame start - minder zin in koken en fröbelen in de keuken - begint het langzaam weer te komen. Ik begin al een beetje aan Kerst te denken en heb alweer een aardig stapeltje recepten verzameld die ik wil uitproberen. Vanmiddag heb ik twee leuke kook-/bakboeken gekocht (daar ga ik het nog over hebben) en nog eens twee boeken staan in bestelling. Eén van die boeken is het nieuwe kookboek van Janneke Vreugdenhil "Eten en zo". Tijdens mijn vakantie vond de presentatie van haar boek plaats en ze had daarvoor een aantal webloggers uitgenodigd. Ook ik was uitgenodigd, maar helaas - en dat vind ik nog steeds heel jammer - kon ik niet aanwezig zijn. Snel haar boek besteld dus!

Vanmiddag had ik opeens een onweerstaanbare trek in iets lekkers. Omdat dat lekkers niet in huis was ben ik het zelf gaan maken: éénhaps jamtaartjes. Voor de vulling kan iedere smaak jam gebruik worden die je in huis hebt. Ik heb naast kersen- en frambozenjam ook Caramel Apple Butter gebruikt die ik een tijdje geleden kocht bij de CuliShop. De bovenkant kan op allerlei manieren versierd worden, maar ik heb het eenvoudig gehouden door er een klein sterretje van hetzelfde deeg op te leggen en zo werden het opeens taartjes die het goed doen op de kersttafel.

Jamtaartjes
(± 48 stuks)

Deeg:
  • 240 gram patentbloem
  • 30 gram suiker
  • snufje zout
  • ½ theelepel kaneel
  • 170 gram ongezouten koude boter, in kleine blokjes
  • 1 grote eidooier1
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
Vulling en afwerking:
  • jam naar keuze
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel slagroom
Verder:
  • ingevette mini muffinbakplaat of kleine losse vormpjes
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Doe de bloem, suiker, zout en kaneel in de kom van een foodprocessor en meng het door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en laat de machine kort draaien tot een kruimelig geheel.

Meng 1 eidooier met het water en voeg het aan het bloem-/botermengsel toe. Laat de machine steeds kort draaien totdat het een (kruimelige) deegbal wordt. Maak er met de hand een platte deegbal van (niet meer kneden). Verdeel het deeg in twee gelijke helften.

Bestrooi de werkplek licht met bloem en rol 1 deegbal uit tot een dunne lap. Steek met een deegsteker rondjes uit het deeg.

Mini jamtaartjes

Leg ieder deeglapje in een muffinvorm. Vul met een theelepel jam en versier de bovenkant met stukjes deeg. TIP: gebruik niet teveel jam, ander krijg je na het bakken de taartjes niet uit de vorm. De jam gaat namelijk koken tijdens het bakken en stroomt dan 'over".

Mini Jamtaartjes

Meng de overgebleven eidooier met de slagroom en bestrijk hiermee het deeg (met een klein kwastje!). Bak in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en bruin. Laat de muffinvorm afkoelen en maak en bak de rest van de taartjes op dezelfde wijze.

Bron: iets aangepast recept van Martha Stewart

Mini Jamtaartjes
Eet smakelijk!

17 november 2007

Voorbij ...

Onze vakantie is weer voorbij :-(. We hebben drie heerlijke weken gehad waarin Nederland letterlijk en figuurlijk heel ver weg was. Geen kranten, geen telefoon, geen internet (op 1 keer een half uur na) en geen tv (althans geen tv die we echt konden volgen, alle netten waren Spaanstalig). Ik heb werkelijk alles "uit mijn hoofd kunnen zetten" en genoten van alles om me heen. Niet gedacht aan koken, aan brood bakken, geen nieuwe recepten verzonnen, geen boodschappen hoeven doen. Kortom, het leven in die weken was eenvoudig :-).

Het weer was wat wisselvallig (niet qua temperatuur, het is daar altijd rond de 30 ºC), onder andere door de tropische depressie Noel. Van de storm zelf hebben we geen last gehad, die is niet over het gedeelte geraasd waar wij zaten. Wel hebben we als gevolg van Noel enorme en dan bedoel ik ENORME regen over ons uitgestort gekregen, alles stond blank. Denk aan een wolkbreuk die in Nederland ook wel eens voorkomt, maar dan 10 uur achter elkaar onafgebroken. De gevolgen waren in sommige delen van de Dominicaanse Republiek rampzalig, we hebben de beelden op tv gezien. Hele dorpen zijn weggevaagd en/of overstroomd.

Inmiddels zijn we zes dagen thuis, ik heb alweer gewerkt, maar zoals na de meeste vakanties heb ik wat moeite met omschakelen. "Echt" koken is er de afgelopen dagen nog wat bij ingeschoten, maar de ideeën komen weer langzaam naar boven borrelen. Voor morgen heb ik al iets lekkers bedacht, recept komt eraan! Gelukkig hoefde ik daarvoor geen boodschappen te doen in een Dominicaanse supermarkt .....