19 juni 2024

Broodjes met zoete aardappel

Broodjes met zoete aardappel

Deze heerlijke zachte broodjes krijgen hun kleur en smaak door de toevoeging van puree van zoete aardappel. Hoewel er zoete aardappel in verwerkt is, zijn het géén zoete broodjes. Ze smaken juist heerlijk met allerlei hartig beleg. Met deze hoeveelheid deeg maak je 12 broodjes van ongeveer 70 gram. Tip: Je kunt deze broodjes van tevoren al maken en in de vriezer bewaren.

De zoete aardappel kan gaar gekookt worden in een beetje water maar ik geef de voorkeur aan stomen. Ik doe dat in mijn Instant Pot. In 7 minuten op high pressure is de in stukken gesneden aardappel gaar. Laat de stukken aardappel afkoelen en pureer ze met een vork.

Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 20 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood.


Broodjes met zoete aardappel (12 stuks)

Deeg:

 • 200 gram semola rimacinata
 • 200 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patentbloem/Patent Extra)
 • 7 gram zout
 • 5 gram instant gist
 • 10 gram suiker
 • 250 gram zoete aardappel, gaar gestoomd en gepureerd
 • 100 gram volle melk
 • 55 gram ei
 • 60 gram zachte ongezouten roomboter, in blokjes
Verder:
 • bakplaat bekleed met bakpapier of bakmatje
 • semola voor de bovenkant of gesmolten roomboter 

Deeg in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten behalve de boter in de kom en kneed in ± 8 minuten tot een stevig deeg, Voeg dan in gedeelten de boter toe en kneed erdoor. Het deeg kan er na het toevoegen van de boter als eens smurrie uit gaan zien. Geen paniek, het komt vanzelf goed. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje olie en neem een klein bolletje (formaat golfbal) van het deeg af. Trek het deeg voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed. Kneed dan nog een paar minuten en probeer het weer. Klik hier voor een filmpje met uitleg over hoe je een vliesje trekt van brooddeeg. Let op: door de toevoeging van de zoete aardappel zal het iets lastiger zijn om een vliesje te trekken, het deeg zal ook een beetje plakkerig aanvoelen.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten van het deeg met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.


Vormen: Bestrooi de werkplek met een klein beetje bloem of vet licht in met olie. Maak het deeg met een deegschraper los van de kom. Hou de kom ondersteboven en laat het deeg op de werkplek vallen. Verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes (± 70 gram). Bol de stukjes deeg op, dek ze af en laat ze 10 minuten rusten. Bol ze dan nog een keer op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 

2e rijs: Dek de bolletjes af en laat ze in 60 - 90 minuten op kamertemperatuur tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven-/onderwarmte) of 200 °C (hete lucht).

Bakken: Bestrooi de bolletjes door een zeefje met semola. Je kunt dit ook achterwege laten en ze na het bakken met zachte/gesmolten boter bestrijken. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bolletjes in 10 – 12 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

Broodjes met zoete aardappel
De bolletjes zijn na de 2e rijs en vlak
voor het bakken bestrooid met semola


Geen opmerkingen: